Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pythagoras 6.století př. n. l..
Advertisements

Řecká přírodní filosofie – Milétská škola
Dějiny filozofie do Kanta
VY_32_INOVACE_ * a) fungování mocenských institucí, společenského a filozofické systému * b) fungování ekonomických systémů * c) fungování států,
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Počátky filozofického myšlení ve starověkém Řecku
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Mýtus Zuzana Svobodová.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Filosofie – láska k moudrosti
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Antická filosofie Peter ZAMAROVSKÝ.
FILOZOFIE A VĚDA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: základy společenských.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní vzdělávání Vzdělávací obor: Základy společenských.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_02_OSVZ_ZSVa Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Platón Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Démokritos z Abdér Strejčková Barbora, C4A.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Kristýna Hartmanová C4B
Řecká kultura archaické období
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Sókratés Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Filosofie úvod do problému....
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Milétská škola Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Atomisté Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
…wait for it….
Herakleitos, Leukippos, Démokritos, Empedoklés, Anaxagorás
8 Řecká literatura attického a helénistického období
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
Úvod do filosofie Zuzana Svobodová.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Prothágoras z Abdér Kulhánková Adéla, C4A.  481 př. n. l. Abdéra v Thrákii př. n. l.  Starořecký řečník a filosof  Nejznámější z generace sofistů.
Dějepis Starověk – Řecko 4 Pavel Šupka
Pythagoras př. n. l.
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_02 Název materiáluVýznamné.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 2 Milétská škola a Pýthagorás.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 02 – Předsokratovské filosofické školy – Eleaté a Atomisté NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Dějiny evropského myšlení 1. Řecké myšlení před Sókratem: Presokratici, Sofisté a další školy: 6. a 5. stol. př. Kr.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dějiny evropského myšlení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Athénská škola Raffael Santi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Elejská škola.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Předsokratovská filozofie
Dějiny evropského myšlení
Periodizácia dejín filozofie
Raná grécka filozofia Kód ITMS projektu:
Dějiny evropského myšlení
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Transkript prezentace:

Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola

Athénská škola: obraz vytvořený pro výzdobu vatikánských stanzí; měl vzdát hold antické filosofii; jsou zde přední představitelé

Základní členění antické filosofie Materialistická Mílétská škola Thalés Anaximandros Anaximenes Teorie jediného a základního principu, tedy pralátky Herakleitos z Efesu Základním principem je oheň „vše plyne“ Pýthagorás ze Samu Podstatou všeho je číslo Athénská přírodní filosofie Anaxagorás Sofisté Prótagorás z Abdéry Sókratés Atomisté Démokritos a Leukippos Aristotelés Mílétská škola – jedna z nejstarších filosofických škol;

Základní členění antické filosofie Idealistická Platón Zenón a stoicismus

Platón a Aristoteles: idealistická a materialistická filosofie; Platón (427-347); teorie idejí: svět smyslového poznání je proměnlivý a nedokonalý; nad ním stojí svět neměnných vzorů a idejí; lidská duše je nesmrtelná a před narozením prodlévala ve světě idejí; v lidském těle se může rozpomínat na věčné ideje a to je základem poznání; k tomu je však potřeba duši cvičit v logickém myšlení a musí se usilovat o dobro a pravdu. Platón pocházel z urozené athénské rodiny a chtěl se aktivně věnovat politice. Po Sokratově smrti a pod vlivem vlády 30 tyranů v Athénách se rozhodl věnovat filosofii a zalořil vlastní školu zvanou Akademie. Platón je rovněž považován za zakladatele estetiky: estetická výchova je 1 z možností, jak proniknout do světa idejí. I zde však existuje určitá hierarchie a idea krásy je jednou z nejvyšších a úzce souvisí s ideou dobra. Ideje jsou výtvory naší hlavy, pravá skutečnost je souborem idejí, jevy jsou stíny, reflexy idejí. Umění je stínem stínu. Krása tělesná je na nejnižším stupni, o mnoho výše je krása duševní. Plató také neodlišoval uměleckou činnost od jiné praktické činnosti lidské. Aristoteles (384-322) Platónův žák, pocházel z oblasti Chalkidiké, otec lékařem Filipa Makedonského, on sám se stal vychovatelem jeho syna Alexandra. V Athénách také založil školu, jež byly nazývána peripatetická. (její členové se při diskutování procházeli.)Svým dílem přispíval k rozvoji logiky, chápal ji jako nástroj k rozvoji myšlení. Zkoumal vesmír, zabýval se zoologií, etikou, poetikou a rétorikou. Zpracoval ústavy 158 řeckých států, zachovala se však pouze ústava athénská. Na základě těchto studií sepsal spis Politika. Smyslovému poznání přikládal větší váhu (odtud jeho zájem o přírodu); věc mí látku a tvar, k jejímu vzniku je též třeba příčiny a účel. Z estetických názorů: ve spise Poetika. Zde na prvém místě je problém umění. Učení o jednotě rozmanitostí: krásný je celek, který má co nejlépe sladěné jednotlivé části. (unitas multiplex); teorie katarze (vysvětlení psychologického účinku umění).

Herakleitos z Efesu: představitel thálétské školy; základem všeho byl pro něj oheň a svět chápal jako neustálý boj protikladů; proslul výrokem:vše plyne. Pravděpodobně podoba Michelangela.

Skupina kolem Pythagora Skupina kolem Pythagora. V turbanu arabský filosof Averroes (středověk), čerpal z antických vlivů a spojil je se scholastickým učením. Pythagoras (6. stol. př.n.l.), matematik a hudební teoretik.Domníval se, že původem všeho je číslo.Hudba je matematika vyjádřená city. Pocházel z ostrova Samu a svojí filosofii přenesl do oblasti jižní Itálie (Krotón).

Skupina Sokratova: Alkibiades – Xenofón – Sokrates Alkibiades: politik a vojevůdce; 2. Fáze Peloponéské války výprava proti Sicílii) Xenofón: filosof a životopisec Sokratův Sokrates (470-399): navazoval na sofisty, byl si vědom omezených možností lidského poznání (vím, že nic nevím); Metoda rozhovorů s přísně logickou argumentací, snaha dopátrat se základních hodnot lidského života. Za proměnlivostí lidského konání, jehož dosah si lidé často neuvědomují, stojí něco, co má vyšší platnost a závažnost. Sám se řídil vnitřním hlasem, která měl být výrazem svobodného rozhodování a zároveň odpovědnosti za vlastní činy. (daimonion); aby člověk dosáhl štěstí, musí si uvědomovat nedostatečnost vlastního poznání. Zpochybňoval zažité principy myšlení a jednání, o nichž člověk nepřemýšlí a touto cestou by se dalo dospět k hlubokému sebepoznání. Důraz na vnitřní odpovědnost jedince. V rozporu s oficiálním náboženstvím, obžalován ze zavádění nových božstev, odsouzen a podřídil se rozsudku, i když měl možnost uprchnout. Nenapsal žádné dílo, a tak je znám e pouze díky jeho žákům, Xenofontovi a Platonovi. Xenofón (430-355); jako Sokratův žák podal o svém učiteli cenné svědectví; byl také historik a navázal na Thukidida a podal řecké dějiny až do roku 362. Z estetických názorů Sokratových: otázky krásna a estetiky jsou podřízeny etice; ctnost = vědění a krása, krásné je to, co je dobré.

Jean Louis Davis Smrt Sokratova: Sokrates byl odsouzen v době, kdy byla v Athénách svržena demokratická vláda a nastolena vláda 30 tyranů. Byl dokonce souzen kvůli bezbožnosti, což bylo naprosto neoprávněné. Jeho obhajoba se zachovala v podáné Platónově. Byl odsouzen k smrti a musel vypít pohár jedu podle tehdy obvyklého způsobu. Odmítl prosit o milost a když mu byla poskytnuta příležitost k útěku, odmítl rovněž. Bylo mu 70 let. Nechtěl uniknout svému osudu a nechtěl opustit Athény a žít v exilu.

Eukleidés: řecký matematik, zde má podobu renesančního architekta Bramanta

Zarathustra (chaldejský hvězdopravec s nebeským hvězdným glóbem) Ptolemaios korunovaný astronom a geograf s glóbem země

Diogenes ze Sinope (400-323); představitel tzv. kynické školy Diogenes ze Sinope (400-323); představitel tzv. kynické školy. Svým způsobem života (podle tradice žil v sudu) naplňoval hlavní zásadu učení tzv. kyniků, tedy oprostit se od přání, tužeb a potřeb. Kynikové se také snažili o nezávislost na okolním světě a opovrhovali kulturou. Náboženské kulty pokládali za zbytečné lidské výtvory. Ustup mi ze slunce

Stoikové: Zenon a Epikuros Epikuros ze Samu (341-270) mater. Filosof, ateista. Navázal na atomisty. Zavedl pojem náhody, jež spontánně odchyluje atomy od přirozeného směru. Cílem poznání je osvobodit člověka od pověr, strachu z bohů a smrti. Základem helénistický , individualistický ideál slasti (hédoné). Zakladatelem stoicismu byl však Zenón z Kitia (336-264); navazoval na platónismus a kynismus a jeho filosofie ragovala na situaci helénismu.