MOŽNOSTI ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INTRAABDOMINÁLNÍCH INFEKCÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Borrélie – úskalí laboratorní diagnostiky
Advertisements

Infekce močových cest Definice: přítomnost bakterií v uropoetickém traktu. Signifikantní bakteriurie (+klinické potíže, pyurie)
Vlastimil Jindrák Subkomise pro antibiotickou politiku ČLS JEP
ZÁSADY ODBĚRU A TRANSPORTU BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU
Antimikrobiální terapie 8 MUDr
Městská nemocnice Ostrava MUDr. Šárka Malá
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Darja Hrabánková Navrátilová
Nové metody zkoušení a zátěžové testy kosmetických prostředků
Mikrobiologické vyšetřovací metody
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
Prevence nozokomiálních nákaz na OCSS FN Hradec Králové
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Nemocní s metastazujícím onemocněním citliví k léčbě cytostatiky vyléčitelní lokálními metodami (chirurgie, radioterapie) nevyléčitelní lokálními metodami.
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
Obezita Hejmalová Michaela.
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Listerióza a nutriční toxikologie
Poruchy mechanizmů imunity
ANTIBIOTICKÁ LÉČBA INFEKCÍ MOČOVÉHO TRAKTU
ROZDĚLENÍ ANTIMIKROBIÁLNÍCH LÁTEK, VYŠETŘOVÁNÍ CITLIVOSTI
Antibiotika a Rezistence
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Rezistence na antibiotika
PROBLEMATIKA BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK
Bariérová ošetřovatelská péče
Grampozitivní bakterie
ROZDĚLENÍ ANTIMIKROBIÁLNÍCH LÁTEK, VYŠETŘOVÁNÍ CITLIVOSTI
Základy antimikrobiální terapie 8
Nozokomiální nákazy.
Antimikrobiální látky
RESPIRAČNÍ INFEKCE Milan Kolář Ústav mikrobiologie
Antimikrobiální terapie MUDr
ANTIBIOTIKA V LÉČBĚ ANAEROBNÍCH INFEKCÍ prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.
Antimikrobiální terapie 8 MUDr
Infekční „ortopedická“ onemocnění
Infekce ran, hnisavé a anaerobní infekce
Antimikrobní léčiva.
Základy antimikrobiální terapie 10
Antimikrobiální terapie 8 MUDr
Chirurgická propedeutika III. ročník
Základy antimikrobiální terapie 10
NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY ANTIBIOTIK MECHANISMY BAKTERIÁLNÍ REZISTENCE
ZÁSADY ODBĚRU A ZASÍLÁNÍ BIOLOGICKÉHO MATERIÁLU
Jiří ¨Davídek. Co vyčteme z antibiogramu? Možné výsledky Léky s indikačním omezením C, I, R Minimální koncentrace antibiotika v mg/l pro daný bakteriální.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
AMR v chovech prasat Rezistence k antimikrobiálním látkám u vybraných patogenů prasat Kateřina Nechvátalová Z. Kučerová, K. Nedbalcová, P.Alexa Výzkumný.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Plzeň 2008 Infekce vyvolané multirezistentními patogeny Chytra I. ARK FN Plzeň.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Odběr a transport biologického materiálu do mikrobiologické laboratoře
Klinická mikrobiologie močových infekcí. IMC se rezultují z přítomnosti infekčních agens v moči, z jejich pomnožování v jednom či více orgánech močového.
Stanovení citlivosti mikroorganismů k ATB Mgr. Petra Straková Podzim 2014 Cvičení z obecné mikrobiologie.
a) MONOCHROMATICKÉ A b) GRAMOVO BARVENÍ elektronová mikroskopie světelná mikroskopie procházející zástin fázový fluorescence světlo kontrast imunofluorescence.
Respirační infekce a jejich původci MUDr. Černohorská Lenka, Ph.D.
MVDr. Miroslav Novák Milkprogres – poradenství s.r.o. Řešení mastitid s pomocí faremní kultivace.
PRAHA 17/10/07 Příklady TYPŮ flexibilního rozsahu akreditace BAKTERIOLOGIE.
MSIS kritéria diagnostiky infekce TEP
Připravovaný doporučený postup ATB terapie infikovaných TEP
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE II
Poruchy mechanizmů imunity
Anaeroby Mikroskopie+kultivace: pleomorfní, VL agar/bujón, rostou za 3-5 dní Biochemie: rozmanitá, smrdí Dg.: mikroskopie, kultivace, biochemie Patogenita:
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

MOŽNOSTI ANTIBIOTICKÉ LÉČBY INTRAABDOMINÁLNÍCH INFEKCÍ

Klasifikace intraabdominálních infekcí Intraabdominální infekce jsou většinou způsobeny insuficiencí stěny gastrointestinálního traktu a prezentují se jako peritonitidy (primární, sekundární, terciární) nebo lokalizované abscesy. Mohou však být charakterizovány i jako infekce, které nejsou asociovány s chirurgickým výkonem - náhlé příhody břišní zánětlivého typu a infekce v souvislosti s operací v dutině břišní, traumatem atd.

Nejčastější formou těchto infekcí jsou: sekundární peritonitida, způsobená průnikem bakteriálních patogenů z gastrointestinálního traktu do peritoneální dutiny, sekundární peritonitida je vždy smíšenou infekcí, na níž se podílejí aerobní i anaerobní střevní bakterie intraabdominální abscesy

Intraabdominální infekce jsou ovlivněny místně specifickou bakteriální mikroflórou, která většinou představuje endogenní zdroj infekce.

Diagnostika intrabdominálních infekcí Chirurgická (fyzikální vyšetření, sonografie, CT, NMR, biochemické vyšetření…) Mikrobiologická mikroskopická kultivační

Mikrobiologická - mikroskopická Předběžná a orientační. Podle barvitelnosti, tvaru, velikosti a uspořádání bakterií ve vyšetřovaném hnisu nebo sekretu je možné v některých případech orientačně identifikovat vyvolávající bakteriální agens. V případě sekundární peritonitidy je hodnocení mikroskopického vyšetření mnohem obtížnější, protože se jedná o polymikrobiální infekci, ale přesto může mít svůj diagnostický význam.

Mikrobiologická - kultivační Je velmi vhodné odebrat materiál (např. sekret z peritoneální dutiny) ke kultivaci ještě před zahájením aplikace antibiotik. Dalším důležitým biologickým materiálem je krev, kterou je nutné opakovaně odebrat v 30-minutových intervalech (4-6 hemokultur) a to jak pro aerobní, tak anaerobní kultivaci. Po zavedení drenáže lze doporučit odesílání sekretu z drénů k mikrobiologické kultivaci.

Mikrobiologická - kultivační Je však nutné zdůraznit, že eventuálně pozitivní kultivační nález nemusí nutně znamenat průkaz patogena a v řadě případů se může jednat pouze o kontaminaci, např. z kožního povrchu.  

Základní přístup k terapii intraabdominálních infekcí Chirurgické ošetření peritonitida - operační revize intraabdominální absces - cílená punkce a drenáž nebo operační revize velmi důležitý předpoklad úspěšné léčby výkon by měl být realizován v co nejkratším intervalu od stanovení diagnózy s cílem zabránit dalšímu patogennímu vlivu bakterií a toxických produktů na makroorganismus Antibiotická léčba Intenzivní péče o nemocného

Obecné faktory, ovlivňující výběr antibiotického režimu u infekcí v místě operačního výkonu Znalost nejčastějších bakteriálních patogenů, uplatňujících se u konkrétní infekce v místě operačního výkonu. Znalost frekvence a rezistence bakteriálních patogenů na konkrétním nemocničním oddělení. Výběr nejvhodnějšího antibiotického režimu by měl být současně podmíněn i otázkou vývoje bakteriální rezistence.

Peritonitida Základním požadavkem pro antimikrobní terapii peritonitidy je dobrá účinnost na aerobní i anaerobní bakterie. Mezi nejpravděpodobnější etiologická agens patří z anaerobních bakterií Bacteroides fragilis, Fusobacterium sp., Peptostreptococcus sp., Clostridium sp., z aerobních pak enterobakterie.

Peritonitida Léčba - některá vhodná schémata: piperacilin/tazobactam event. + aminoglykosid (gentamicin) meropenem, imipenem event. + aminoglykosid (gentamicin) aminoglykosid + klindamycin aminoglykosid + kombinovaný aminopenicilin + metronidazol Při průkazu etiologické role kvasinek je nutné přidat antimykotickou léčbu (např. flukonazol). Po stanovení vyvolávajících bakterií a jejich citlivosti k antibiotikům je vhodná kauzální antibioterapie.

Apendicitida V případě gangrenózní a perforované apendicitidy je nutná spíše antibiotická léčba. Nejčastějšími bakteriálními patogeny jsou anaerobní bakterie (převážně Bacteroides fragilis) a enterobakterie (převážně Escherichia coli). Poměr Bacteroides fragilis k Escherichia coli odpovídá zhruba poměru 1000:1. Některá vhodná antibiotická schémata: aminoglykosid (gentamicin) + klindamycin aminoglykosid + metronidazol aminoglykosid +kombinovaný aminopenicilin

Intraabdominální absces Bakteriální etiologie je podmíněna typem chirurgického výkonu a lokalizací abscesu. Antibioterapie - některá vhodná schémata: gentamicin (event. jiný aminoglykosid) + + klindamycin + kombinovaný aminopenicilin + metronidazol kombinovaný aminopenicilin piperacilin/tazobactam meropenem/imipenem

Antimikrobní profylaxe Antimikrobní profylaxe je aplikace vybraných antibakteriálních léčiv s cílem snížit výskyt infekcí v místě operačního výkonu. Účinný profylaktický režim může snížit procento bakteriálních komplikací a tím docílit významného poklesu celkových nákladů. Naproti tomu zbytečná profylaxe vede nejen ke zvyšování nákladů, ale hlavně podporuje selekci rezistentních bakteriálních kmenů. Principem antimikrobní profylaxe je dosažení a udržení účinné koncentrace zvoleného antibiotika v tkáních operačního pole po celou dobu výkonu a v období bezprostředně následujícím. Použití antibiotické profylaxe není náhradou za sterilní operační prostředí a vhodnou přípravu pacienta!

Obecné zásady antibiotické profylaxe Rozhodujícím obdobím pro vznik infekce je doba trvání výkonu a následující 3-4 hodiny. Aplikace antibiotik po operačním výkonu je z hlediska profylaxe neúčinná. Nejvhodnějšími přípravky pro profylaxi jsou antibiotika baktericidní, netoxická, s vhodnými farmakokinetickými a farmakodynamickými vlastnostmi. Při pooperačních komplikacích je vhodné postupovat v následující antibioterapii po konzultaci s antibiotickým střediskem.

Délka profylaktického podávání antibiotika Antibiotikum je aplikováno intravenózně 60-15 minut před výkonem, většinou v úvodu do anestezie (ve vybraných případech je možné p.o. podání; v tomto případě je však nutná delší příprava, resp. délka aplikace, např. 2 - 3 dávky jeden den před výkonem). Při operačním výkonu delším než 2 hodiny je vhodné podat další dávku antibiotika 4-6 hodiny po první dávce a v případě potřeby aplikovat se stejným časovým odstupem ještě třetí dávku.

Antibiotika vhodná k profylaktickým režimům při chirurgických výkonech K profylaxi jsou doporučeny přípravky s užším spektrem účinku. Za vhodná antibiotika lze považovat především oxacilin, cefalosporiny I. generace (cefazolin), aminopeniciliny kombinované s inhibitory bakteriálních ß-laktamáz (ampicilin/sulbaktam, amoxicilin/kys. klavulanová) a nitroimidazoly (metronidazol, ornidazol).