PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – služba WWW Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
Princip fungování pošty Vnitřní členění zpráv Protokoly
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Protokol TCP/IP a OSI model
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B7 Správa sítí AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací předmět.
Internet.
Internet.
Protokoly a adresy na internetu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-17.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
© 2007 Cisco Systems, Inc. All rights reserved.Cisco Public 1 Application Layer Functionality and Protocols Network Fundamentals – Chapter 3.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
SAMBA umožňuje linuxovému systému sdílení prostředků a služeb prostřednictvím sítě používá SMB (server message block) protocol - identický protokolu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Shrnutí Chceme–li připojit PC k Internetu musíme: 1.Zadat adresu DNS serveru (začne pracovat převod IP adresa  symbolické jméno), prakticky začne fungovat.
Vybudujte si svůj vlastní internetovský ochranný val
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Uživatel počítačové sítě
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Historie počítačových sítí Co je to síť Důvody vzájemného sdílení zařízení Co je to rozhraní (interface) a protokol Historicky standardní rozhraní PC.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy ČÍSLO.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_18_POCITACOVA_SIT.
PB169 – Operační systémy a sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Seminář 11 DHCP + HTTP + IPTABLES
Základní pojmy při používání Internetu
PB169 – Operační systémy a sítě
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Propojování sítí (1) Propojování sítí je možné realizovat, např. pomocí: Repeater: zesilovač, který předává veškeré informace z jedno-ho síťového segmentu.
TELNET, FTP.
Úvod do počítačových sítí
Application Layer Functionality and Protocols
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
Transkript prezentace:

PB169 – Operační systémy a sítě Protokoly aplikační vrstvy Marek Kumpošt, Zdeněk Říha

Aplikační vrstva Programy a procesy, které využívají síťové komunikace pro služby uživatelů Telnet (T/S)FTP HTTP, DHCP, DNS, SMTP, IMAP, IRC, NFS, NTP, POP3, SMB, SNMP, SSH

Telnet Protokol pro přihlášení ke vzdálenému systému (síťový virtuální terminál) Spojení typu klient-server protokolem TCP Umožňuje vzdálenou správu/řízení pomocí příkazů Standardně TCP/23, duplexně Nešifrované spojení!!! Prostřednictvím telnetu se lze připojovat i na jiné (textově orientované) služby aplikační vrstvy

TFTP Trivial File Transfer Protocol (1980) Jednoduchý protokol pro přenos dat/souborů Není zdaleka tak obsáhlý jako FTP Používá se v případech, kdy se celý protokol musí vejít do omezené paměti –Bootování bezdiskových stanicí –Flashování firmware do síťových zařízení

TFTP Založeno na protokolu UDP Nutnost vlastního řízení spojení –Jedno spojení – jeden soubor –Při komunikaci je v síti vždy jen jeden paket –Čeká se na potvrzení a pak se pošle další –Pomalé spojení Maximální velikost souboru je 32 MB Nezabezpečený přenos dat

FTP File Transfer Protocol Platformově nezávislý protokol pro přenos souborů protokolem TCP/21 a TCP/20 Součástí prohlížečů nebo správců souborů Podpora textového nebo binárního přenosu Podpora přihlášení pomocí login/password Interaktivní protokol

FTP Přihlašovací údaje i přenášená data jsou nešifrovaná!!! –Existuje několik rozšíření, které podporuje kryptografii, např. FTPS (nezaměňovat s SFTP) Snížení rychlosti při přenosu velkého množství malých souborů –Typicky se udělá co? ;-)

FTP Pasivní režim –Navázání připojení pro přenos dat provádí klient –Na základě znalosti IP a port serveru Aktivní režim –Navázání připojení pro přenos dat provádí server –Klient pouze naslouchá –Problém při použití NAT

SFTP Tunelování FTP skrz spojení navázané protokolem SSH (o SSH více později) Data jsou následně při přenosu šifrována a tedy není možné zjistit, co se přenáší Klient pro bezpečný přenos souborů – WinSCP

DHCP Dynamic Host Configuration Protocol Automatické přidělování IP adres připojeným počítačům Zjednodušení a centralizování správy Nastavuje se: –IP adresa –Maska –Brána (gateway) –DNS servery a případně další (např. NTP) Zprávy DHCPDISCOVER, DHCPOFFER, DHCPREQUEST, DHCPACK

IRC Internet Relay Chat Jedna z prvních možností on-line komunikace v reálném čase Komunikace probíhá(la) v kanálech („místnostech“) Zejména textově orientované Dnes se sice ještě používá, ale už není na vzestupu

NFS Network File System Protokol pro vzdálený přístup k souborům Využívá protokolu UDP a později i TCP Typické použití: –Připojení vzdáleného disku, který se pak jeví jako lokální úložiště –Nejčastěji v prostředí Linuxu –mount -t nfs server:/home /home

SMB Server Message Block Protokol sloužící ke sdílení tiskáren, souborů, skenerů apod. zejména v prostředí Windows Podporuje autentizaci klienta/uživatele Pracuje na principu klient-server –Server poskytuje přístup ke sdíleným prostředkům

SNMP Simple Network Management Protocol Protokol pro správu sítě –Sběr různých dat (např. průtok na routeru) –Vyhodnocování (tabulky, grafy, přehledy) –Hledání potenciálních problematických míst v síti –Automatické reakce na zadané podmínky Router při přetížení vzbudí administrátora SMSkou

NTP Network Time Protocol Protokol pro nastavení přesného času Nastavení času na základě odpovědí z několika NTP serverů –Přesnost v řádu milisekund Navržený protokol dokáže odolat zpoždění při doručování paketů V Linuxu příkaz ntpdate

SSH Secure Shell (TCP/22) Zabezpečený komunikační protokol pro vzdálené přihlášení –Náhrada za nezabezpečený telnet Podpora autentizace Transparentní šifrování přenášených dat V současnosti verze SSH-2 –Silná kryptografie a kontrola integrity dat –Veřejný klíč vzdáleného stroje!! Putty

POP3 Post Office Protocol version 3 (TCP/110) Protokol pro získávání ových zpráv ze vzdáleného serveru –Ze vzdáleného serveru se stáhou všechny zprávy na lokálního klienta Původně nešifrovaný přenos dat a autentizace V současnosti lze komunikaci šifrovat

IMAP Internet Message Access Protocol Protokol pro vzdálený přístup k ové schránce vyžadující trvalé připojení –Nabízí pokročilou správu –Se schránkou je možné pracovat odkudkoliv IMAP podporuje zabezpečenou/šifrovanou variantu komunikace

HTTP Hypertext Transfer Protocol (TCP/80) Protokol pro výměnu zpráv/dokumentů ve formátu HTML –MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions) umožní přenášet i multimediální a jiný obsah URL (Uniform Resource Locator) pro jednoznačnou identifikaci zdroje v Internetu Protokol pracuje na principu dotaz-odpověď –tzn. je bezstavový (kontinuální komunikaci je potřeba řešit jinak) Zabezpečená varianta protokolu – HTTPS

Quality of Service (QoS) Protokoly používané v sítích poskytující –Možnost nastavení přenosového pásma –Rozdělení provozu do kategorií –Agregace –… Cílem je poskytnou uživatelům garantovanou kvalitu připojení –Masivní stahování v rámci jednoho přenosového média by omezilo ostatní uživatele