Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Advertisements

F ORMULÁŘE V A CCESSU. K ČEMU JSOU FORMULÁŘE UŽITEČNÉ Formuláře slouží především k jednoduchému způsobu zobrazení a úpravě dat. Je možne zobrazovat hodnoty.
Projektový portál Ing. Čestmír Kantor EKOTOXA s.r.o.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Ukázková data grafická jsou majetkem IMIP. Popisná data jsou fiktivní.
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Informatika pro ekonomy II přednáška 11
Databázové systémy 1 Cvičení č. 4 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Modul 2 : Práce s počítačem a správa souborů. Rada úvodem - Internet ví všechno, zkuste a
Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
TABULKOVÝ PROCESOR Tadeáš Řezníček 4.A
Tabulkový procesor.
Databáze Tabulky a typy dat VY_32_INOVACE_7B11. Proč datové typy ? Abychom mohli do tabulky vložit data, musíme jednotlivým polím (sloupcům) přiřadit.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Buňka Základem tabulky je buňka (cell).
Relační databáze.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
MS ACCESS parametrický dotaz
MS ACCESS DOTAZY.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Název projektuInovace ŠVP na OA a JŠ Třebíč Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivityIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Úprava šířky sloupce Šířku sloupce lze upravit několika způsoby: Pomocí menu Postavím se do sloupce Formát / sloupec / šířka / napíši velikost Pomocí kontextového.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Prostorové dotazy. Buffer = obalová zóna Input Features = vstupní vrstva Output Feature Class = nově vytvořená třída s výsledky (Shapefile) Distance.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Databáze velké množství dat pevně dané struktury
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
Moravská zemská knihovna v Brně
Grafy v Excelu.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Prostorové dotazy.
Odpovězte na následující otázky
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Tabulkový kalkulátor Radek Pinc
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
Maturitní okruh 16: TABULKOVÝ PROCESOR
Geografické informační systémy
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_12.
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Vložení základní adresy
Databáze MS ACCESS 2010.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Rozdíl mezi databází a tabulkou Rozdíl mezi Accessem a Excelem
Projekt (*.mxd) Tabulka obsahu Vrstvy v datovém rámci Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení.
Tabulkové editory © Tabulkové editory slouží k: vytváření a úpravě tabulek na rozdíl od textových editorů jsou tabulky v těchto editorech aktivní,
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
Geografické informační systémy. Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Albertina a Report Mgr. Libuše Simandlová
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Databázové systémy a SQL
Jednotná informační brána (JIB)
Vytvoření formuláře Access (11).
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
5. Statistica Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová.
Transkript prezentace:

Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty nástrojů (editor, katalog, vyhledávání)

Lišta nástrojů Tools zoom, pan (pohyb mapou), full extent (všechna data) ArcGIS si pamatuje výřezy - lze se v nich pohybovat („modré šipky“) interaktivní výběr dat - „bílá šipka“, lze kombinovat s klávesou Shift identikace dat, vyhledávání v datech přesun na souřadnice, měření

Výběr dat Interaktivně Pomocí atributových dotazů Pomocí prostorových dotazů

Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy Atributy mohou být různých datových typů – číselné typy – textové řetězce – datum – geometrie - pro prostorová data povinný atribut – Object ID - povinný atribut

Práce se záznamy Přepínání zobrazení záznamů - v dolní části tabulky (Show all/Show selected) Pravé tlačítko v záhlaví záznamu - kontextové menu

Práce s atributy Pravé tlačítko v záhlaví sloupce - kontextové menu – Sort Ascending/Descending - seřadit vzestupně/sestupně – Summarize - udělá sumarizační tabulku podle hodnot v aktuálním sloupci – Statistics - vypočítá statistické údaje nad atributem – Turn Field Off - vypíná zobrazení sloupce – Freeze/Unfreeze - zmrazený sloupec se zobrazuje úplně vlevo, při posunu v široké atributové tabulce zůstává stále zobrazen – Delete - ruší atributový sloupec

Výpočty V záhlaví sloupce - Field Calculator – kalkulačka nových hodnot pro záznamy – vztahuje se na právě vybrané záznamy (pozor na All/Selected!) – lze použít konstanty, hodnoty ostatních atributů, matematické, řetězcové a datumové funkce, standardní operátory v záhlaví sloupce - Calculate Geometry – lze počítat plochu, obvod nebo souřadnice centroidu objektů

Atributové dotazy Z hlavního menu ArcMap Selection ( Select By Attributes), nebo ikonou nad zobrazením atributové tabulky Zobrazí se návrhová tabulka dotazů – Layer - nastavujeme v které vrstvě budeme dělat výběr – Method - nastavujeme typ výběru Výběr je vlastně SQL dotazem do atributové tabulky. Základní schéma dotazu je „vyber všechny objekty z tabulky pro které platí podmínka“ V podmínce je možné používat hodnoty atributů a různé operátory. Je možné použít i číselné konstanty.

Atributové dotazy Operátory „je větší, je menší, rovná se, nerovná se, závorky“ – "AREA" > – "NAZEV" = 'Praha' (textové řetězce v apostrofech) Operátory AND, OR, NOT pro logické hodnoty – ("AREA" > ) AND ("NAZEVORP" = 'Benešov') – ("AREA" > ) OR ("NAZEVORP" = 'Benešov') – NOT( "NAZORP" = 'Benešov')

Atributové dotazy Podtržítko _ u textových řetězců = právě jeden znak – ('B_r') (vyhovuje Bor, Ber, Bar ) Procento % u textových řetězců = libovolný počet znaků (i žádný znak) – ('B%r') (vyhovuje Br, Bar, Boží Dar ) Pro porovnání řetězců existuje operátor „LIKE“ – "NAZEV" LIKE 'P%' (vše, co začíná na P) Tlačítko Get Unique Values/Complete List vrátí seznam všech unikátních hodnot pro danný atribut v tabulce

Co s výsledkem dotazu Vybraná data lze exportovat – jako novou vrstvu (pouze dočasné uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Selection - Create Layer... – jako nová data (trvalé uložení) - pravé tlačítko nad názvem vrstvy a pak Data - Export Data - Selected features

Úkol Najděte nejmenší obec v ČR podle rozlohy Najděte obce s počtem obyvatel vyšším než Najděte všechny obce v Moravských krajích, které ve svém názvu mají slovo „Český/Česká/České“ Najděte obce, ve kterých počet obyvatel mezi lety 1991 a 2002 vzrostl o více než 100%

Úkol Najděte obec s nejmenším počtem obyvatel v ČR k Najděte obce ve Středočeském kraji, které mají v názvu slovo Lhota. Najděte obce, ve kterých je hustota obyvatel na km 2 menší než 1. Najděte všechny obce, ve kterých mezi léty 1991 a 2002 počet obyvatel poklesl méně než na polovinu.