KROKODÝLI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HATERIE, ŽELVY, KROKODÝLOVÉ
Advertisements

KROKODÝLOVÉ Michala Ošlejšková O6.B
Plazi.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Plazi - druhy.
Základní skupiny živočichů
Plazi Plazi jsou obratlovci
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Třídění živočichů Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.16
Věta je celek složený ze slov. Ta jsou v ní uspořádána podle určitých pravidel. Úkol: Zkus slova uspořádat tak, aby vznikla smysluplná věta. a)Plejtváci.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
PTAKOPYSK PODIVNÝ.
Plazi Vypracoval: Osička Jan.
Projekt ZOO Praha 6. ročník Živočichové vodního prostředí
Plazi.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi – želvy.
Plazi-želvy a krokodýli
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
VY_52_INOVACE_Př Plazi(prezentace, test) Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda- Přírodopis.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
SAVCI.
Zjednodušený přehled třídy savců
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Dinosauři Znaky Dinosaurů Znaky Dinosaurů Rozměry Rozměry Historie objevů dinosaurů Historie objevů dinosaurů Proč dinosauři vymřeli Proč dinosauři vymřeli.
Moře a oceány obratlovci.
Strunatci.
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
KROKODÝLI JSOU VELMI STARÝM ŘÁDEM PLAZŮ, MEZI KTERÉ PATŘÍ KROKODÝLI, ALIGÁTOŘI, KAJMANI A GAVIÁLOVÉ. JSOU TO PREDÁTOŘI ŽIJÍCÍ V TROPICKÝCH OBLASTECH.
PLAZI.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
zpracovaný v rámci projektu
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01B_16_Systém.
zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Veleještěři.
Třída: Plazi Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_01
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Vypracoval David Holub
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_04
RISK Plazi ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Vypracoval David Holub
ŽELVY A KROKODÝLI (po výkladu si zapiš do sešitu)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_PŘZOO.10 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková
Jméno autora: Mgr. Blanka Vanišová
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
Živočichové.
Krokodýli (c) Mgr. Martin Šmíd.
KROKODÝLI PLAZI.
Želvy a krokodýli.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Transkript prezentace:

KROKODÝLI

Krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let Krokodýli žijí na naší planetě již 200 milionů let. Krokodýli jsou velmi starý řád plazů, mezi které patří krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové, celkem asi 23 druhů. Jde o pozůstatek z prehistorické doby, který dodnes přežívá jako člen čeledi plazů, do které patřili i dinosauři. Je to dravec který vzbuzuje respekt u lidí i zvířat. Vlastním životním prostředím krokodýlů je voda. Některé druhy, např. krokodýl mořský, žije však i v moři u pobřeží. Nejčastěji je můžeme vidět v Africe v povodí Nilu, v jižní části severní Ameriky a ve východní části Asie a na severu Austrálie.

STAVBA TĚLA Krokodýli jsou mohutní plazi s dlouhým silným ocasem. Lebka je diapsidní, mohutná, ale částečně pneumatizovaná (=kosti jsou duté). Tělo krokodýlů je kryto rohovitými štíty, pod kterými leží kostěné desky. Krokodýli plavou pomocí silného, ze stran zploštělého ocasu, končetiny mají přitisknuté k tělu. Svaly jsou nejvíce rozvinuté v oblasti krku a na končetinách. Největším krokodýlem je krokodýl mořský měří 6,3 metru váží přes 1200kg

TRÁVICÍ SOUSTAVA Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi, které loví, a nebo se živí na jejich mršinách. Krokodýl nemůže posouvat čelistí ze strany na stranu proto kořist polyká v celku velké kusy trhá Jazyk má přirostlý ke spodní čelisti a na jeho začátku je jícnová záklopka, která brání vodě vniknout do jícnu při lovu pod vodou. Krokodýl má nejsilnější trávení ze všech živočichů. Stráví i krunýře želv, kosti a kopyta.

ROZMNOŽOVÁNÍ Oplození je vnitřní. Jsou vejcorodí. Samice se po nakladení vajec nezdržuje příliš daleko, vejce hlídá. Přesto z 10-15 nakladených vajec přežije zhruba pouhých 6-7 jedinců. Protože na vejce často chodí a živí se jimi varani. Po vylíhnutí umějí hned plavat a sami se živí přesto se zdržují v blízkosti matky po celý první rok života.

DĚLENÍ Krokodýli — zub dole zapadá do rýhy nahoře (viditelné i v zavřené tlamě) Aligátoři a Kajmani — zub dole není vidět, zapadá do jamky Gaviálové — úzký, dlouhý čenich se zduřinou

DĚKUJI ZA POZORNOST DOMINIK MARŠÁLEK