Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VISK 7 J. Polišenský. Historie ochrany knihovních fondů v NK ČR •1994 vznik odboru ochrany knihovních fondů •1995 dokončení Centrálního depozitáře v Hostivaři.
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Iva Horová: Netextové práce : první zkušenosti Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Netextové práce první zkušenosti.
Mgr. Jarmila Krkošková Knihovnické a informační služby Univerzitní knihovny Ostravské univerzity v Ostravě
2005 Elektronické vysokoškolské kvalifikační práce.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP na AMU Brno Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP Zpřístupňování eVŠKP na AMU specifika a problémy.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
TinWeb na míru aneb úprava pro uživatele na AMU SUT, Zlín, červen 2005 Iva Horová:
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
1/11 VŠB-TUO Ostrava AMU = DAMU + FAMU + HAMU Dspace na AMU (budování repozitáře pro VŠKP) 1.Výchozí situace na AMU 2.Úpravy Dspace 3.Vazby.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
KATALOGY Mgr. Radmila Pavlicová, Univerzitní knihovna OU.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Bohdana Stoklasová Národní knihovna ČR
Praha Jan Mach Vysoká škola ekonomická v Praze Příprava Národního registru VŠKP a Národního úložiště šedé literatury Ing. Jan Mach
Návrh workflow a tvorba předpisů pro eVŠKP na AMU Iva Horová
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Asociace knihoven vysokých škol ČR výroční konference.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Jak používat systém Kramerius Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 32. seminář knihovníků muzeí a galerií při AMG Plzeň.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ KNIH. SYS. TINLIB / T SERIES Městská knihovna Chrudim listopadu 2003.
Projekt MEMORIA MEMORIAE MUNDI SERIES BOHEMICA databáze MANUSCRIPTORIUM Národní knihovna ČR AiP Beroun s.r.o.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Metody zpracování informací - 2 Základní vymezení témat přednášek: Informační služby Informační střediska Knihovny Uživatelé a čtenáři Informace.
Historické fondy VKOL - ukázky
Chceme mít také v ČR snadný přístup k vysokoškolským kvalifikačním pracím? (a co je pro to třeba udělat) Informace pro předsednictvo RVŠ Praha,
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Systémy pro zpřístupňování VŠKP : zkušenosti, možnosti, nabídky, potřeby listopad 2006, Brno eVŠKP UTB ve Zlíně Systémy pro zpřístupňování VŠKP.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
WWW – hypertextový informační systém
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Schůzka komise Brno Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze EVSKP-MS Práva, licence, přístup … Jan Mach Vysoká škola ekonomická.
Co po nás zbyde… ISSS 2005 WebArchiv digitální archiv českého webu Markéta Škodová, Národní knihovna ČR.
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Praktické zkušenosti s naplňováním směrnice rektora o závěrečných pracích na Ostravské univerzitě v Ostravě Mgr. Jarmila Krkošková Bc. Šárka Kostecká Univerzitní.
AKM'06 Praha NA Nové nástroje pro archivaci webu Ing. Petr Žabička, MZK Mgr. Jan HUTAŘ, NK.
Digitalizace knihovních fondů – praktické postupy
Věcné zpracování trochu jinak Ze zkušenosti Centra informačních a knihovnických služeb (CIKS) VŠE v Praze.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
PhDr. Stanislava Bícová, CSc. Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE v Praze Dostupnost zahraniční literatury a elektronických informačních.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Digitální knihovna, systém pro tvorbu, archivaci a zpřístupňování digitálních dokumentů Jiří Polišenský.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Eliška Klimentová, CVTI SR Predvianočné posedenie používateľov AKIS DAWINCI Bratislava
Odbor doplňování a zpracování fondů
KNIHOVNA Jihomoravského muzea ve Znojmě se představuje - základní knihovna se specializovaným knihovním fondem, zapsaná podle zákona v evidenci knihoven.
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI ČASOPISY
Informační den ÚVIS MZLU, Brno
Historické fondy VKOL - ukázky
TIPY A RADY PRO PRÁCI S ELEKTRONICKÝMI KNIHAMI
Akvizice a informační fond
Ústavu botaniky a zoologie
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vyhledávání je zaměřeno na informační zdroje z oblasti vědy, výzkumu a
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Transkript prezentace:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy a knihovního systému T SeriesT Series INFÓRUM 2003

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Knihovna AMU: - specializované oborové fondy - speciální typy dokumentů - specializované informační potřeby - základy digitalizované knihovny Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Digitalizace dokumentů: 1) lístkové katalogylístkové katalogy 2) primární textové dokumenty 3) zvukové záznamy 4) filmy Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU P rimární textové dokumenty: - absolventské/diplomové práce - habilitační a profesorské přednášky - skripta atd. Zpřístupnění : - z www školy - z katalogu knihovny Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Zpřístupnění z www školy: - Elektronická čítárna AMU - seznam titulů - členěné obsahové, řazení abecední - bez zvláštních nároků technických, SW atd. ukázka přístupu Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Zpřístupnění z knihovny: - www Knihovny AMU - TinWeb - běžné vyhledávání - opět bez zvláštních nároků technických, SW atd. ukázka přístupu Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Výhody digitalizace: - záchrana obsahu fyzicky poškozených dokumentů - možnosti technických vylepšení - rozšíření kapacity přístupů - trvalá archivace - odpadá manipulace s dokumenty - urychlení obsluhy uživatelů - odpadá omezení na prostory knihovny Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Technologické postupy: - digitalizace: foto, scan, přepis - převod do prezentačních formátů (HTML, PDF) - umístění na distribuční server - zanesení URL do záznamů - grafická úprava www stránek Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Technologické postupy: - převody: foto, scan, přepis - převod do prezentačních formátů (HTML, PDF) - umístění na distribuční server - zanesení URL do záznamů - grafická úprava www stránek Iva Horová:

Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Zpřístupňování a Autorský zákon - novela = omezení knihoven - možnosti řešení Iva Horová:

Digitalizované dokumenty v T Series Děkuji Vám za pozornost kontakty: Iva Horová: