Výroba kovů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Strojírenská technologie Tematická oblast:
VYSOKÁ PEC – SUROVINY A PRODUKTY
Opakování učiva o nerostech I. část
Výroba železa Železné rudy : Magnetovec(magnetit) až 70% Fe
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Průmyslové kovy - železo
Železo Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 18
Při výrobě železa se využívají také redoxní reakce
Výroba železa a oceli.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_01
K O V Y ŽELEZO - Fe VY_32_INOVACE_05 - ŽELEZO.
Výroba železa.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
Železo.
Technicky významné kovy
Výroba železa.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
PaedDr. Ivana Töpferová
Redoxní reakce. Výroba železa a oceli. OPAKOVÁNÍ
Železo Richard Horký.
Výroba oceli (zkujňování surového železa)
Základy chemických technologií 2009
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra.
ZÍSKÁVÁNÍ KOVŮ Chemie 9. ročník
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_094_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Železo, hliník
Těžební průmysl II. Martin VRZALA.
Výroba surového železa
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba surového železa
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Inspiromat pro technické obory 2
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Chemický děj a jeho zápis
Ročník1. ročník strojírenských oborů Typ šablonyIII/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oborStrojírenská technologie TémaVýroba.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
TYPY RUD Výchozí surovinou pro výrobu kovů jsou rudy, které můžeme dělit ze dvou hledisek: a) podle chemické vazby hlavního kovu * rudy s ryzím kovem *
Materiály a technologie Mechanik elektronik 1. ročník OB21-OP-EL-MTE-VAŠ-M Rozdělení ocelí a litin.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výroba surového železa
Autor: Mgr. Jitka Pospíšilová
VÝROBA ŽELEZA A OCELI - VYSOKÁ PEC
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výroba železa Chemie pro 9. ročník ZŠ.
Výroba kovů.
Ocel Vypracoval. Lukáš Karlík
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název vzdělávacího materiálu Železo
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Lucie Tuhá Číslo
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Mineralogický systém IV. Oxidy
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Výroba železa a oceli - opakování
VÝSKYT ryzí - meteority ( s niklem)
Transkript prezentace:

Výroba kovů

Kovy se vyrábí z kovových rud Magnetovec, Fe3O4 Krevel, Fe2O3 Hnědel, Fe2O3 . nH2O 1 2 3 4 5 6 7 Ocelek, FeCO3 Pyrit, FeS2 Chalkopyrit, CuFeS2 Bauxit, Al2O3 . 2H2O Úkol 1: a/ Z kterých rud se vyrábí železo, měď a hliník? b/ Najdi v zeměpisném atlase světa velká světová ložiska železných, měděných, hliníkových rud.

Kontrola úkolu 1 a/ Železo: magnetovec, krevel, hnědel, ocelek, pyrit Měď: chalkopyrit Hliník: bauxit b/ Železná ruda: Brazílie, Austrálie, Čína, Rusko, Ukrajina Měděné rudy: Chile, Peru, USA, Zair Bauxit: Austrálie, Rusko, USA, Jamajka

Princip výroby kovů z rud Princip výroby kovů z rud vyjadřují chemické rovnice: Fe2O3 + 3C → 2Fe + 3CO SnO2 + 2C → Sn + 2CO Úkol 2: Na jakém principu je založena výroba kovů z kovových rud?

Kontrola úkolu 2 Výroba je založena na odnímání kyslíku (redukci) kovové rudě, nejčastěji pomocí uhlíku.

Výroba surového železa Surové železo se vyrábí ve vysoké peci.

Procesy ve vysoké peci Vysoká pec se plní železnou rudou, koksem a struskotvornými přísadami (vápenec), jež vytváří na povrchu vyrobeného kovu strusku, která brání jeho oxidaci a chemicky váže nekovové složky. Železo se získává redukcí rudy za vysoké teploty, které je dosaženo hořením koksu a vháněním horkého vzduchu do vysoké pece. Roztavené železo stéká do spodní části pece, nístěje. 10 Po navrtání otvoru v nístěji surové železo vytéká (odpich železa a strusky, viz obr. 10) a přepravuje se k dalšímu zpracování do oceláren.

Úkol 3: Nyní zodpověz otázky: a/ Jakými surovinami se plní vysoká pec? b/ Jaký plyn vhání do vysoké pece? c/ V které části vysoké pece se hromadí surové železo? d/ Co chrání surové železo ve vysoké peci před oxidací? e/ Jak se nazývá proces uvolnění surového železa z vysoké pece?

Kontrola úkolu 3 a/ Železná ruda, koks, struskotvorné přísady (vápenec) b/ Horký vzduch c/ Surové železo se hromadí v nístěji. d/ Surové železo chrání před oxidací struska. e/ Odpich železa

Litina a ocel Surové železo má vysoký obsah C (asi 5%), S, Si, Mn, P aj., které způsobují tvrdost, ale zároveň křehkost kovu. Proto se dále zpracuje ve slévárnách (obr.11) na litinu, nebo v ocelárnách na ocel. Zde v procesu zkujňování dochází ke snižování obsahu nežádoucích prvků (uhlíku pod 2,1%). Vznikne ocel, která je pružnější a dá se obrábět. Takto se vyrobí buď tvrdá (nástrojová), anebo měkká (konstrukční) ocel, která má méně než 0,1% C. 11

Úkol 4: Podle snímku 10 odpověz na otázky: a/ Kde se vyrábí litina a ocel? b/ V čem spočívá změna surového železa v ocel? c/ Jaké druhy oceli dle obsahu uhlíku znáš?

Kontrola úkolu 4 a/ Ve slévárnách a ocelárnách b/ Ve snížení obsahu uhlíku pod 2,1% c/ Měkká: C < 0,1%, tvrdá: 0,1% < C < 2,1%

Úkol 5: Na kterých obrázcích jsou výrobky z litiny, měkké a tvrdé oceli? 13 14 15 16 17 18

Kontrola úkolu 5 Litina: obrázek 14, 18 Měkká ocel: obrázek 15, 16 Tvrdá ocel: obrázek 13, 17

Výroba ostatních kovů Na podobném principu je založena výroba řady dalších kovů. Měděné rudy se nejdříve praží (odstraní se síra) a vzniklé oxidy mědi se redukují podobně jako při výrobě železa. Vzniklá surová měď se čistí elektrolýzou. Hliník se vyrábí elektrolýzou bauxitu.

Úkol 6: Shrnutí učiva, doplň text: Kovy se vyrábí z kovových … . Mezi železné rudy patří ………., krevel, ……, ocelek a ….. . Surové železo se vyrábí ve …… peci. Má vysoký obsah ……, který způsobuje ……., ale zároveň ……... kovu. Proto se v …….. zpracovává ……….. na …. . Podle obsahu ……v oceli rozlišujeme ocel …… a …… . Hliník se vyrábí elektrolýzou ……. .

Kontrola úkolu 6 Kovy se vyrábí z kovových rud. Mezi železné rudy patří magnetovec, krevel, hnědel,ocelek a pyrit. Surové železo se vyrábí ve vysoké peci. Má vysoký obsah uhlíku, který způsobuje tvrdost, ale zároveň křehkost kovu. Proto se v ocelárně zpracovává zkujňováním na ocel. Podle obsahu uhlíku v oceli rozlišujeme ocel měkkou a tvrdou. Hliník se vyrábí elektrolýzou bauxitu.

Zdroje použitých fotografií Obrázek 1: SÁNCHEZ. Mineral Magnetita GDFL108.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineral_Magnetita_GDFL108.jpg>. Obrázek 2: SÁNCHEZ. Mineral Olixisto GDFL101.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineral_Olixisto_GDFL101.jpg>. Obrázek 3: SÁNCHEZ. Mineral Limonita GDFL120.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mineral_Limonita_GDFL120.jpg>. Obrázek 4: Syderyt, Słowacja, Roznawa.jpg [online]. 2006 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Syderyt,_S%C5%82owacja,_Roznawa.jpg>. Obrázek 5: Pyrite foolsgold.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyrite_foolsgold.jpg>. Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChalcopyriteUSGOV.jpg Obrázek 7: Bauxite.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bauxite.jpg>. Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hoogovens.JPG Obrázek 10: GRANDMONT, Jean-Pol . Clabecq JPG01.jpg [online]. 2009 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clabecq_JPG01.jpg>. Obrázek 11: THOMPSON , Robert. Castingiron.jpg [online]. 2003 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Castingiron.jpg>. Obrázek 12: BIGGE, Mathias . Dortmund-Thomas-Konverter-IMG 0155.JPG [online]. 2008 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dortmund-Thomas-Konverter-IMG_0155.JPG>. Obrázek 13: Monkey wrench.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Monkey_wrench.jpg>. Obrázek 17: Framing hammer.jpg [online]. 2005 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Framing_hammer.jpg>. Obrázek 15: Pila.JPG [online]. 2007 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pila.JPG>. Obrázek 16: Eiffelova vez 2006.jpg [online]. 2006 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eiffelova_vez_2006.jpg>. Obrázek 14: Vilniaus-miesto-vandentiekio-liukas-2007.jpg [online]. 2007 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vilniaus-miesto-vandentiekio-liukas-2007.jpg>. Obrázek 18: Cast iron stove.jpg [online]. 2006 [cit. 2009-11-04]. Dostupný z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cast_iron_stove.jpg>.