DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postačí zapnout počítač, připojit se k internetu a dát se do chatování, zahrát si hru pro více hráčů nebo hledat kamarády a sexuální deviant se může.
Advertisements

Bezpečně na internetu Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet_bezpecnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Informační a komunikační.
AUKRO – TRENDY V PODVODECH
Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
INTERNET A ELEKTRONICKÁ POŠTA
Bezpečnost na internetu
Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace
Informační a komunikační technologie
Počítačová bezpečnost
Práce se soubory a OchraNA OSOBNÍCH DAT
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Elektronická pošta Autor: Mgr.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Elektronický podpis a jeho dlouhodobé slabiny Jiří Nápravník
Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
– pokročilejším funkce. Seznam Ukládání do adresáře.
Elektronická komunikace
HOAX,PHISHING,SPYWARE.
Internet.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Bezpečnost informací a IS/ICT v ÚZIS ČR Minimum informační bezpečnosti pro uživatele a aktuální informace z EU ÚZIS ČR, MBI, Ing. Jana Blažková verze 4.0/2010.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Dej si pozor ať tě taky někdo neuloví Když vás někdo šikanuje volejte:  Policie -158  Městská policie -156  Celostátní bezpečnostní linka -112.
Poplašné zprávy a otravná pošta Poplašné zprávy  Hoax: Poplašná zpráva, která varuje před neexistujícím nebezpečím Falešná zpráva žádající o pomoc.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
 Podstata  Využití  Zabezpečení  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Kyberšikana.
Výhody u Rychlost Spolehlivost Je to levné Může obsahovat přílohy.
Co je to hoax? HOAX je poplašná zpráva, která obsahuje nepravdivé anebo zkreslené informace.
VY_I/2_INOVACE_70_ Miroslav Kaňok. OBSAH Způsoby práce s em Příklad registrace Příjem pošty Odeslání pošty Úkoly.
Co to je? je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy. Lze ho udělat např. u seznam.cz, centrum.cz,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
E-BEZPEČÍ PREVENCE-EDUKACE-INTERVENCE Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D., E-Bezpečí a Centrum PRVoK, Univerzita Palackého v Olomouci |
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vyjádření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Hodnota informace firewally, antivirus zálohování, možnosti zabezpečení osobního PC (bios, os, šifrování, tokeny) Základy bezpečnosti.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
VY_32_INOVACE_01-52 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor: Informatika Tematický okruh: Vyhledávání.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_14 Název materiáluPřímé bankovnictví.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU KOMUNIKAČNÍ VÝCHOVY RVP ZV VE VÝUCE ČESKÉHO JAZYKA A LITERATURY NA ZŠ A VÍCELETÝCH GYMNÁZIÍCH REGISTRAČNÍ.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
E-NEBEZPEČÍ PRO UČITELE Nebezpečné komunikační jevy pro učitele se zaměřením na kyberšikanu, kyberstalking, kybergrooming a další sociálně-patologické.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ .
Elektronické bankovnictví
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Škodlivý software, počítačové viry
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, BANKOVNÍ ÚČET. Autor: Pavla Lukešová.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Prevence kyberšikany Veronika Skřenková.
Kyberšikana – manuál pro rodiče
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
Hrozby a trendy Internetbankingu
Transkript prezentace:

DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY PHISHING – PHARMING – SMS SPOOFING Mgr. Veronika Krejčí - Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. Univerzita Palackého v Olomouci - Centrum prevence rizikové virtuální komunikace www.prvok.upol.cz

Phishing Phishing označuje manipulativní postupy, které prostřednictvím zfalšovaných e-mailů či www stránek přimějí majitele bankovního účtu vyzradit své přístupové údaje k účtu. Útočník pak může s bankovním účtem oběti nakládat stejně jako jeho majitel.

Phishingový útok na Českou spořitelnu

Jak se chránit Nesdělovat osobní údaje, hesla či kódy PIN formou e-mailu (Banky od klientů nikdy touto formou citlivé údaje nepožadují. Banky nikdy nezasílají nevyžádané -maily s odkazy na internetové adresy.).

SMS spoofing SMS Spoofing označuje zneužití internetu k odesílání falešných SMS zpráv. SMS Spoofing je v současnosti v ČR blokován všemi mobilními operátory, poslední výskyt byl zaznamenán v roce 2005.

SMS spoofing - ukázka

Jak se chránit Pozor na SMS odeslané z internetu (podpis na SMS poslané z internetu se dá jednoduše zfalšovat, pokud se vám bude zdát obsah zprávy podezřelý, raději si jej znovu ověřte).

Děkujeme za pozornost! Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. Mgr. Veronika Krejčí Centrum prevence rizikové virtuální komunikace & projekt E-Bezpečí Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci www.e-bezpeci.cz