Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika.
Advertisements

Multimédia Video a zvuk.
ZÁKLADY GRAFIKY Ing. Tomáš Kostka UNIV 2 – KRAJE; TWS_02.
Počítačová grafika.
Multimédia ve vzdělávání ZVUK
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia Bohumil Bareš.
Multimédia  Digitální obraz je reprezentace dvojrozměrného obrazu, který používá jedničky a nuly (binární soustavu). Rozlišují se dva typy obrázků. vektorový.
Referát č. 18 Počítačová grafika, prezentace (základní pojmy a principy z oblasti počítačové grafiky, grafické a multimediální formáty, jejich vlastnosti.
18. Počítačová grafika, prezentace
MP5 přehrávač MP5 přehrávač s 3 palcovým QVGA displejem. Vychutnejte si videoklipy, filmy nebo hudbu kdekoliv se budete nacházet.
Opakování učiva pro 7. ročník
Monitory.
Jak učit práci s videem.. Body učiva k práci s videem: 1. Co jsou videosoubory. 2. Typy videosouborů. 3. Kvalita videosouborů. 4. Jak přehrávat videosoubory.
LCD (Liquid crystal display). Základní informace Tenké a ploché zobrazovací zařízení skládající se z omezeného (velikostí monitoru) počtu barevných nebo.
Informační a komunikační technologie 8. ročník Multimédia – Instalace přehrávače Bohumil Bareš.
Počítačová grafika – rastrová grafika
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
MULTIMÉDIA. Multimédia  oblast informačních a komunikačních technologií  multimediální systém se označuje souhrn technických prostředků(kamera, video,
MULTIMÉDIA Dvořáková, 4.C.
 oblast informačních a komunikačních technologií  sloučení audiovizuálních technických prostředků s počítači či dalšími zařízeními  multimediální systém.
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
Multimédia Autor: Ivana Hampelová Třída: 4. B. Vytvořeno:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
POZNÁMKY PRO VÝUKU Předmět:GRAFIKA A DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE Téma:ÚVOD DO BITMAPOVÉ A VEKTOROVÉ GRAFIKY Školení v rámci SIPVZ:UČITELÉ Mezipředmětové vztahy:
Počítačové zobrazování. Vektor Křivky Malá velikost souboru Při zvětšení zůstává kvalita.
Regina Žáková, 4.B Multimédia. oblast informa č ních a komunika č ních technologií multimediální systém se ozna č uje souhrn technických prost ř edk ů.
DIGITALIZACE Datové formáty. Nekomprimované formáty původní algoritmy záznamu datových souborů umožnily pouze jejich převod do digitální podoby:  formát.
Počítačová grafika.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Počítačová grafika.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 3.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Barevná hloubka: Ukázky obrázků ještě jednou:
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Datové formáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Poznámky k testu Z uvedených otázek je vždy jedna odpověď správná.
Multimédia.
Počítačová grafika a CAD 1 Ukládání obrázků do různých formátů.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Rastrová.
Vytvoření dokumentu bylo financováno ze zdrojů Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.32/ Počítačová.
Multimédia Žlutířová Eva.
HARDWARE.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Informatika Soubory a složky
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VIDEO. Co je video… Video je sekvence po sobě jdoucích obrázků Lidské oko (z důvodu setrvačnosti) nevnímá jednotlivé obrázky, ale plynulý pohyb Počet.
Multimédia základní informace Co to jsou „multimédia“?   multi: více   média: tisk (text, obrázky), rozhlas (zvuk), televize (video), internet 
Grafické formáty Mgr. Petra Toboříková. Barevná hloubka barevné odstíny jsou dány kombinací barev barevná hloubka = určuje kolik bitů je potřeba k popisu.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Mutlimédia. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Periferní zařízení počítače - opakování
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
MONITORY Michaela Fraiová.
Charakteristika videomateriálů
MULTIMEDIÁLNÍ FORMÁTY
Základní pojmy z počítačové grafiky
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
LCD monitor Nikola Kodetová\1.L.
Opakování učiva pro 7. ročník
Barvy v počítačové grafice
Multimédia základní informace.
Transkript prezentace:

Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Multimedia – Obrázky, Video a Hudba

Dnešní přednáška barvy a jejich zobrazení tisknutí a skenování obrázky video hudba

Barvy model RGB –monitor model CMYK –tisk

Zobrazení na CRT monitoru barevný CRT monitor

Zobrazení na LCD monitoru displej z tekutých krystalů (liquid crystal display, LCD) –tekuté krystaly mezi dvěma elektrodami –bez el. proudu chaotický stav –barvy: každý pixel rozdělen na 3 části (RGB) –každou část díky tranzistorům možno kontrolovat zvlášť  kombinací možno mít milióny barev

Vhodný monitor dostatečná velikost dostatečný jas (cca 300 cd/m^2) kontrast úhly pohledu obnovovací frekvence možnost nastavení polohování monitoru

Zobrazení při tisku tiskárny –jehličková –inkoustová –laserová

Zobrazení při tisku kvalita vs. výdrž náplně –dpi = dots per inch = bodů na palec –cca od 200 dpi pro text –cca od 600 dpi pro kvalitní obrázky ideální – oddělené náplně s barvami

Skenování rozlišení obdobné jako u tisku světlocitlivý čip + zářivka barevná hloubka skenování

Obrázky obrázek = shluk pixelů –jak reprezentovat obrázek v PC? –každý pixel má své souřadnice a barvu při miliónech pixelů náročné na paměť komprese obrázků –*.bmp, *.gif, *.jpg, *.png

Video základní myšlenka – spoustu obrázků jdoucích po sobě (+hudba) –obrovské objemy dat různé způsoby komprese

Kodeky kodek („komprese“ a „dekomprese“) pro uživatele: připravené balíčky kodeků –Codec Pack All In One –Vista Codec Package –dohledat v google.com nejčastějsí formáty videa –*.avi, *.wmv, *.mpg, *.mpeg, *.mov, *.3gp

Titulky přímo součást obrazu –nemožnost jakkoliv upravovat, ale zase se o ně nemusíme starat načtené z externího souboru –nejčastější formáty: sub, srt –možnost upravovat velikost, polohu, timing…

Přehrávače videa Windows Media Player BSPlayer Real Media Player dohledat na google.com

Hudba analogový záznam na kazetách či gramodeskách není možný nutno reprezentovat zvuk v 1,0

Hudba digitální záznam hudby - přesná reprezentace –omezené frekvence –neztrácí kvalitu – kopírováním se nepřidává šum BitRate = počet bitů záznamu na jednu sekundu (standartně kb/s) –800 bit/s … hranice rozpoznatelnosti řeči –8 kb/s … telefoní hovor –96 kb/s … FM rádio

Hudba –128 – 160 kb/s … běžná kvalita hudby na PC –ke 320 kb/s … kvalita blízká CD –1411,2 kb/s … CD kvalita poměr kvalita vs. velikost skladby –opět nutnost komprese

Hudební formáty *.wav … bezztrátový formát, ale velký objem dat nejrozšířenější formáty komprese a dekomprese: –wma –mp3

Mp3 zmenšení velikosti hudebních souborů v CD kvalitě cca. na desetinu u mluveného slova horší výsledky odebírá ze signálu informace, které člověk neslyší nebo si je neuvědomuje

Přehrávače hudby Windows Media Player Winamp dohledat na google.com

Děkuji za pozornost