Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Potraviny rostlinného původu
Ošetřování nemocných s urolitiázou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nutriční strategie v prevenci DM
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Lidské zdraví a potrava
Příprava stravy v rodině
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Polotovary. Polotovary jsou výrobky, které musíme ještě před konzumací určitým způsobem připravit, dohotovit. Jejich použitím se vyhneme některým činnostem,
Strava při zánětu jater
LÉČBA OBEZITY A DIABETU II.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Teplé omáčky Číslo DUM: VY_52_INOVACE_125_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:2.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. ročník
Omáčky.
Koření.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Potraviny živočišného původu - maso Vypracoval: Lukáš Karlík.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Potraviny a výživa - Zelenina
TUKY (LIPIDY).
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Příprava drůbeže vařením, dušením
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Název projektu: Moderní škola
Maso a masné výrobky Dodatky.
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny Arthritis urica - dna Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny

Prevence: Udržování ideální hmotnosti. Střídmost v konzumaci alkoholu. Dostatečné množství tekutin (aby se kys. močová mohla dobře vyloučit) Vyvarovat se extrémnímu příjmu bílkovin i jednotlivých aminokyselin.

Léčba Dieta je vždy nutným základem pro úspěšnou léčbu (otázkou není zda dietu nebo léky, ale zda postačí samotná dieta nebo dieta + léky). Většinou slouží i k potřebné úpravě hmotnosti a dalších zdrav. problémů (80% je spojeno s poruchou metabolizmu lipidů, 15% diabetes).

Do jídelníčku zařazovat potraviny s nízkým obsahem purinových látek, používat vhodné tepelné úpravy pokrmů.

NE ANO tuky: oleje, máslo mléko a výrobky: všechny maso: výjimečně zelenina: kromě zakázaných druhů ovoce: kromě fíků, zejména ano třešně a jahody koření: petrž. nať, majoránka, pažitka, kmín, kopr maso: vnitřnosti, mladá drůbež, uzeniny, masové vývary, mořské ryby, sardinky luštěniny houby zelenina: špenát, chřest, hrášek, lilkovité rostliny čokoláda, kakao, káva alkohol koření: pepř, paprika, muškát, bob. list, zázvor

Vhodné technologické postupy přípravy stravy: vaření dušení mikrovlny pečení na teflonu, grilování Vývary a šťávy nelze používat!