EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
PORTÁL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Audit IT procesů ve FNOL
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
INSPIRE Metadata v evropském kontextu, úkoly a aktivity národní INSPIRE autority vůči EC a subjektům v ČR, LMO.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Vypracovala: Anna Kovářová.  soubor postupů, institucionálních opatření, technologií, dat a lidských kapacit, který umožní sdílet a efektivně využívat.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Evropská směrnice INSPIRE Ing. Pavla Tryhubová Katedra mapování a kartografie ČVUT v Praze, Fakulta stavební.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
SENSE II - výměna dat mezi evropskými státy důsledně dle principů SEIS Jarmila Cikánková CENIA.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
GIS??? Ve státní správě Karel Charvát. GIS?????? Je správné používat v souvislosti s využíváním prostorových informací ve státní správě, ale i v komerčním.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
INSPIRE Stav a výhled.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
Prezentace společnosti GOLFER s.r.o Konference Partnerství pro budoucnost – CÍLOVÝ SYSTÉM ŘÍZENÍ MÍSTNÍHO ROZVOJE STRATEGIE A PROJEKTY.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
 KOMIX s.r.o. Použití webových služeb v komunikaci s centrálními registry státní správy příspěvek do sborníku konference ISSS/LORIS/V4DIS.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Role samosprávy v zajištění INSPIRE tématu Využití území Ing. Jitka Faugnerová Mgr. Lenka Rejentová Mapy jsou pro každého 2016, VZ Měřín.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Představení Czech Smart City Clusteru Radovan Polanský, výkonný ředitel.
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Spolek pro budování a implementaci softwarových open-source nástrojů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

EU a ČSÚ, Informační politika EU Jan GELETIČ 2. ročník GIN Lutín 2010

EU a ČSÚ

EUROSTAT Založen Evropským společenstvím roku 1953 Sídlo má v Lucembursku, ředitel Walter Radermacher Klíčovým úkolem EUROSTATu je poskytování statistik jiným generálním ředitelstvím, poskytování dat Evropské komisi a ostatním evropským institucím za účelem definovaní, realizace a analýzy politiky Společenství Homepage:

Hlavní úkoly Poskytovat statistiky na evropské úrovni umožňující srovnání mezi jednotlivými zeměmi a regiony (do úrovně NUTS 2) Informovat o stavu a vývoji společnosti nejen v členských zemích EU, ale i v dalších státech Přehledně a účelně data vizualizovat do mapových a grafických výstupů Poskytovat data široké veřejnosti pro účely analýz

Sčítání 2011 Poprvé cenzus organizovaný EU Proběhne na celém území EU ve stejném roce, ve stejném měsíci a dni (v noci z 25. na 26. března) Výsledky by měly být zpracovány do roku 2014 pro celé území EU Výsledné analýzy a data budou ke stažení na webu ČSÚ i EUROSTATu Jako sčítací komisaři v ČR budou pověřeni pracovníci České pošty

Informační politika EU

INSPIRE V platnost vstoupila 15. května 2007 INfrastructure for SPatial InfoRmation in Europe je iniciativou Evropské komise Klade si za cíl vytvořit evropský legislativní rámec potřebný k vybudování evropské infrastruktury prostorových informací Hlavním cílem INSPIRE je poskytnout větší množství kvalitních a standardizovaných prostorových informací pro vytváření a uplatňování politik Společenství na všech úrovních členských států

INSPIRE Základní principy INSPIRE: – Data sbírána a vytvářena jednou a spravována na takové úrovni, kde se tomu tak děje nejefektivněji – Možnost bezešvě kombinovat prostorová data z různých zdrojů a sdílet je mezi mnoha uživateli a aplikacemi – Prostorová data vytvářena na jedné úrovni státní správy a sdílena jejími dalšími úrovněmi – Prostorová data dostupná za podmínek, které nebudou omezovat jejich rozsáhlé využití – Snadnější vyhledávání dostupných prostorových dat, vyhodnocení vhodnosti jejich využití pro daný účel a zpřístupnění informace, za jakých podmínek je možné tato data využít

GMES Založen jako "The Baveno Manifesto„, k přejmenování na GMES došlo až v roce 1999 Global Monitoring for Environment and Security je druhým stěžejním projektem ESA (hned po projektu Galileo) Cílem GMES je docílit harmonizace mezi roztříštěnými národními standardy v oblasti globálního monitoringu životního prostředí a bezpečnosti v rámci celé Evropské unie

Budoucnost GMES Bude přispívat k naplňování závazků členských států EU v oblasti: – Životního prostředí – Regionálního rozvoje – Zemědělství – Rybářství – Dopravy – Vnějších vztahů – Rozvojová pomoc a humanitární pomoc – Veřejná zahraniční a bezpečnostní politika

Organizace GMES GMESEvropská komise Koncepční strategiePriority a požadavky Politická a uživatelká přání Dostupnost a spojitost služeb ESAVesmírné komponenty Koordinace centra služeb Technické specifikace

Projekty spojené s GMES (preoperational GMES Land Monitoring Service) (preoperational GMES Marine Monitoring Service) (preoperational GMES Atmosphere Monitoring Service) (preoperati onal GMES Emergency Response Service) (preoperational GMES Security Service)

SEIS schválena dokumentace k Shared Environmental Information System Bude založen na OpenSource Důležitá je implementace směrnice INSPIRE, iniciativa GMES a budování WISE (evropský informační systém o vodě) SEIS v dnešní době poskytuje rámec organizační, politický a finanční mnohým národním i evropským aktivitám

Zásady SEIS Informace mají být spravovány co nejblíže ke svému zdroji Informace mají být shromážděny jednou a s ostatními dotčenými stranami mají být pro nejrůznější účely sdíleny Informace mají být snadno dostupné veřejným orgánům a mají jim umožnit snadné plnění reportingových povinností, vyplývajících z legislativy Informace mají být snadno přístupné veřejným orgánům na všech úrovních za účelem sledování stavu životního prostředí a efektivity jejich politik, stejně jako koncipování nových politik

Zásady SEIS Informace mají být dostupné, aby umožnily koncovým uživatelům (jak veřejným orgánům, tak občanům) provádět srovnání a účastnit se procesu tvorby a realizace politiky životního prostředí Informace mají být dostupné široké veřejnosti na vhodně zvolené úrovni agregace a na národní úrovni v příslušném národním jazyce Sdílení a zpracování informací se má provádět s využitím běžných volně dostupných softwarových prostředků (tzv. open source software tools)

NESIS Network to Enhance an European Environmental Shared and Interoperable Information System byl zahájen v květnu 2008 Realizační období: květen říjen 2010 Technologická součást realizace konceptu SEIS Síť NESIS je budována pod záštitou Evropské komise (Generálního ředitelství informačních technologií a médií) a EEA (European Environment Agency) V ČR významně spolupracuje CENIA