Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

Trávící soustava trávení, živiny
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo a název šablony klíčové aktivity
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Trávicí soustava
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Trávicí soustava.
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
Soustava trávicí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
DUTINA ÚSTNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_331 Datum: 15.2.2013 Anotace: Trávicí soustava

Trávicí ústrojí X trávicí soustava TRÁVICÍ ÚSTROJÍ je tvořeno: dutinou ústní, hltanem, jícnem, žaludkem, dvanáctníkem, tenkým a tlustým střevem, konečníkem TRÁVICÍ SOUSTAVA: součástí trávicího ústrojí jsou žlázy (játra, slinivka břišní) - slouží k rozkladu potravy na látky jednoduché – vstřebatelné cévami jež obklopují trávicí trakt, do krve a tudy do buněk - nestravitelné a nevyužitelné látky jsou odstraňovány z těla ven

Obr.1 Dutina ústní [1]

Dutina ústní ohraničena dásněmi, zuby, patrem (měkké, tvrdé), jazykem a, zuby: do 2 let – mléčné 20 do 14 let – trvalé 32 2 řezáky, 1 špičák, 2 třenové, 2 stoličky fce: mechanické rozmělnění stravy b, jazyk: na povrchu pohárky s chuťovými buňkami, špička – sladká chuť, po stranách slaná a kyselá chuť, zadní část hořkost, uprostřed umami smísení se slinami a přesun potravy c, slinné žlázy: 3 páry velkých slinných žláz – příušní, podjazykové, podčelistní tvorba nepodmíněně, podmíněnými reflexy zintenzivňuje mucin – hlen obaluje sousto a napomáhá polykání ptyalin – trávení škrobu Hltan, Jícen – přes hltan dále do jícnu a z něho peristaltickými pohyby kruhového svalstva dál do žaludku

Obr.2 Žaludek [1]

Žaludek česlo, tělo žaludku, vrátník, objem 1- 2l (vnitřní zřasená sliznice) - žlázky vylučují žaludeční šťávu (1 – 2l), obsahuje: HCl (aktivuje pepsinogen, bobtnání masa, chrání B1,B2,C, E, ničí choroboplodné zárodky, lépe se vstřebává Ca, Fe) pepsin (pepsinogen) – štěpí bílkoviny (na polypeptidy) lipázy – štěpí tuk mucin – chrání sliznici žaludku (strach, úzkost, nervozita - samonatrávení - vředy) chymosin – sráží mléčné bílkoviny - podmíněné (zrakové, sluchové vjemy) i nepodmíněné reflexy - (podráždění sliznice potravou - hormon gastrin) vylučování žaludeční šťávy fce: peristaltické pohyby mechanicky rozmělňují stravu a promíchávají se šťávami (3-5 vln /min.) - nízké pH otevře vrátník - trávenina = chymus do dvanáctníku - vstřebává se zde alkohol, proto „rychle působí“, některé jedy a soli

Obr.3 Průřez tenkým střevem [3]

Tenké střevo délka 3-5 m - dvanáctník ( prvních 25 cm), lačník, kyčelník do dvanáctníku ústí slinivka břišní, žlučovod stěna má 4 vrstvy – sliznice, podslizniční vazivo, hladké svalstvo, žlázy ve sliznici vnitřek vystlán klky ----> vlásečnice k vstřebávání živin pasivní transport – difúzí – vitaminy, minerální látky, voda aktivní transport – přenašečem – AMK, cukry, tuky, minerální látky – vrátnicovou žilou do jater (spotřeba velkého množství energie) ----> mízní cévy do nichž přecházejí upravené tukové částečky pohyby – peristaltické (celkové) – posun obsahu, a místní střevní šťáva – 2-3l / denně erepsin – dokončuje štěpení bílkovin na AMK sacharáza – sacharózu na GLU + FRU laktáza – GLU + GALA maltáza – maltózu – 2x GLU lipáza – glycerol + MK

Obr.4 Trávicí ústrojí [4]

Játra největší orgán produkuje žluč – není trávicí šťávou – umožňuje rozptyl živin a jejich vstřebání obsahuje: z nepotřebného hemoglobinu utvořená žlučová barviva tukové látky – např. cholesterol soli ž.k. – rozptýlení tukových částeček, jejich emulgace a vstřebání minerální látky - Na2CO3 přeměna a uskladnění nových živin (vrátnicovou žilou) regulace glukózy v krvi likvidace opotřebovaných červených krvinek ukládání Fe a vitaminů

Slinivka břišní pankreatická štáva ---> Langerhansovy ostrůvky – hormony inzulín a glukagon enzymy: trypsin – bílkoviny chymotrypsin – sráží mléko a štěpí mléčné bílkoviny amyláza – škrob na maltózu maltáza laktáza lipáza většina v neúčinné formě, aktivuje střevní šťáva

Tlusté střevo - tračník (vzestupný, příčný, sestupný), esovitá klička, konečník - produkce hlenu jež zvláčňuje stolici a ulehčuje její průchod - délka 1,5 m - v tračníku jsou bakterie jež zkvašují složité cukry – ceulózu, tvorba vitamínů B12, K - vstřebává se většina vody a látek rozpuštěných ve vodě (soli) do cév – polotuhý zbytek – defekace - kvašením a hnitím – sirovodík, methan, oxid uhličitý peristaltika – stahuje se najednou na delším úseku po 4-8h se kašovitý obsah dostává do tenkého střeva a po 18-20h do esovité kličky a do konečníku, vyprazdňovacím reflexem ven

Obr.5 Přehled trávení [2]

[1] ŠIMONIČ, Róbert, KRUŽLIAK, Peter [1] ŠIMONIČ, Róbert, KRUŽLIAK, Peter. Výživa: odborná učebnice pro kuchaře a číšníky. Vydání první. Praha: Nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1984. ISBN 80-7032-710-3 [2] KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. [3] PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. [4] BLÁHA, Ludvík, KOPOVÁ, Ivana, ŠREK, František. Suroviny: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Vydání čtvrté. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 978-80-7333- 000-2.