Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny Arthritis urica - dna Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Prevence: Udržování ideální hmotnosti. Střídmost v konzumaci alkoholu. Dostatečné množství tekutin (aby se kys. močová mohla dobře vyloučit) Vyvarovat se extrémnímu příjmu bílkovin i jednotlivých aminokyselin.
Léčba Dieta je vždy nutným základem pro úspěšnou léčbu (otázkou není zda dietu nebo léky, ale zda postačí samotná dieta nebo dieta + léky). Většinou slouží i k potřebné úpravě hmotnosti a dalších zdrav. problémů (80% je spojeno s poruchou metabolizmu lipidů, 15% diabetes).
Do jídelníčku zařazovat potraviny s nízkým obsahem purinových látek, používat vhodné tepelné úpravy pokrmů.
NE ANO tuky: oleje, máslo mléko a výrobky: všechny maso: výjimečně zelenina: kromě zakázaných druhů ovoce: kromě fíků, zejména ano třešně a jahody koření: petrž. nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr maso: vnitřnosti, mladá drůbež, uzeniny, masové vývary, mořské ryby, sardinky luštěniny houby zelenina: špenát, chřest, hrášek, lilkovité rostliny čokoláda, kakao, káva alkohol koření: pepř, paprika, muškát, bob. list, zázvor
Vhodné technologické postupy přípravy stravy: vaření dušení mikrovlny pečení na teflonu, grilování Vývary a šťávy nelze používat!