VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Advertisements

Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2013/2014.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Příprava na hodinu dějepisu, organizace výuky dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
VÝUKOVÁ METODA DEFINICE KRITÉRIA VOLBY
Diagnostika ve sportovních hrách
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Struktura výuky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Výběr adekvátních vyučovacích metod při získávání nových znalostí žáků v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Didaktické zásady výuky přírodopisu
Metody a organizační formy při výuce fyziky Jiří Tesař.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Cíle studia didaktiky pedagogiky
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Didaktika přírodopisu 2
VÝUKOVÉ METODY Přehled.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Autor výukového materiálu: Bc. Markéta Miláčková Datum (období) vytvoření výukového materiálu: září 2011 Číslo klíčové aktivity: VY_32_INOVACE_CJ.4.04.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Vyučovací formy-výuka v bloku
Didaktika přírodopisu 2 Mgr. Libuše VODOVÁ Katedra biologie PdF MU.
Vyučovací metody v přírodopise
Mgr. Kateřina Lojdová  odlišná organizační forma od hromadného vyučování  záměrně vytváří takové didaktické situace, v nichž žáci.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Kurikulum, metody výuky, didaktická technika
DIDAKTIKA FYZIKY I. 4 Vzdělávací technologie ve Fy
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Didaktické metody Androdidaktika.
Metody vzdělávání. Metoda Metoda - methodos – cesta, postup - methodos – cesta, postup – způsob jakým dosáhneme – způsob jakým dosáhneme výchovně vzdělávacích.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
Didaktické prostředky Předměty a jevy sloužící k dosažení vytýčených cílů, zahrnují vše, co vede ke splnění výchovně-vzdělávacích cílů (Maňák, Švec, 2003)
Cogito ergo sum. - Myslím, tedy jsem. René Descartes.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Institut Celoživotního Vzdělávání
Učivo o živé přírodě v přírodopise
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
VÝUKOVÉ METODY Výuková metoda je koordinovaný systém vyučovacích činností učitele a učebních aktivit žáka, který je zaměřen na dosažení učitelem stanovených.
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
Organizační formy práce v TV Vyučovací jednotka TV Lukáš Buřt
Organizační formy ve školní TV vyučovací jednotka
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Didaktické metody Androdidaktika.
Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Neživá příroda ve výuce přírodopisu
DIDAKTICKÉ ZÁSADY obecné požadavky uplatňované v procesu výuky zajišťují kvalitu výchovně vzdělávacího procesu vztahují se na všechny stránky výuky, na.
Téma 8. ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
VÝKLAD Mgr. Michal Oblouk.
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Učivo o živé přírodě v přírodopise
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Vyučovací metody v přírodopise
Transkript prezentace:

VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE

Výukové metody metody zprostředkování učiva - jak předávat žákům poznatky, jak s nimi pracovat, co od nich očekávat výuková metoda - koordinovaný systém vyučovací činnosti učitele a učebních aktivit žáků, který je zaměřen na dosažení výchovně vzdělávacích cílů - promyšlený způsob nebo postup, jímž učitel cílevědomě rozvíjí vyučovací proces tak, aby vyučování splnilo výchovně vzdělávací cíle

Klasifikace výukových metod ASPEKT DIDAKTICKÝ - z hlediska způsobů, jakým jsou poznatky žákům předávány, kontrolovány a procvičovány ASPEKT PSYCHOLOGICKÝ - z hlediska aktivity a samostatnosti žáků ASPEKT LOGICKÝ - z hlediska logiky prezentace učiva uplatněné ve výuce ASPEKT PROCESUÁLNÍ - z hlediska fáze výchovně vzdělávacího procesu ASPEKT ORGANIZAČNÍ - z hlediska využití výukových forem a prostředků

1. ASPEKT DIDAKTICKÝ metody slovní - m. monologické m. dialogické m. písemných prací m. práce s učebnicí, naučnou literaturou metody názorně demonstrační - statická a dynamická demonstrace statická a dynamická projekce pozorování metody praktické - pracovní činnosti a jejich nácvik laboratorní práce grafické činnosti

2. ASPEKT PSYCHOLOGICKÝ metody sdělovací - komunikace s vyučujícím- ústní, práce s literaturou metody samostatné práce žáků - fáze opakování a procvičování metody badatelské a výzkumné - pokus, pozorování

3. ASPEKT LOGICKÝ metoda srovnávacích postupů - analogické a homologické srovnání metoda induktivních postupů - tvorba zobecněných závěrů, syntéza metoda deduktivních postupů - tvorba konkrétních výstupů, analýza metoda analyticko - syntetických postupů - vyvozování společných charakteristik na základě konkrétních znaků určitých jevů či objektů

4. ASPEKT PROCESUÁLNÍ metody motivační - na začátku vyučovacího procesu metody expoziční - demonstrační metody - nové učivo metody fixační - závěr - ujasnit a zopakovat nové učivo metody diagnostické - prověřují získané znalosti a dovednosti žáků metody aplikační - práce se známými poznatky - využití v praxi

5. ASPEKT ORGANIZAČNÍ kombinace výukových metod a organizačních forem výuky fixační metody v hodině základního typu samostatná práce žáků v laboratorních pracích kombinace výukových metod a výukových prostředků demonstrační metody s využitím nástěnného obrazu výzkumné metody s využitím lupy či mikroskopu

Jak postupovat při volbě výukových metod? stanovit si výchovně - vzdělávací cíle výuky jasně daný obsah výuky logické uspořádání učiva - logické uspořádání metod kombinace metod - činnost žáka a učitele