Řízení znalostí z pohledu práva

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Doporučení pro přípravu žádosti;
Projektové řízení Modul č.1.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ Střední škola umělecká a řemeslná
MONITOROVACÍ ZPRÁVA Tyto globální granty jsou spolufinancovány ESF a státním rozpočtem ČR.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
JPD 3 CZ / /0370 Posílení konkurenceschopnosti pražských podnikatelů v programech zahraniční rozvojové spolupráce Evropských společenství.
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 5. Zachycení znalostí Problém: implicitní znalosti jsou často velmi rozsáhlé a existuje mnohovaznost jednotlivých.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Evaluační strategie a evaluační plán Prabir Ganguly EURO SERVICE GROUP, s.r.o. Seminář “Sebehodnocení projektu v rámci CIP EQUAL“, 27.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
CZ / /0329 Interní trenéři – klíč k úspěchu malé firmy AIVD ČR AMSP ČR Ondřej Palán, ,
Seminář pro žadatele o finanční podporu z OP VK 2007 – 2013 FINANČNÍ ČÁST.
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Příprava projektu Komunitární program PROGRESS. Výzva 0&langId=enhttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=63.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
 ELEKTRONICKÁ ŽÁDOST ELZA Speciální verze pro 2. kolo výzvy → ke stažení na webových stránkách Plzeňského kraje.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 4. Opakování Software pro tvorbu projektu jako platforma pro přenos znalostí – pro tým připravující projekt.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Obsah A. Due diligence I. Základní vymezení II. Vymezení zadání
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
IV. Věcné řízení Mgr. Zuzana Slimáková.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Projektové řízení Dana Diváková. Po podpisu smlouvy První schůzka realizačního týmu  Rozdělení rolí  Zhodnocení realizace aktivit při zkrácení rozpočtu.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
 Záměr napomoci úřadům na cestě za kvalitou  Propagace modelu CAF  Zjednodušení – zpříjemnění – zavádění modelu CAF  Předání dlouholetých zkušeností.
Seminář pro žadatele OP LZZ - Mezinárodní spolupráce: Shrnutí, doporučení, diskuse 29. červenec 2008 Praha.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Publicita v projektů financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Kontrola Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Ekonomika malých a středních podniků
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
PROJEKTOVÝ MANAGEMENT VE SPORTU
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Seminář pro žadatele o finanční podporu 6. a
Edukační standardy Beharková Natália.
Projektový management
Presentation Title 1st September 2002
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Klíčové aktivity projektu
Pracovní setkání středních škol
Transkript prezentace:

Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 3

Opakování Fáze přenosu znalostí: před akcí, během akce, po akci Metoda sebehodnocení Asistence a asistenční schůze

Projektové řízení Projektové řízení jako součást řízení znalostí X vice versa? Pokud zvolíme první přístup, můžeme pokládat projektové řízení jako jeden z nástrojů řízení znalostí. Některé oblasti se nicméně nutně překrývají (duplicity fází).

Projekt Jedinečný proces sestávající z řady koordinovaných a řízených činností s daty zahájení a ukončení, prováděný pro dosažení předem stanoveného cíle, který vyhovuje specifikovaným požadavkům, včetně omezení daných časem, náklady a zdroji. Více informací také v normě ČSN ISO 10006:2004

Ukázka projektového řízení - Projekt pro projekt Tvorba projektu je projektem sama o sobě. Jedná se o rozdílné realizační procesy mnohdy prováděné jinými týmy. V praxi mnoha právníků převládá právě tento „Projekt pro projekt“, tedy příprava realizace činností pro zadavatele a vymezení mantinelů – z hlediska požadavků zadavatele a normotvůrce, i z hlediska časové-místní-věcné reality (významně např. příprava fůzí, příprava developerských projektů apod.). „Projekty pro projekty“ jsou často využívány v dotačním financování, které využívají jak soukromé, tak veřejné subjekty – tvorbu „projektu pro projekt“ budeme ilustrovat na práci s žádostí v systému Benefit 7 na www.eu-zadost.cz (důvodem je šíře systému a jeho otevřenost). Tvorba projektů a projektové řízení již nyní je a čím dál tím více bude součástí práce většiny právníků.

Tvorba projektu Nástrojem pro prvotní uchopení toků informaci pro umožnění další negociace je tzv. projektová fiše. Příklad – projektová fiše Právnické fakulty Masarykovy univerzity: http://www.law.muni.cz/content/cs/veda-a-vyzkum/granty-podpora-vyzkumu-vyvoje-a-vyuky/ Fáze formulace vize je tím nejdůležitějším v přípravě projektu i v jeho další realizaci a životaschopnosti. Je zároveň tou, kde je nejdůležitější využít dalších nástrojů řízení znalostí -> smyslem je jejich konečná kodifikace do vedením organizace schváleného projektového návrhu. Tak se zajistí plná podpora vedení pro tvorbu i realizaci projektu.

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Stručný obsah projektu - Stručně popište obsah projektu. Popis by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Proč je nutné projekt realizovat? - Pro koho je projekt určen? - Čeho chcete v projektu dosáhnout? - Jakým způsobem chcete dosáhnout cílů projektu? - Kdo bude plánované aktivity realizovat? Cíle projektu - Popište cíle projektu. Popis by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Čeho chcete v projektu dosáhnout? - Jak budete postupovat? - Co bude celkovým výstupem projektu?

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Zdůvodnění potřebnosti - Vysvětlete, proč by měl být projekt realizován. Popis by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Jaká je aktuální situace v oblasti, na kterou je projekt zaměřený? - Co chcete v této oblasti zlepšit nebo změnit a proč? - Proč považujete za důležité realizovat projektové aktivity právě pro cílovou skupinu, se kterou chcete v projektu pracovat? - Proč realizujete projekt s vybranými partnery/bez partnera? - Proč by měl být váš projekt financován z veřejných zdrojů? - V čem je projekt inovativní? - Jaký posun nastane ve vámi řešené problematice po úspěšném ukončení projektu? - Na základě jakých zdrojů (dokumentů či analýz) dokládáte potřebnost projektu?

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Popis cílové skupiny - Definujte podrobně cílovou skupinu, na kterou se plánované aktivity projektu zaměřují. Pokuste se odpovědět na tyto otázky: - Jaké jsou obecné charakteristiky lidí/organizací, na které se projekt zaměřuje? (Popište, pro jaký typ lidí/organizací obecně, budou aktivity realizované v projektu přínosné, např. sociodemografické charakteristiky apod.) - Jaké jsou potřeby této cílové skupiny? (Popište potřeby, které tato cílová skupina má. Uveďte, které z nich budete v rámci projektu řešit. Popište, jak a kdy jste tyto potřeby zjišťovali.) - Jaká je velikost této cílové skupiny? - Pro kterou část cílové skupiny je projekt konkrétně připraven? (Pokud je to možné, definujte přesně, s jakou částí cílové skupiny budete v rámci projektu pracovat; pokud je to relevantní, popište strukturu této skupiny.) - Kolik osob plánujete do projektu zapojit? (Určete velikost té části cílové skupiny, se kterou budete v rámci projektu konkrétně pracovat.)

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Zapojení a motivace cílové skupiny - Popište, jak zapojíte do projektových aktivit cílovou skupinu a jak ji budete motivovat. Pokud má projekt několik cílových skupin, uveďte zapojení pro každou skupinu zvlášť. Popis by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Jak jste příslušníky cílové skupiny motivovali, aby do projektu vstoupili? - Jak vybrané příslušníky cílové skupiny konkrétně do projektu zapojíte? - Jak budete příslušníky cílové skupiny motivovat, aby svou účast v projektu úspěšně dokončili? Přínos pro cílovou skupinu - Obsah projektu, základní popis smysluplnosti a významu projektu

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Rizika projektu - Jaké události nebo skutečnosti mohou ohrozit realizaci projektu? (Pokuste se vzhledem k jednotlivým klíčovým aktivitám definovat rizika, která by mohla průběh těchto aktivit znemožnit nebo by mohla způsobit nesplnění plánovaných výstupů a výsledků. Jako možná rizika lze definovat např. personální změny.) Popis opatření na eliminaci (odstranění rizik) - Uveďte, jak hodláte předcházet výše uvedeným rizikům

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Popis realizace plánovaných aktivit\npo ukončení financování z ESF - Popis realizace aktivit navazujících na projekt, které jsou plánovány po ukončení financování by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Budou aktivity projektu realizovány po ukončení financování? Pokud ano, tak které a v jakém rozsahu? - Jak zajistíte financování těchto aktivit po ukončení financování? - Bude zachována případně dále rozvíjena spolupráce s partnery? Popis přidané hodnoty projektu, v čem je inovativní - Popište přidané hodnoty projektu a jeho inovativnost Vazby na jiné projekty - Uvěďte, je-li projekt provázaný na jiný předkládaný projekt a jakým způsobem. Vnitřní postupy řízení a organizace a vnitřní kontrolní\nsystém - Vnitřní postupy řízení a organizace a vnitřní kontrolní systém

Tvorba projektu – systém Benefit 7 Podrobný popis realizace klíčové aktivity - Popište podrobně klíčovou aktivitu. Popis by měl obsahovat odpovědi na tyto otázky: - Jaké činnosti budete v rámci této klíčové aktivity realizovat? - Kteří členové realizačního týmu se budou na realizaci aktivity podílet? - Jak budete v rámci této aktivity pracovat s cílovou skupinou? - Jak je tato aktivita plánovaná z časového hlediska? - Jaké náklady se k aktivitě vztahují? Výstup klíčové aktivity - Uveďte výstup nebo výstupy klíčové aktivity a pokuste se zodpovědět na všechny tyto otázky: - Co v rámci této aktivity vznikne nového? (Popište, zda v rámci této aktivity bylo něco a) vytvořeno nebo b) inovováno; pokud jste inovovali, napište, k jakému došlo posunu a jak tento posun můžete doložit.) Výstupem může být např.počet proškolených osob nebo osob, kterým bylo poskytnuto poradenství, vytvořený nebo inovovaný studijní materiál, publikace, interaktivní webové stránky projektu apod.

Použitá a doporučená literatura COLLISON, Chris; PARCELL, Geoff. Knowledge management. [s.l.] : COMPUTER PRESS, 2006. 236 s. ISBN 80-251-0760-4. Benefit 7 [online]: https://www.eu-zadost.cz/uvod.aspx Norma ČSN ISO 10006:2004

Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.3.00/20.0014 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.