DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Elektromotor a třífázový proud
Silové schopnosti Pohybová schopnost překonávat, udržovat, nebo brzdit odpor svalovou kontrakcí při dynamickém, nebo statickém režimu svalové činnosti.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb
5. Práce, energie, výkon.
7. Mechanika tuhého tělesa
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Dynamika rotačního pohybu
MECHANIKA.
ROVNOMĚRNĚ ZRYCHLENÝ POHYB.
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
JEDNODUCHÉ STROJE.
Biomechanika kosterního svalu
VOLNÝ PÁD.
Technická mechanika Pružnost a pevnost Namáhání na krut, pevnostní rovnice v krutu, dovolené napětí v krutu 09 Ing. Martin Hendrych
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
Mechanická práce, výkon a energie
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Otáčivé účinky síly.
POSILOVÁNÍ BŘICHA.
Opakování.
Klávesnice nejrozšířenější vstupní zařízení počítače
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Umělé horní končetiny © Pavel Šťastný.
Mechanika tuhého tělesa
Testování silových schopností © Tom Vespa.
Tuhé těleso, moment síly
Pohyb a klid Šach Mádl Janatková.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Fyziologie sportovních disciplín
DYNAMOMETRIE.
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
DYNAMOMETRIE SVALU S.Otáhal.
TONUS (NAPĚTÍ) METRIE (DÉLKA) IZO (STEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÉ) ANIZO (NESTEJNÁ) DYNAMICKÁ IZO (STEJNÁ) STATICKÁ KONCENTRICKÁEXCENTRICKÁ IZOTONICKÉ ANIZOTONICKÉ.
Pasivní dynamometrie Stručné představení. Viskoelastické vlastnosti Komponenty pohybového ústrojí mají elastické i viskózní vlastnosti, jejichž kombinace.
Fakulta biomedicínského inženýrství, ČVUT v Praze, nám. Sítná 3105, Kladno Modernizace výukových postupů a zvýšení praktických dovedností a návyků.
Elektromyografie Definice
Zátěžové testy anaerobních schopností Wingate test Výskoková ergometrie (kyslíkový dluh/kyslíkový deficit)
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_15 Moment síly. Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:15 Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola Jičín,
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti AUTOMOBILOVÁ MECHATRONIKA 5.cvičení SMAD Ing. Gunnar Künzel.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
Hřídele VY_32_INOVACE_31_ 621
Centrum progresivního tréninku UK FTVS
Rovnoměrný pohyb po kružnici a otáčivý pohyb
Mičkalová Petra Polívková Alena
ZÁKLADY EXCENTRICKÉ PRÁCE
VY_32_INOVACE_ Snímače zrychlení
Závodní chůze: práce paží 1
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
STATIKA TĚLES Název školy
Senzory pro EZS.
Operační systémy - úvod
Fyziologie sportovních disciplín
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
ELEKTRICKÉ MĚŘENÍ VLASTNOSTI MĚŘICÍCH PŘÍSTROJŮ.
Kinetická energie tuhého tělesa
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
MECHANIKA.
Senzory pro EZS.
OTÁČIVÉ ÚČINKY SIL (str )
Transkript prezentace:

DYNAMOMETRIE je měření síly, kterou je člověk schopen působit na určité těleso (snímací část tensometru nebo dynamometru) po určitou dobu.

Izometrická síla – Izometrická dynamometrie Izometrická síla je založena na izometrické svalové kontrakci, při níž roste svalové napětí, sval nemění svoji délku a externí mechanická práce je nulová. Pro měření izometrické síly se užívají tyto přístroje: Jednoduché piezoelektrické tensometry (dříve mechanické) jsou pro měření síly malé svalové skupiny (pro ovládání 1 kloubu), většinou se zobrazením síly na displeji. Některé lze připojit k počítači a výsledky matematicky a graficky zpracovávat (křivka závislosti síly v čase, maximální síla atd.). Tensometry mohou být malé přenosné nebo zabudovány do speciálního křesla či lůžka pro fixaci pacienta. Složitější systémy jsou dynamometry - pro měření síly větších svalových skupin (více kloubů)

Interpretované hodnoty: maximální síla (Fmax; jednotka N) končetin a jejich diference pravo – levá i na začátku a na konci hospitalizace, přičemž je nutno dodržet stejnou délku páky bérce maximální moment síly (Fmax * délka páky; jednotka Nm) umožňující porovnání maximálních silových výkonů  s různou délkou pák (u různých osob) příp. strmost nárůstu síly do maxima v čase (silová křivka)

Izokinetická síla Izokinetická síla je schopnost dosáhnout maximálního silového výkonu v celém rozsahu pohybu při poměrně konstatní rychlosti. Izokinetická síla je založena na izokinetické svalové kontrakci, při níž jsou zapojeny větší skupiny svalů (včetně synergistů), musí být dodržena konstantní rychlost stahu, pohyb probíhá v celém rozsahu.

Izokinetický dynamometr ovládá a zajišťuje konstantní rychlost bez ohledu na napětí v kontrahovaných svalech, umožňuje testování izokinetických svalových kontrakcí při různých rychlostech až po limit přístroje. Rozlišují se 2 typy dynamometrů: Jeden typ udržuje konstantní rychlost otáčení kolem osy kloubu, používá se pro zatížení a testování pohybu v jednom velkém kloubu (rameno, loket, zápěstí, kyčel, koleno, hlezno). Druhý typ udržuje konstantní rychlost posunu části těla po přímce. Při tomto pohybu je zapojeno více svalových skupin a kloubů. Izokinetické dynamometry jsou technicky náročné, robustní a nákladné. Samozřejmostí je jejich řízení a zpracování dat počítačem.

Hlavní interpretované hodnoty: Silový výkon (N), Kroutící moment a moment síly (Nm), úhlová rychlost (o..s-1), rychlost lineárního pohybu (m.s-1), výkon (W), práce (J) Maximální síla stisku pravé a levé ruky (N) u průměrné populace (Seliger a bartůNĚk, 1976 – in: Placheta a kol., 1999)

Aktivní Stav svalu je charakterizován jeho Mechanickou Aktivitou a Elektrickou Aktivitou. Proto je vhodné dynamometrická měření kombinovat s EMG. EMG však informuje pouze o stupni aktivace a ne o produkci mechanického výkonu svalem.

Věková skupina (r) M U Ž I Ž E N Y pravá levá x SD 12 234 84 217 79 207 58 190 56 13 282 260 229 59 210 14 325 299 245 226 15 361 332 259 238 16 390 360 269 247 17 413 382 277 255 55 18 432 399 261 19 445 287 265 20 456 423 290 268 21 464 431 293 271 25 483 448 298 276 31 489 454 41 486 450 294 272 51 482 443 288 266