Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TABÁK Bc. Lucie Krmenčíková
Advertisements

Řekněme ne! Kouření!!!!.
Jana Navrátilová 2.MBB PřF UP
LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
Lilkovité.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
Alkaloidy RNDr. Naďa Kosová.
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Digitalizace výuky Příjemce
Konvalinka vonná.
..a co jste o nich nevěděli
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Vybrané čeledi dvouděložných rostlin II.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Lilkovité (Solanaceae)
Dvouděložné rostliny – Čeleď Lilkovité
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_416.
Oddělení: Krytosemenné rostliny třída:Dvouděložné rostliny
Lilkovité (Solanaceae)
Laicky se nazývá :tráva, ganja, hulení, zelí, skaňour
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Kvetoucí byliny.
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
ZEMĚDÝMOVITÉ Fumariaceae.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Lesní plody Pří_040_Rozmanitost přírody_Lesní plody Autor: Mgr. Jana Koutná Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Úvod Konopí seté/indické (Cannabis sativa/indica)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
L ilek černý S o l a n u m n i g r u m. Říše: rostliny (Plantae) Podříše: vyšší rostliny (Cormobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
Hluchavkovité, lilkovité a sporýšovité Klosíková Tereza 4.B.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Liliovité Rostliny Vojtěch Vašků 7.C. Popis  -rostou volně v přírodě a jsou pěstovány i jako okrasné -pouze byliny -listy-jednoduché -zásobní látky ukládají.
Kmeny  Prvoci - Lamblie střevní (Ptáčková)  Lilkovité - Lilek rajče (Matlochová) - Rulík zlomocný (Pallová)  Bobovité - Hrách setý (Krejčířová)  Ostnokožci.
Blín černý. Jednoletá až dvouletá rostlina. Odpudivě páchnoucí bylina, lodyha je hustě olistěna zelenými listy. Roste v rumištích, kolem cest, na zahradách.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Prevence zneužívání návykových látek Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium Jakuba Škody, VZHLED ROSTLINY cm vysoká žláznatě pýřitá bylina s tlustou přímou a větvenou lodyhou LISTY střídavé, různě velké kopinatě.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Magnoliovité, leknínovité, mákovité.
(Atropa bella-donna). Říše: rostliny (Plantae) Podříše: cévnaté rostliny (Tracheobionta) Oddělení: krytosemenné (Magnoliophyta) Třída: vyšší dvouděložné.
Pipal, Veselý, Ringsmuth. Popis  Jednoletky, dvouletky, trvalky  Byliny či keře (vzácně)  Cca 3500 druhů  Listy – většinou střídavé, bez palistů 
Pryskyřníkovité Ranunculaceae Tomáš Veselý, Tomáš Olšan, Jiří Jechumtál.
jednoletá, nebo dvouletá bylina
Čeledi: lilkovité a bobovité
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Tabák virginský.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Virginský tabák Sadil,Fadrný,Mazal.
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
seminář a praktika z chemie
ĽUĽKOVEC ZLOMOCNÝ Atropa belladonna
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Jedovaté rostliny Dominika Soudková 3.B.
LILKOVITÉ.
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Nicotiana tabacum Tabák viržinský Dva pěstované druhy (u nás jen na j. Moravě, více SR). Pěstování N.tabacum pro sklizeň listů podmíněno státním monopolem. Okrasný druh N. alata Solanaceae Jedovatá celá rostlina, zvláště listy, toxický je alkaloid nikotin (v sušině listů 0,5-9%), s dalšími deriváty (nikotyrin, nornikotin, nikotelin, myosmin). Nikotin v listech je zvláštností obou druhů (původ: mutace allopolyploida N.sylvestris x N. tomentosa) Nikotin působí na vegetativní ganglia zprvu stimulačně (zvýšení krevního tlaku a tonusu trávicího ústrojí), poté jako blokátor (křeče, cirkulační kolaps, respirační paralýza). Rychlé vstřebávání sliznicemi i kůží, LD pro dospělého mg (extrakt ze 3 cigaret). N. rustica Tabák selský

Atropa bella-dona Rulík zlomocný Solanaceae Roztroušeně na pasekách listnatých lesů, zvl. bučin, na sev. a stř. Moravě v souvislosti se starými rituálními místy. Prudce jedovatá celá rostlina, zvláště kořen, nadzemní část 0,2-1% tropanových alkaloidů, kořen až 1,5%, nejvíce L- hyoscyamin, pak atropin a skopolamin. Od starověku léčivá a psychotropní rostlina, ve středověku zneužívána k travičství. U dětí smrtelnou dávkou již 3-4 bobule. Intoxikace: překrvení obličeje, suchost sliznic, zrychlení tepu, rozšíření zorniček. Terapeutické dávky 0,5-2 mg atropinu, nad 10 mg psychomotorické poruchy a záchvaty šílenství, 50 mg atropinu vede ke komatu.

Hyoscyamus niger Blín černý Původem z přední Asie, dnes v celé Evropě. Jako plevel na rumištích a na pustých místech. Prudce jedovatá celá rostlina, zvláště semena, nadzemní část 0,2-1% tropanových alkaloidů, kořen až 1,5%, nejvíce L-hyoscyamin, pak skopolamin, nejméně atropinu. Pro kolísavý obsah se pro AM nedoporučuje. Od starověku léčivá a psychotropní rostlina, ve středověku zneužívána. Solanaceae

Cannabis sativa Konopě setá Původem z přední Asie, dnes v celé Evropě. Mimo kulturu v lužních lesích na jihu státu. Pokoutní pěstování Dibenzopyrany - kanabinoidy, (zvl. tetrahydroxycannabinol - THC) a dalších 600 aktivních látek v pryskyřicích pestíkových květů. Zneužívána jako psychotropní (euforigenní), ale také léčivá r. (sedativní, hypnotické diuretické učinky).Stará užitková r. (vlákna, olej) Od starověku léčivá a psychotropní rostlina, ve středověku i novověku zneužívána. Cannabaceae