Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KROKODÝLI PLAZI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KROKODÝLI PLAZI."— Transkript prezentace:

1 KROKODÝLI PLAZI

2 KROKODÝLI Krokodýli - patří sem: krokodýli, aligátoři, kajmani a gaviálové, celkem asi 23 druhů. Vlastním životním prostředím krokodýlů je voda, přirozeně vyhledávají nejraději pomalé říční toky a jezera. Některé druhy, např. krokodýl mořský, žijí však i v mořích při pobřeží. Nejčastěji je můžeme vidět v Africe v povodí Nilu, v jižní části severní Ameriky (obl. Mississippi), ve východní části Asie a na severu Austrálie.

3 KROKODÝLI – STAVBA TĚLA
Krokodýli jsou mohutní plazi s dlouhým silným ocasem. Lebka je mohutná s částečně dutými kostmi. Tělo krokodýlů je kryto rohovitými štíty, pod kterými leží kostěné desky. Krokodýli plavou pomocí silného, ze stran zploštělého ocasu, končetiny mají přitisknuté k tělu. Svaly jsou nejvíce rozvinuté v oblasti krku a na končetinách.

4 KROKODÝLI – ORGÁNOVÉ SOUSTAVY
Trávicí soustava Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi, které loví nebo se živí na jejich mršinách. Kořist polykají vcelku, v případě nevyhovující velikosti ji trhají prudkými pohyby hlavy na menší části. Jazyk mají podobný jazyku savců. Potrava putuje hltanem do žaludku, kde probíhá trávení. Krokodýlí trus je velmi podobný trusu savců. Cévní soustava Krokodýli mají srdce, které je tvořeno 2 komorami a 2 síněmi. Mezi srdečními komorami se vyskytuje přepážka, která téměř odděluje pravou a levou část srdce. Mají srdce nejdokonalejší ze všech dnešních plazů.

5 KROKODÝLI – ORGÁNOVÉ SOUSTAVY
Rozmnožovací soustava Oplození je vnitřní. Samice se po nakladení vajec nezdržuje příliš daleko. Vejci se často živí varani. Při teplotě okolí do 30 stupňů se rodí samci, při vyšší se rodí samice. Po vylíhnutí plavou v okolí matky. Živí se však již sama, od narození umí plavat. Matka je chrání zhruba 1 rok. Smyslová soustava Oči jsou na svrchní straně hlavy v jedné rovině s ušima a nozdrami. A tak se mohou nepozorovaně přiblížit až ke kořisti, protože zbytek je potopen. Zrak mají docela dobrý, i když to není nejlepší jejich smysl. Přes oko se jim ze strany táhne jemné průhledné víčko, kterému se říká mžurka. Při potopení se mžurka přes oko zatáhne a on může vidět v zabahněné vodě.

6 DĚLENÍ Krokodýli — zub dole zapadá do rýhy nahoře (viditelné i při zavřené tlamě) Aligátoři a Kajmani — zub dole není vidět, zapadá do jamky Gaviálové — úzký, dlouhý čenich se zduřinou

7 ZÁSTUPCI KROKODÝLŮ KROKODÝL NILSKÝ(Crocodylus niloticus) je jeden z nejznámějších krokodýlů v Africe. Jeho název pochází z řečtiny. Slovo crocodylus znamená dlážděný červ, nilocticus zase z Nilu, čili dlážděný červ z nilu. Krokodýl nilský žije téměř po celé Africe. Vyskytuje se všude, kde se nachází voda, např. močály, potoky, řeky, jezírka.

8 ZÁSTUPCI KROKODÝLŮ ALIGÁTOR SEVEROAMERICKÝ
Obývá pouze jihovýchod Spojených států amerických, kde žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se často překrývají s oblastmi, které obývají lidé. Co do velikosti je větší, než jeho nejbližší příbuzný aligátor čínský. Má velké, tmavé, silné tělo se silnými končetinami, širokou hlavou a velice silným ocasem. Samci těchto aligátorů dosahují většinou délky do 5,5 m. Ocas je téměř stejně dlouhý jako zbytek aligátorova těla a většinou funguje jako kormidlo při plavání. Občas ho můžou aligátoři použít jako zbraň pokud se cítí ohrožení a mířená rána tímto ocasem může představovat u menších živočichů i smrt, u člověka pak velice vážné zlomeniny. Aligátor severoamerický umí velice rychle a obratně plavat a občas i na zemi se může na krátkou vzdálenost pohybovat velice rychle.

9 ZÁSTUPCI KROKODÝLŮ KAJMAN BRÝLOVÝ, OBECNÝ
Je poměrně malý plaz z čeledi aligátorovitých obývající poměrně rozsáhlé území Střední a Jižní Ameriky v rozmezí od Venezuely až na jih Amazonské pánve. Žije v pomalu tekoucích vodách, nížinných mokřinách a jezerech, je schopen tolerovat i slanou vodu; díky této adaptaci je také nejhojnějším zástupcem své čeledi.

10 ZÁSTUPCI KROKODÝLŮ GAVIÁL INDICKÝ
Je kriticky ohrožený druh krokodýla, žijící v Indii, kde je považován za posvátné zvíře. Dospělí jedinci dosahují délky 3,5 až 7 metrů a váží 160 až 180 kilogramů. Hlava o délce až 130 centimetrů je zakončena čelistmi, jejichž délka může být téměř jeden metr. Z nich vyrůstá přes sto velmi ostrých zubů, které jsou jejich hlavním nástrojem pro obstarávání potravy. Na vrcholu hlavy jsou posazeny vystouplé oči, které gaviálům umožňují pozorovat okolí zpod hladiny vody.

11 ZÁSTUPCI KROKODÝLŮ KROKODÝL MOŘSKÝ
Je největší z dnes žijících krokodýlů a zároveň je dnes největším a nejmohutnějším plazem na světě. Dosahuje délky přes šest metrů (nepotvrzené rekordní exempláře údajně až 10 metrů) a hmotnosti více než jedné tuny. Největší řádně změřený jedinec dosahoval délky 6,3 metru a hmotnosti asi 1,2 tuny. Obývá jižní a jihovýchodní Asii včetně Indonésie a objevuje se až u pobřeží severní Austrálie. Přestože má na zadních končetinách mezi prsty plovací blány, tak je k plavání nepoužívá a plave pomocí vlnění svalnatého ocasu. Je to nebezpečný dravec, při útoku dospělého jedince na člověka bývají zranění smrtelná, ročně má na svědomí zhruba 300 lidských životů. Dnes již není na pokraji vyhynutí. Lovci usilují o opětovné povolení lovu. Jeho vzácná kůže se využívá pro výrobu luxusních bot a kabelek. Po mase je poptávka v Asii.

12 POUŽITÉ ZDROJE Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Krokodýl - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Wikipedia, the free encyclopedia: [online] [cit ]. Alligatoridae - Wikipedia, the free encyclopedia:. Dostupné z WWW: < Zoologické zahrady: [online] [cit ]. ZOO Praha - Uhynul vzácný gaviál indický | Zoologické zahrady:. Dostupné z WWW: < Wikipedia, the free encyclopedia: [online] [cit ]. Crocodile - Wikipedia, the free encyclopedia:. Dostupné z WWW: < My a blog « Rubrika | Whim: [online] [cit ]. Exotická zvířata « Rubrika | Whim:. Dostupné z WWW: < Procproto.cz | Magazín o vědě a technice: [online] [cit ]. Krokodýl Gustav – nejnebezpečnější zvíře planety | Procproto.cz:. Dostupné z WWW: < Aqua, Tropic, Lon, výroba, prodej, krmiva, akvarijní, ryby, potěr: [online] [cit ]. Akvárium Terárium Březen-duben 2007:. Dostupné z WWW: < Oči světa: [online] [cit ]. Krokodýl a aligátor | Oči světa:. Dostupné z WWW: < Afrika online.cz - vše o Africe: [online] [cit ]. Afričtí krokodýli - Afrika online.cz - vše o Africe:. Dostupné z WWW: < Plazi světa: [online] [cit ]. ...Zástupci krokodýlů « Rubrika | Plazi světa:. Dostupné z WWW: < IDNES.cz – zprávy, kterým můžete věřit: [online] [cit ]. Pražská zoo získala krokodýly, kterým hrozí vyhynutí - iDNES.cz:. Dostupné z WWW: < Pavel Hošek Homepage: [online] [cit ]. Krokodýl nilský na Madagaskaru:. Dostupné z WWW: < Blog.cz: [online] [cit ]. Aligátor severoamerický | Askaropie:. Dostupné z WWW: < | Animals holding: [online] [cit ]. Kajman brýlový (Caiman crocodilus) - Crocodilia - Krokodýlovití | Animals Holding:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Krokodýl mořský - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < SaltwaterCrocodile%28%27Maximo%27%29.jpg>. Wikipedie, otevřená encyklopedie: [online] [cit ]. Krokodýl mořský - Wikipedie:. Dostupné z WWW: < Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří . Přírodopis 7. Olomouc : Prodos, s.


Stáhnout ppt "KROKODÝLI PLAZI."

Podobné prezentace


Reklamy Google