Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítač Název materiálu: VY_INOVACE_721_pocitac
Advertisements

POČÍTAČ.
1 – Informatika Nauka (tj. věda) o informacích, tj. o zápisu (kódování (angl.)), přenosu (transfer (angl.)), zpracování (procesování (angl.)) informací.
Základy databázových systémů
Základy IT Tomáš Sládek
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Otázky k absolutoriu HW 1 - 5
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek. ARCHITEKTURA PC Skříň Monitor Klávesnice Myš Další příslušenství (accessories)
Historie Počítacích strojů
Informatika I 7.a 8. hodina 4. týden.
Historie počítačových strojů Eliška Hartvichová 8.B.
Nejsložitější integrovaný obvod
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
David Rozlílek ME4B. Co jsou to paměti ? slouží k uložení programu, kteý řídí ? Slouží k ukládaní…..?.... a ……? operací v.
Paměťové obvody a vývoj mikroprocesoru
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Von Neumannovo schéma.
Struktura počítače Klasické schéma počítače navrhnul v roce 1946 americký vědec maďarského původu John von Neumann ( )
Technické prostředky PLC OB21-OP-EL-AUT-KRA-M Ing. Petr Krajča.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Hardware.
Autor: Ing. Roman Jireš ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE Část I Základní pojmy.
ZÁKLADY OVLÁDÁNÍ POČÍTAČE
Jak pracuje počítač Název školy
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Identifikátor materiálu: EU
OPAKOVÁNÍ…OPAKOVÁNÍ… … a něco nového. PC a já Co znamená zkratka PC? PERSONAL COMPUTER - OSOBNÍ POČÍTAČ.
Procesory.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Blokové schéma počítače.
Historie výpočetní techniky
John von Neumannova koncepce. John von Neumann  Narozen 28. prosince 1903 Budapešť Rakousko-Uhersko  Zemřel 8. února 1957 Spojené státy americké.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_NEUMANN_S1.
Architektura počítače Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Vypracoval / Roman Málek
Programování mikropočítačů Platforma Arduino
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Petr Fodor.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systémy Vývoj počítačů
Petr Fodor.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Informační a komunikační technologie
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
HARDWARE ICT Mgr. Milan Šimek.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Rozdelenie a architektúra
História počítačov Mgr. Zuzana Šlepecká
Mgr. Miroslava Telingerová
Informační a komunikační technologie 5. ročník
Transkript prezentace:

Počítač univerzální stroj na automatické zpracování informace programovatelný - program určuje využití (univerzalita) program - skupina příkazů, kterým rozumí počítač a které postupně provádí data - všechny zpracovávané informace numerické (číslicové počítače) - informace (programy a data) jako čísla ve dvojkové soustavě (1/0) - výhodné uložení a zpracování dat

hardware - technické vybavení počítače software - programové vybavení počítače (umístění v operační paměti, lze měnit) firmware - souhrn základních programů, bez kterých by počítač vůbec nepracoval (BIOS,...) - trvale uloženy v počítači, pro každý počítač jiný firmware Firmware je například software mobilních telefonů

Dělení dle velikosti Superpočítače Sálové počítače (datová skladiště, (střediskové, dnes nazývané mainfrane) ) Servery (souborové, databázové, síťové - FTP, WWW aj.) Pracovní stanice Osobní počítače PC, 1 uživatel Kapesní počítače

Podle provedení tower (věž), bigtower, minitower desktop, slim (velmi tenký desktop) notebook (notebook= poznámkový sešit) - sešitová velikost (A4) dříve také laptop Palmtop, PDA, Pocket PC - počítač do dlaně (palm=dlaň), méně možností, dá se spojit s počítačem, rychlé poznámky v terénu, zpracování v kanceláři

Analogové a číslicové počítače analogové - reprezentují hodnoty spojitě podle některé fyzikální veličiny (elektrický proud, tlak vzduchu, kapaliny), dnes vymizely (použití snad v extrémních prostředích - armáda; úzká skupina úloh. číslicové (numerické) - hodnoty reprezentovány nespojitě (diskrétně) pomocí dvou stavů fyzikální veličiny, informace se převádějí na čísla ve dvojkové soustavě Hybridní - kombinace analogového a digitálního počítače

Von Neumannova koncepce základní moduly počítače: procesor, operační paměť, vstupní a výstupními zařízení základ architektury současných počítačů Základní principy: dvojková soustava programy a data v operační paměti (nenačítají se z vnější paměti v průběhu výpočtu, jednotné kódování - k programům lze přistupovat jako k datům, umožnilo univerzalitu počítače rychlost vnitřní paměti srovnatelná s rychlostí výpočetní jednotky přímé adresování (přístup) - v libovolném okamžiku přístupná kterákoliv buňka paměti aritmeticko - logická jednotka - pouze obvody pro sčítání čísel (ostatní operace se dají převést na sčítání)

Děrnoštítková technika Analogový počítač

Sálový počítač CDC 3200děrné štítky - snímače, děrovače.

Vývojové trendy v hardwaru Růst složitosti strojový kód organizace paměti architektura systémů počítačové sítě programovací jazyky operační systémy Miniaturizace Integrace Počítačové sítě – roste jejich význam Vztah počítače a uživatele – rostou požadavky a dovednosti uživatele