Životní prostředí a chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Advertisements

Příroda ovlivňuje člověka
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
Zpracovala Jitka Ciprová
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
Narušování souvislostí v biosféře  S vývojem společnosti souvisí rozvoj energetiky, průmyslu a dopravy,  chemizace a mechanizace zemědělství i lesního.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Název VM
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Ekologické problémy Společenské problémy
Životní prostředí klady vs. zápory.
Chráníme přírodu Chráněná území.
PŘÍRODNÍ ZDROJE A ENERGIE Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
Krajina a životní prostředí
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Podmínky života na Zemi 5.ročník
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Hádanky z ochrany přírody V VY_32_INOVACE_17 Sada 6 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Trávicí soustava – stavba (popis) VY_52_INOVACE_34 Sada 1
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Moderní škola 2011, CZ.1.07/1.4.00/ Informační a komunikační technologie MS Word 2010 Word - vložení obrázku VY_32_INOVACE_16 Sada 10 Základní škola.
PŽP- KS-přehled konzultací PŽP-KS-I (30.9.) Právo životního prostředí – historické a společenské souvislosti vývoje právní regulace ve světě.
17.VY_32_INOVACE_P16_SUROVINY A VÝROBKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Hádanky z ochrany přírody III VY_32_INOVACE_15 Sada 6 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
ČESKO a jeho krajina.
Anotace: Podzim – viditelné proměny, co dělá člověk na podzim Autor: Mgr. Renata Hacaperková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Očekávaný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Úvod do učiva Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
VY_32_Inovace_ Svět kolem nás Člověk a jeho svět 3. ročník
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.4 Obec Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, Člověk jako ochránce.
Opakování pro 5. ročník člověk a neživá příroda, člověk a vesmír
Ekologické globální problémy
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVA
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.21_Zivoni_prostredi_makrosvet_a_mikrosvet.
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_PRVOUKA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Nejprve ústně popiš jednotlivé obrázky s užitím předložek, poté zapiš do sešitu celou větou. Zkontroluj.
Česká republika Životní prostředí ZŠ Hejnice 2010 Mgr. Jan Kašpar.
Anna Jindráková, Marie Kalousková 04.B
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Šárka Vítová Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
VY_32_INOVACE_09 09 rovnost, rovnice autor: Mgr. Tomáš Polák
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
VY_52_INOVACE_01_ Ekosystémy
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
Člověk a jeho svět Chování v přírodě.
Transkript prezentace:

Životní prostředí a chemie VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Vztah mezi přírodou a člověkem VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Vztah mezi přírodou a člověkem TĚŽBA SUROVIN PŘÍRODA LIDSKÁ SPOLEČNOST ODPADY ČLOVĚK NEUSTÁLE ČERPÁ Z PŘÍRODY JEJÍ ZDROJE (KAŽDÝCH ASI 20 LET SE ČERPÁNÍ ZDVOJNÁSOBUJE). ODPAD Z VYTĚŽENÝCH A VYUŽITÝCH SUROVIN POTÉ VRACÍ ZPĚT. TÍM DOCHÁZÍ KE ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ, VOD I PŮDY. DOCHÁZÍ K ZATĚŽOVÁNÍ NAŠEHO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.

Co nazýváme životním prostředím ? VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Co nazýváme životním prostředím ? Životní prostředí je systém složený z přírodních, umělých a sociálních složek našeho světa. Je to vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů, včetně člověka a je předpokladem jejich dalšího vývoje. Složkami jsou především: ovzduší, voda,  horniny, půda, organismy, ekosystémy a energie.

Člověk a životní prostředí Od doby průmyslové revoluce, začali lidé intenzívně využívat uhlí, ropu a další suroviny. Rozšiřování průmyslové výroby v celém světě a současně osidlovat nové prostory Země vedlo k rychlému znečišťování prostředí cizorodými látkami. To mělo za následek vyhynutí mnoha živočišných i rostlinných druhů a zdravotní problémy lidí. S dalším rozvojem vědy a techniky se stává obtížnějším úkolem předpověď důsledků lidských činností na životní prostředí. V současné době například probíhají debaty o podílu člověku na globálním oteplováním. VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Globální oteplování Znamená zvyšování průměrné teploty zemské atmosféry a oceánů. Globální oteplování je pravděpodobně způsobeno zvýšenou koncentrací skleníkových plynů v atmosféře v důsledku lidské činnosti jako je odlesňování a spalování fosilních paliv.   Tato zjištění akceptují státní akademie věd všech významných industrializovaných států a nejsou zpochybněna jakýmkoliv státním či mezinárodním vědeckým orgánem.[ Přesto někteří nesouhlasí s tím, že by bylo oteplování způsobeno lidskou činností. VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Ozonová vrstva Smog ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ – DŮSLEDKY: VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

ZDROJE Snímek č. 5 a 6: Obrázky byly převzaty z klipartu Microsoft PowerPoint 2010. VY_32_INOVACE_19 - ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ