Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Semenné rostliny 4. ročník
Advertisements

Rostliny na jaře.
Lilkovité.
Petržel Petroselinum crispum.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA ČELEĎ: KAKOSTOVITÉ, MIŘÍKOVITÉ, TOJEŠŤOVITÉ
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
MIŘÍKOVITÉ Apiaceae.
Krytosemenné rostliny
Základní škola Nový Jičín, Komenského 68, příspěvková organizace
KONVALINKOVITÉ CONVALLARIACEAE. zpravidla vytrvalé byliny s oddenky nebo hlízami oboupohlavné květy většinou v květenstvích plodem většinou bobule, vzácně.
Zpracovala: Hana Fikrová. Charakteristika čeledi violkovitých V mírném pásu to jsou jen byliny, ale v subtropech a v tropech to mohou být i keře až menší.
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Čeleď brukvovité Přídopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Miříkovité.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Hluchavkovité (Lamiaceae)
Brukvovité.
Na louce Dřeviny a byliny.
ČÁSTI TĚLA KVETOUCÍCH ROSTLIN
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Konopovité rostliny Cannabaceae.
Dvouděložné rostliny – Čeleď Bobovité
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Růst a vývin rostlin - rozmnožování pomocí semen
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Květenství a plodenství
KRYTOSEMENNÉ ROSTLINY
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Autor: Vít Lazecký Datum vytvoření:
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typickými znaky čeledi miříkovitých,
STAVBA TĚLA ROSTLIN KLÍČOVÁ SLOVA: ORGÁN, ORGÁNOVÁ SOUSTAVA, KOŘEN (HLAVNÍ, VEDLEJŠÍ, SVAZČITÉ), STONEK (STÉBLO, LODYHA, STVOL), LIST (JEDNODUCHÝ, SLOŽENÝ,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_415.
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
JSOU TO: DŘEVINY A BYLINY.
Člověk a jeho svět 4. ročník
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu Středomoří, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek, dobré.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_21_Risk krytosemenné rostliny.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_36_Přírodopis 7.ročník_Miříkovité Téma: Miříkovité CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: březen 2012.
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
Potraviny a výživa - Zelenina
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘÍRODOPIS
čeledi krytosemenných rostlin II
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
obecná charakteristika, praktické cvičení
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Název školy: Základní škola Městec Králové
čeleď: MIŘÍKOVITÉ byliny s dutými článkovanými lodyhami
Bobovité (fabaceae).
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Aromatické koření Lucie Machovská 3.C.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Miříkovité rostliny

Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi) Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi) Vytrvalé kořeny nebo bulvy a duté podélně rýhované lodyhy. Vytrvalé kořeny nebo bulvy a duté podélně rýhované lodyhy. Pětičetné květy – vytvářejí květenství okolík nebo složený okolík Pětičetné květy – vytvářejí květenství okolík nebo složený okolík Listy několikanásobně zpeřené Listy několikanásobně zpeřené Plody,dvounažky Plody,dvounažky Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi) Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi) Vytrvalé kořeny nebo bulvy a duté podélně rýhované lodyhy. Vytrvalé kořeny nebo bulvy a duté podélně rýhované lodyhy. Pětičetné květy – vytvářejí květenství okolík nebo složený okolík Pětičetné květy – vytvářejí květenství okolík nebo složený okolík Listy několikanásobně zpeřené Listy několikanásobně zpeřené Plody,dvounažky Plody,dvounažky

ZástupciZástupci Kořenová zelenina : Kořenová zelenina : Mrkev obecná Mrkev obecná Petržel obecná Petržel obecná Pastinák setý Pastinák setý Kořenová zelenina : Kořenová zelenina : Mrkev obecná Mrkev obecná Petržel obecná Petržel obecná Pastinák setý Pastinák setý

Mrkev Obecná Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák. Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák. Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím. Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím. Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák. Mrkev obecná je rostlina z čeledi miříkovitých, pěstovaná jako kořenová zelenina. Blízkým příbuzným mrkve je pastinák. Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím. Mrkev je dvouletá rostlina, která první rok svého života vytváří přízemní růžici listů a v mohutném hlavním kořeni shromažďuje živiny. Druhý rok vyžene lodyhu s okoličnatým květenstvím.

ZástupciZástupci Naťová zelenina : Naťová zelenina : Petržel Kadeřavá Petržel Kadeřavá Kopr vonný Kopr vonný Naťová zelenina : Naťová zelenina : Petržel Kadeřavá Petržel Kadeřavá Kopr vonný Kopr vonný

Kopr Vonný Kopr vonný je rostlina z čeledi miříkovitých. Kopr vonný je rostlina z čeledi miříkovitých. Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Kopr vonný je rostlina z čeledi miříkovitých. Kopr vonný je rostlina z čeledi miříkovitých. Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Kopr se používá jako zelenina, koření a jako léčivka. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno. Užívají se celé rostliny kromě kořenů - nať, listy, kvetoucí okolíky, zralé i nezralé semeno.

ZástupciZástupci Koření Koření Kmín kořenný Kmín kořenný Fenykl obecný Fenykl obecný Koriandr setý Koriandr setý Koření Koření Kmín kořenný Kmín kořenný Fenykl obecný Fenykl obecný Koriandr setý Koriandr setý

Kmín Kořenný Kmín kořenný někdy uváděný také pod názvem kmín luční, je běžná rostlina z čeledi miříkovitých. Je to dvouletá, někdy i mnoholetá rostlina (to závisí na způsobu pěstování popř. roste-li planě na loukách). Kmín kořenný někdy uváděný také pod názvem kmín luční, je běžná rostlina z čeledi miříkovitých. Je to dvouletá, někdy i mnoholetá rostlina (to závisí na způsobu pěstování popř. roste-li planě na loukách).

Zápis do sešitu Květenství – okolík nebo složený okolík Květenství – okolík nebo složený okolík Obsahují silice – charakteristická vůně Obsahují silice – charakteristická vůně Listy – několikanásobně zpeřené Listy – několikanásobně zpeřené Plody jsou dvounažky Plody jsou dvounažky Využití : Zástupci : Využití : Zástupci : Kořenová zelenina Mrkev Obecná,Petržel Obecná Kořenová zelenina Mrkev Obecná,Petržel Obecná Naťová zelenina Petržel Kadeřavá,Kopr Vonný Naťová zelenina Petržel Kadeřavá,Kopr Vonný Koření Kmín Kořenný,Fenykl Obecný Koření Kmín Kořenný,Fenykl Obecný Květenství – okolík nebo složený okolík Květenství – okolík nebo složený okolík Obsahují silice – charakteristická vůně Obsahují silice – charakteristická vůně Listy – několikanásobně zpeřené Listy – několikanásobně zpeřené Plody jsou dvounažky Plody jsou dvounažky Využití : Zástupci : Využití : Zástupci : Kořenová zelenina Mrkev Obecná,Petržel Obecná Kořenová zelenina Mrkev Obecná,Petržel Obecná Naťová zelenina Petržel Kadeřavá,Kopr Vonný Naťová zelenina Petržel Kadeřavá,Kopr Vonný Koření Kmín Kořenný,Fenykl Obecný Koření Kmín Kořenný,Fenykl Obecný

ZdrojeZdroje =mi%C5%99%C3%ADkovit%C3%A9&oq=mi%C5%99%C3%ADko&gs_l=img.3.0.0l2j0i24l j ac.1.8.img.8bY_71JfCP =mi%C5%99%C3%ADkovit%C3%A9&oq=mi%C5%99%C3%ADko&gs_l=img.3.0.0l2j0i24l j ac.1.8.img.8bY_71JfCP