DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor projektu: Bc. Pavel Kukuliač Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Objednatel Cíl projektu Dokumentace Technologie Aktualizace a správa dat Publikace dat DIGITÁLNÍ MAPA PRAHY Petr Šebesta.
Advertisements

Změny v poskytování dat územní identifikace
ČASOPROSTOROVÁ ANALÝZA VYBRANÝCH ONEMOCNĚNÍ V OLOMOUCKÉM KRAJI Michael Havlík vedoucí práce: Zdena Dobešová Konference GISÁČEK.
Hodnotový management Teorie rozhodování
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Technologie pro CI. Od technologií pro CI vyžadujeme především funkce vyhledávání v rozsáhlých databázích na základě libovolných dotazů, propojování a.
Návrh modelů Jan Brůha IREAS. Návrh otázek a modelů Jaký vliv měla podpora z ESF v OP LZZ 1.1 na obrat / zisk a zaměstnanost firem? – Jde o srovnání mezi.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Mapování kreativních průmyslů na krajské a místní úrovni: metodika v podmínkách České republiky Pavel Bednář.
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
Webové stránky obcí jako zdroj informací pro občany Mgr. Andrej Kyselica Oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti Český statistický.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
vedoucí oddělení IT, Digis, spol. s r. o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Vývoj registru sčítacích obvodů České republiky jako GIS řešení.
Ing. David Slavata, Ph.D. Trh nemovitostí
Uložení a analýza bodového mračna bodů v Oracle Spatial Fakulta aplikovaných věd / Katedra matematiky Západočeská univerzita v Plzni Bc. Michal.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Makroekonomie a hospodářství
Představení oblastí možné spolupráce Fakulty stavební VŠB - TU Ostrava
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Autor: Kateřina Konečná Vedoucí: Ing. Igor Ivan, Ph.D.
Posouzení možnosti využití ArcIMS pro prezentaci rozsáhlých rastrových dat Diplomová práce Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:Tomáš Ježek.
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Hodnocení úrovně likvidity.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Analýza nabídky využití volného času ve školských zařízeních MSK Vedoucí: Dr. Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel: Ludmila Adamcová Skupina: G 562 Diplomová.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Nástroje pro prostorovou analýzu srážek v GIS
Geografický informační systém jako nástroj pro plánování údržby veřejného osvětlení Zpracovatel projektu: Jiří Kostelníček Vedoucí.
Diplomová práce Dopravní dostupnost zaměstnavatelů v okrese Jeseník ve vztahu k demografickým ukazatelům Vedoucí práce: Dr.Ing. Bronislava Horáková Zpracovatel:
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II –IS na platformě.NET Michal Varga.
Využití registru sčítacích obvodů ČSÚ pro lokalizaci subjektů na úřadech práce Vedoucí projektu: doc.Dr.Ing. Jiří Horák Konzultant projektu: Ing. Libor.
Hospodářství České Republiky
Vývoj aplikace pro navigaci v Porubském areálu VŠB-TU Ostrava
„ Rozšíření možností vizualizace geodat
SHLUKOVÁ ANALÝZA FUNKČNÍCH PLOCH PRO SLEDOVÁNÍ URBÁNNÍHO VÝVOJE OLOMOUCKÉHO REGIONU Vedoucí práce: Mgr. Jana Svobodová Martin Klícha Gisáček
Analýza dojížďky studentů na VŠB – TU Ostrava
Název projektu: Ostrava a okolí Zpracovatel projektu : Michal Popiolek Vedoucí projektu : Dr. Ing. Jiří Horák Odborný konzultant :Ing. Aleš Poláček Analýza.
Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Prezentace ročníkového projektu Dopravní dostupnost obcí v okrese Nový Jičín Autor: Petr BALA Vedoucí: Dr.Ing.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Fenix II - IS nové generace Michal Varga.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Dynamická webová aplikace Autor:Ondřej Soukup Třída:I3.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Benchmarking a databáze Ing. Daniel Remeš.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Prostorové analýzy Vymezení a rozdělení. Definice prostorových analýz Geoinformace Geodata (prostorová data) Prostorové analýzy jsou souborem technik.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada40 AnotaceNárodní.
Komunikační chyby řídících pracovníků v Českém statistickém úřadu
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
PŘEDÁNÍ ÚAP ORP předání
Geografické informační systémy
Identifikační a lokalizační studie brownfieldů
zakladatelský projekt fitness centra GymForAll
Vysoká škola technická a ekonomická
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Systém odměňování ve vybraném podniku
České Budějovice, červen 2016
VYSOKÁ ŠKOLA TECHNICKÁ A EKONOMICKÁ
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
PROJEKT PŘÍPRAVY A REALIZACE POLYFUNKČNÍHO DOMU
Transkript prezentace:

DIPLOMOVÁ PRÁCE Autor projektu: Bc. Pavel Kukuliač Vedoucí projektu: doc. Dr. Ing. Jiří Horák

 Historie – těžba uhlí, hutnictví železa, těžké strojírenství  Současnost – přechod ke službám a vývoji nových technologií => deindustrializace  Cíl: hodnocení stavu a vývoje ekonomických aktivit v posledních 10 letech  Zájmové území: ORP Ostrava a MSK

Albertina data – Firemní monitor  Firma poskytující databázi o českých ekonomických subjektech Úřad práce Ostrava  Monitoring zaměstnaneckých subjektů  Neeviduje malé podniky do 25 zaměstnanců ČSÚ RSO  jednotný databázový a geografický model administrativní, technické, sídelní a statistické struktury státu

Databáze AFM ICOPodnikADRESA AFM Van Quyen TranOstrava-Zábřeh Hulvácká 2497/8 Databáze stavebních objektů RSO YXADRESA RSO , ,66Ostrava-Zábřeh Hulvácká 2497/8 SQL PŘÍKAZ: INSERT INTO lokalizovane (AFM_ICO,X,Y) SELECT A.ICO, R.X, R.Y FROM CSU_RSO AS R, AFM AS A WHERE R.ADRESA_RSO=A.ADRESA_AFM; Lokalizovane ICOYX , ,66

Období Přistěhovalé Vystěhovalé Migrační saldo Migrační saldo celkem+194 => Ztráta pozice Ostravy

 Shlukování podniků- metoda K funkce  Zvolen program ArcGIS verze Spatial Statistics/ Multi-Distance Spatial Cluster Analysis (Ripley’s k-function) K funkce dle ESRI (transformovaná K funkce na L funkci) Graf L funkce (zdroj ESRI, 2011) Prostorová distribuce podniků ekonomického odvětví Základní princip metody K funkce:

 Problém - struktura zástavby území (shlukovaná)  Lokalizace podniků vázána na existující adresní body Prostorová distribuce adresních míst

 Řešení – náhodný výběr adresních bodů Výpočet K funkce Distribuce podnikůGraf K funkcePozorovaná K funkce Dolní obálka spolehlivosti Horní obálka spolehlivosti vzdálenost L(h) Model vytvořen v Model Builderu umožňující výpočet obálek spolehlivosti - náhodným výběrem bodů podnik adresní bod pravidelný vzor shlukový vzor náhodný vzor Velikost shlukování

Odvětví sekundárního sektoru Odvětví terciárního sektoru Podniky vykazující náhodný bodový vzor

 Snaha nalézt určité vzory chování pro simulování a predikci dalšího vývoje ekonomiky či zaměstnanosti apod.  Uplatnění v územním plánování  Pokračování: Aplikace gravitačního zákona či sledování vývoje shlukování podniků na detailnější úrovni.