Účetní systémy ve světě 4. přednáška PS 2. konz.KS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Účetnictví I Ing. Josef Horák, Ph.D.
. Účetní systémy 1 2. přednáška. Bilance a její pojetí - vychází z výchozí teze o tom, jaký je účel bilance: a) pojetí monistické b) pojetí dualistické.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám"
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Mezinárodní integrace
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
. Účetní systémy 1 2. přednáška Teorie bilancí. Teorie účetnictví – následuje praxi, zobecňuje některé prvky, rozvíjí dále možnosti (neexistuje před prakt.
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Cvičení č. 2 Řízení multinacionálních firem
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
politické formy států a příklady
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
Marketingové prostředí
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
Mediální systém jeden ze subsystémů sociálního systému (soustava elementů n. subsystémů, institucí a jednotek v sociálních rolích) Slovník. Med kom., s.
CHARAKTERISTIKA ÚČETNICTVÍ
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
. Účetní systémy 2 Účetní systémy 2 4. přednáška 4. přednáška IAS / IFRS IAS / IFRS ( ú v o d ) ( ú v o d )
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Vazby ČR a EU na světovou ekonomiku
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
1 NÁKLADOVÉ ÚČETNICTVÍ (MU_305). 2 Ing. Jaroslav Wagner, PhD. Katedra manažerského účetnictví Místnost: 285 NB KH: Pondělí 15,00 – 17,00 hod.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Základy účetnictví 1. přednáška.
Manažerského účetnictví Hana Jurajdová
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Důvody a metody regulace dohledu nad finančním trhem Ing. Dalibor.
Základy účetnictví 1. přednáška zimní semestr 07/08.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1155Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Úvod k účetnictví ÚSC.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1151Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek, daň z příjmu a účetní závěrka Téma:
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
K ONCEPČNÍ RÁMEC II. ČÁST - Oceňování - Koncepce a základní zásady IFRS for SME.
Úvod do účetních systémů Ing. Jana HINKE, Ph.D. Ing. Jitka Zborková
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Vnitropodnikové účetnictví. Finanční účetnictví Normativně upraveno Sleduje aktiva, pasiva, náklady a výnosy účetní jednotky za celek Poskytuje souhrnné.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Systém zdaňování korporací jako determinanta daňového ráje
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Podnikohospodářské techniky postupu
Veřejné Finance.
Úvod, základní principy a cíle
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Mezinárodní ekonomická integrace
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Transkript prezentace:

Účetní systémy ve světě 4. přednáška PS 2. konz.KS

Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím a daněmi Způsobem vykazování daně ze zisku Stupněm opatrnosti uplatňované při vykazování hospodářského výsledku Volba oceňovacích veličin, rozsah uplatňování historické ceny Stupeň zohlednění inflace

Účetní systémy v celosvětovém měřítku Spojeny s národní podobou ekonomického systému Většinou úzce spojeny s právní úpravou ekonomických procesů V oblasti evropských zemí úzce spojeny s daňovým systémem Počet národních účetních systémů – není přesná evidence, proměnlivá situace (zejména v oblastech snah o konstituování národní ekonomiky Odhad: podle 143 profesních účetních organizací sdružených v IFAC: r – 143 členů-profesních organizací ze 104 zemí) Odhad: podle 143 profesních účetních organizací sdružených v IFAC: r – 143 členů-profesních organizací ze 104 zemí)

Klasifikace účetních systémů Klasifikace = členění do skupin podle společných znaků = členění do skupin podle společných znaků Různé přístupy, lišící se stanovením zákl.principu použitém pro vymezení společného znaku: Založený na deduktivním přístupu Založený na induktivním přístupu

Klasifikace účetních systémů založená na deduktivním přístupu : -stanovuje tato kritéria pro členění úč.systémů: Makroekonomický koncept – při tvorbě účetní soustavy se vychází z národohos-podářské politiky státu (výchozí teze: podnik vyvíjí svou činnost v podmínkách vymeze-ných státem a své cíle jim musí přizpůsobit) Mikroekonomický koncept – vychází z teze, že účetnictví je součást podnikohospodářské sféry, ekonomická prosperita země je v rukou soukromých firem – účetní systém je proto koncipován s ohledem na potřeby podniku a zajištění jeho ekonomické stability

Příklady účetních systémů: Makroekonomický koncept: - ovlivněný vládou: Švédsko - ovlivněný legislativou: Japonsko,Německo - ovlivněný daňovou soustavou: Francie, Belgie, Itálie,Španělsko Belgie, Itálie,Španělsko  Mikroekonomický koncept: vycházející - z ekon.praxe : Velká Británie, Irsko, Austrálie, N.Zéland, USA, Kanada, N.Zéland, USA, Kanada, - z ekon.teorie: Holandsko

Klasifikace účetních systémů založená na induktivním přístupu (1983): Na základě společných znaků vymezeno nejprve 13, poté 5 modelů účetních systémů: 1)Britský: V.Británie,Austrálie,Irsko,Holandsko,N.Zéland, JAR,Bahamy,Jamajka,Írán, ad. 2)Latinsko-americký a jihoevropský: Brazílie,Peru, Uruguay, Panama, Argentina, Bolívie, Řecko,Itálie, Pákistán,Kolumbie,… 3)Severní a stř. Evropa:Belgie,Dánsko,Francie, Německo, Norsko,Švédsko,Švýcarsko,… 4)Sféry vlivu USA: USA,Kanada,Japonsko,Mexiko,.. 5)Samostatná skupina: Chile

Nejnovější klasifikace zahrnující i nově se konstituující účetní systémy (1996): Model anglosaský – Británie, USA, Nizozemí. Kapitálový trh významný. Účetnictví není deformováno daňovými hledisky, je orientováno na uspokojování informačních potřeb investorů a věřitelů. V USA se uplatňují mimo uvedených hledisek pravidla ověřená finančním trhem pro poměry v USA. Jsou to US GAAP Kontinentální model – Evropa, Japonsko, frankofonní státy v Africe. Těsná spjatost společností s bankovním systémem. Existuje velký vliv legislativy, zejména daňové. Jde o účetnictví konzervativní. Orientace je primárně zaměřena na informační požadavky státu, daňových orgánů a orgánů zabývajících se makroekonomikou. Smíšený model – východní a střední Evropa. Snahou je spojovat centrální řízení s tržní ekonomikou,resp. vytvořit nový účetní systém již pod vlivem harmonizace účetnictví. Úkolem účetnictví je mj. určování hodnoty majetku při privatizaci. Jihoamerický model – inflační účetnictví, respektuje vliv inflace při tvorbě účetních výkazů.

Regulace účetnictví - probíhá v každém státě jinak a v jiném rozsahu – v závislosti na: - tradici, - zvyklostech - ekonomickém prostředí - legislativním prostředí - popř. zapojení do hosp.-politického seskupení seskupení

Regulace účetnictví Vnější – řízení prostřednictvím státu Samoregulace – prostřednictvím národních účetních standardů národních účetních standardů Z hlediska rozsahu: regulace účetních výkazů regulace běžného účetnictví (metody a postupy účtování – v různém stupni po- drobnosti, nejsilněji prostř.závazné účtové osnovy)

Regulace účetnictví v ČR - Zákon o účetnictví (1991) ve znění pozdějších předpisů (poslední významná úprava z r. 2003) - Vyhlášky (pro 7 různých druhů subjektů) - České účetní standardy (4 sady) - Vnitřní účetní směrnice (vnitropodniková)