Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952) Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Metody dostupné v laboratoři Centra pro výzkum a vývoj FN HK
Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Antihyperlipidemika.
METABOLISMUS LIPIDŮ II Anabolismus
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKY (LIPIDY).
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Poruchy metabolismu lipoproteinů
stravovací režim školáků
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
Adéla Volková Eva Dorazilová Tereza Manová
METABOLICKÝ KARDIOVASKULÁRNÍ SYNDROM
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Projekt ATRACTIV: design, cíle, výsledky
Abdominální tuk a metabolické riziko
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Obezita a pohybová aktivita Kulatý stůl „Sport a kvalita života“ FSpS MU - Brno 2007.
Patofyziologie obezity
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Mgr. Dana Hrnčířová, Ph.D. Ústav výživy 3. LF UK
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Pohybová aktivita a obezita
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
ZÁKLADY PRESKRIPCE PROGRAMU POHYBOVÉ AKTIVITY
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Vliv rizikových faktorů na různá tepenná řečiště Piťha Jan, Auzký Ondřej.
Osteoporóza Hejmalová Michaela.
Inzulin a tak Carbolová Markéta.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Zdravotní problém lidstva
Zdravé stravování KC3.
 2013 Biochemický ústav LF MU (E.T.)
Martin Votava Ústav farmakologie 3. LF UK
Výživa I..
Význam výživy ve sportu
Obezita. Diabetes mellitus Obezita: příčiny dramatického nárůstu prevalence v současné populaci:  Zvýšený energetický příjem z potravy 
MUDr. Tomáš Doležal Farmakologie 3. LF UK
METABOLISMUS TUKOVÉ TKÁNĚ
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
METABOLISMUS TUKOVÉ TKÁNĚ 2. LF UK Prof. Rudolf Poledne, CSc.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
PREVENCE ŠKODLIVÝCH ÚČINKŮ KONZUMACE ALKOHOLU Bohumil Fišer Simon Jirát.
TUKY (LIPIDY).
Hygiena a epidemiologie: Neinfekční epidemiologie
Kardiovaskulární nemoci: epidemiologie, etiologie, prevence
Osteoporóza.
PESTROST STRAVY.
Lipidy obecný popis.
Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952)
Prevence metabolického syndromu
Metabolismus acylglycerolů a sfingolipidů
Víte, jaké bohatství se skrývá v jednom litru piva?
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952) Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní vztah hmotnosti a výšky Snížit celkovou spotřebu tuku na 30 % celkové energie

Další doporučení pro životní styl (Keys 1952) Nekouřit Pravidelně cvičit a chodit

Δ sérového cholesterolu = x (2.16 Δ S–1.65 Δ P Δ d.chol.– 0.53)

Nedostatky Keysovy rovnice neodpovídá zcela individuální genetické determinaci nezahrnuje rozdíl mezi jednotlivými nasycenými mastnými kyselinami nebere v úvahu mírně rozdílné vlivy kyseliny olejové jen s jednou dvojnou vazbou mírně přeceňuje vliv alimentárního cholesterolu (který se např. u nízkotukové diety uplatňuje málo)

Doporučení AHA (2006) pro zdravý životní styl Celková spotřeba tuku25-35 % z toho nasycených mastných kyselin 7.5 % Spotřeba zeleniny a ovoce g/den Spotřeba Na100 mmol/den 2 rybí jídla/týden Udržovat normální BMI (<25) 30 min fyzické aktivity téměř denně

BMI a riziko IM (US Nurses Study) BMIRRSignif. BMIRRSignif. 21 – – – * 23 – * 25 – ** 25 – ** 27 – *** 27 – *** > 302.7*** > 302.7***

environment Obesity genes (Leptin) ? X

Method 40 healthy women, 25–35 years of age BMI  28 (28–44,5) Abdominal type obesity Duration of 9 weeks Controlled physical activity Dietary intervention

Průběh studie: Soubor: 40 žen ve věku let BMI nad 28 9 týdnů dietní intervence (energet. příjem do 8000 kJ) 9 týdnů dozorované fyzické aktivity (tepová frekvence 65% max. TF) Měření: Lipidové spektrum, glykemie, insulin nalačno TK, TF Váha, výška, obvod pasu a boků CRP, IL-6 Magnetická rezonance: objem viscerálního tuku (provedeno u 29 žen)

ns * Energy animal fat vegetable fat total fat baseline after int. [mmol/l] Energy and fat intake

**** ns WHRwaisthips baseline after intervention [cm] Changes in anthropometric parameters

ns * Trigyceridestotal cholesterol LDL cholesterol HDL cholesterol baseline after int. [mmol/l] Changes in lipoprotein parameters

ns * ** * GlycemiaInsulinLeptinLeptin rec baseline after int. [%] Changes in glycemia, insulin and leptin

ns *** **** systolic BPdiastolic BPpulses baseline after int. [%] Changes in blood pressure and pulses

baseline after intervention 723± ±189 [cm 3 ] p < 0, % Subcutaneous fat [cm 3 ] p < 0,001 baseline after intervention Visceral fat 18 % n= ± ±662

Ridker, 1997 Relativní riziko prvního infarktu myokardu dle kvartilů koncentrace CRP

BMI and CRP

Změna koncentrace CRP p < 0,001 [mg/l] 4.31 ± ±3.12

C-reactive protein p < 0,0002 4,31 ± 3,71 3,01 ± 3,12

Změna koncentrace IL-6 p = 0,249 [pg/l] 9,01 ± 6,47 11,25 ± 7,21

Free fatty acids p < 0,001 [mmol/l] 0,85 ± 0,18 0,54 ± 0,12

Posun cholesterolémie v české populaci [mmol/l] [n]

EXTRAHEPATÁLNÍ TKÁNĚ Metabolismus lipoproteinů

Mechanismus hypercholesterolémie zvýšená produkce VLDL v játrech   snížený počet LDL receptorů

Regulace počtu LDL receptorů LDL rec. remnantnírec. Dietní vlivy - cholesterol - satur.MK - polyen. MK buněčnéjádro mRNA -LDL rec. cholesterol SREBP2 chylomikrony remnantnílipoproteiny Genetické vlivy cholesterol

Kandidátní geny hypercholesterolémie: Receptory LDL R LRP VLDL R Ligandy apoprotein B apoprotein C apoprotein A apoprotein CI Katalyzátory apoprotein CII apoprotein CIII Proteiny intravazálního metabolismu LP CETP LPL PTP Enzymy syntézy cholesterolu a intracelulárního transportu HMG-CoA reduktáza SREBP ABC transportéry CYP 7A1

Distribuční křivka cholesterolu

KS a VCS se neliší: V koncentraci inzulínu V koncentraci thyroxinu V BMI Ve složení diety (3-denní záznam) Ve spektru mastných kyselin VLDL

[mmol/l] *** NS * 

[mmol/l]   Frekvence apoE 4+ genotypů 5,18 ± 0,75 5,08 ± 0,40 5,59 ± 0,22 5,42 ± 0,18 6,11 ± 0,52 6,08 ± 0,55 [%] 9,814,219,6

Kandidátní geny polygenní hypercholesterolémie GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů ApoE e3, e2, e4Ano ApoCI I/D –317Ne LDL receptor PvuIIAno ApoB XbaINe ApoB I/DAno, jako haplotyp ApoB c/t-516 HMGCoAr (TTA)aAno ApoAII (CA)aNe CYP-7A1Ne CETP TaqINe GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů poCIII C3238GNe LPL Asp291SerAno ApoAV C-131TNe ApoAV Ser19TrpAno ApoAV Val 153MetNe ABCG5 Gln604GluNe ABCG8 Asp19HisNe ABCG8 Tyr54CysNe ABCG8 Thr400LysNe ABCG8 Ala632ValAno

Prokázali jsme genetické vlivy u hypercholesterolémie Účast jednotlivých genů je velmi malá Intrauterinní podvýživa hraje roli při vzniku hypercholesterolémie

Distribuce porodní hmotnosti apo E4+ VCS878 KS222 0,3 0,2 0,1 0 0,2 0,3 1,52,53,54,5[kg] VCS KS relativní frekvence [%] 1,52,53,54,5[kg] VCS KS relativní frekvence [%]

Koncentrace lipoproteinů * [mmol/l] porodní hmotnost Ł 3,00 kg ***

Spotřeba zeleniny a riziko IM (US Nurses Study) QuintilyRRSignif. QuintilyRRSignif. I 1.00 I 1.00 II 0.92ns II 0.92ns III0.84 * III0.84 * IV 0.78 * IV 0.78 * V0.61*** V0.61***

Vitamíny: AB 1 B 2 B 6 B 12 D CE Niacin Kyselina listová Suplementy jsou neúčinné! Pět porcí ovoce a zeleniny denně !

Minerální látky: NaK Fe Cafosfáty Mg Zn Mn stopové prvky Pět porcí ovoce a zeleniny denně!

Závěry: Hlavním problémem výživy je vyšší příjem energie než její výdej a vznikající obezita Současná naše dieta má stále vyšší podíl živočišných tuků – zdravá výživa nevyžaduje máslo Pět porcí zeleniny a ovoce je nutností – suplementace vitamíny nepomáhá Spotřeba soli do 6 g/den

Conclusions: The main problem of human nutrition is overnutrition Contemporary diet is still too rich in animal fat Five portions of vegetable and fruit per day – supplements are not effective Salt consumption max. 6 g/day