Stanislav Grof Marešová, V8A 15. 10. 2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EFT, Autopatie, Hypnóza, Reiki, Mentální léčba
Advertisements

Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Pozornost, vědomí Škola:
Psychické stavy.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI PŘEDMĚT A FUNKCE PSYCHOLOGIE
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
OB21-VVP-HUM-ZSV-MIK-L PSYCHOLOGIE, JEJÍ ODVĚTVÍ, VÝZNAM PRO ČLOVĚKA Mgr. Marie Mikulcová.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Psychologie test.
City Pavel Šuranský.
PSYCHOLOGIE Ψ. Obsah  CO JE TO PSYCHOLOGIE CO JE TO PSYCHOLOGIE  Psychologie zkoumá Psychologie zkoumá  Proč se zabýváme psychologií? Proč se zabýváme.
Interrupce jako trauma
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Stanislav Grof * 1. červenec 1931 v Praze.
Psychologie a komunikace Základní pojmy v psychologii
Psychologie - z řeckého psyché = duše, duch, dech a logia = věda, výzkum, nauka je věda, která studuje lidské chování,mentální procesy a tělesné dění.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Psychologie a její využití dnes. Teoretické obory: biologická psychologie obecná psychologie psychologie osobnosti psychopatologie sociální psychologie.
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Michal Pek.  Označení lidí, organizací, akcí, praktik a myšlenek  Vlastní interpretace filosofie, vědy a náboženství  Prvky okultismu, mýtické a magické.
NEBEZPEČÍ TOXIKOMANIE A PROMISKUITNÍHO ŽIVOTA
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Psychologické aspekty zdraví
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Seminář Trauma.
Nevědomí Souhrn duševních procesů, které probíhají mimo duševní oblast a pozornost člověka. Zapomenuté a potlačené objekty a pudy. Neuvědomovaná oblast.
Transpersonální psychologie
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
PSYCHOLOGICKÉ ŠKOLY Mgr. Jiřina Boušková. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.05.
VIKTOR FRANKL Adéla Bělinová, C4A. Viktor Emil Frankl Židovský původ Neurolog a psychiatr Existenciální analýza a logoterapie Chirurg, psycholog,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Dějiny psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Biblioterapie jako pomocná ruka
Sebepoznání a sebepojetí
Člověk a barvy Barvy jsou přítomny v nesčetných různých formách a jevech Člověk je schopen prostým okem rozeznat aspoň 2000 různých odstínů Člověk barvy.
Transpersonální psychologie
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Sociální psychologie – CŽV 2012
Nevědomí.
Akustické vlastnosti lidského hlasu
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Stanislav Grof Marešová, V8A 15. 10. 2014

ZÁKLADNÍ INFORMACE psycholog a psychiatr transpersonální psychologie pojem psychospirituální krize holotropní dýchání psychotropní látky nositel Bludných balvanů

TRANSPERSONÁLNÍ PSYCHOLOGIE zkoumá mimořádné stavy překročení hranic osobnosti LSD rozšiřování vědomí spirituální aspekty lidské zkušenosti spojení s mystikou duchovní osvobození

PSYCHOSPIRITUÁLNÍ KRIZE potíže se zvládnutím každodenního života po silném zážitku kolísání nálad mohou připomínat vážné duševní poruchy problém vychází z naší vlastní mysli

HOLOTROPNÍ DÝCHÁNÍ výzkum lidského vědomí lidské nevědomí mimořádné stavy princip intenzivního dýchání a zadržování dechu prohlubování a zvyšování tempa dechu hudba procesy v nitru člověka

CÍLE HOLOTROPNÍHO DÝCHÁNÍ vlastní léčba odstranění psychických bloků seberozvíjení a sebepoznání zesílení prožití emoce znovuprožití traumatizujících zážitků

Zdroje http://www.mentalhelp.net/poc/view_doc.php?type=doc&id=41802 https://www.erowid.org/culture/characters/grof_stanislav/ http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1205049204 http://www.psychocentrum-brno.cz/grof.php http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislav_Grof http://cs.wikipedia.org/wiki/Psychospiritu%C3%A1ln%C3%AD_krize http://cs.wikipedia.org/wiki/Holotropn%C3%AD_d%C3%BDch%C3%A1n%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Transperson%C3%A1ln%C3%AD_psychologie http://global21.cz/vyhybka.php?str=walsh_tp&obor=clov https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?do=download&did=43368&kod=ARL100246