Ženská otázka a feminismus v českém prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
Advertisements

V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Metodologie historického výzkumu volného času
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
Multikulturní vzdělávání v rámci NNO
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Význam organizace INSEA pro další vzdělávání v oboru výtvarná výchova
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
VY_32_INOVACE_1B8 Františka Plamínková.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Charta 77.
Demokracie a její hodnoty
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
2. vlna ženského hnutí. Periodizace ženského hnutí 1. vlna: do získání hlasovacího práva 2. vlna: od 60. do cca 80. let 20. století (případně dosud) 3.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Předchůdkyně I. vlny ženského hnutí
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Název politologie je složen z následujících slov:
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat Tisková konference MŠMT 9. dubna
Marketingové aktivity sdružení České dědictví UNESCO.
Ženské hnutí a feminismus: Československo v období 1. republiky a státního socialismu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Pojem správy  vedení, řízení, (ekonomická) péče o něco  záměrná činnost, sledující dosažení určitého cíle (účelu)
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Č ESKÁ SOCIOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_6.SV.02.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Ženská otázka a feminismus v českém prostředí 1. republika, státní socialismus a polistopadové období.
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Kam směřuje reforma terciárního vzdělávání a proč je třeba ji udělat
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Feminismus a ženské hnutí v bývalé NDR
Česká republika po roce 1989
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Totalitní vláda komunistické strany
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Ekonomika veřejného sektoru
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

Ženská otázka a feminismus v českém prostředí 1. republika, státní socialismus a polistopadové období

Výchozí situace: Ústava ČSR z roku 1920 zaručovala stejná politická a občanská práva mužům i ženám V praxi ale přetrvávaly nerovnosti a přesudky o roli, postavení a schopnostech žen.

Hlavní směry ženského hnutí: Liberální ženy: Ženská národní rada od r. 1923 (Františka Plamínková) Katolický proud: Svaz katolických žen od r. 1925

Ženská národní rada (1923-1942) Centrála v Praze, pobočka v Brně V roce 1935 -- 50 organizací Časopis Ženská rada (1925-1938) Předsedkyně: Františka Plamínková (1923-1942), Milada Horáková (Rada československých žen 1945-1948)

Oblasti činnosti: Styk s dalšími ženskými organizacemi doma i v zahraničí Spolupráce s institucemi i jednotlivci v otázce postavení žen (ankety, posudky k chystané legislativě, komentování stávajících zákonů) Budování knihovny ženského hnutí Informační činnost

Pracovní skupiny: (Burešová, s.63-64) Osobní svoboda žen Vzdělání žen Postavení žen v zákonech a veřejných řádech Postavení žen v manželství Mravnostní otázky Manželství, matka a dítě Práce ženy vůbec, hlavně výdělečná Styk s cizinou Odbor tiskový a propagační Odbor finanční Odbor organizační

Ženská národní rada delegovala do Mezinárodní ženské rady (International Council of Women) a řady dalších mezinárodních ženských organizací. Šíření názorů na ženskou emancipaci mimo centrum: od r. 1932 Kluby ženské národní rady -- v jiných městech

Františka Ferdinanda Plamínková (1875-1942) Povoláním učitelka. Za války uvězněna a popravena během heydrichiády. Členka předsednictva národně-socialistické strany: v městkém zastupitelstvu Prahy, senátorka (1925-39) Zakladatelka a předsedkyně Ženské národní rady (1923-1942) Místopředsedkyně Mezinárodní ženské rady Přednášela a publikovala k otázkám rovnoprávnosti žen a feminismu - především v otázce zákonodárství.

“… hluboký vnitřní úkol [feminismu] leží však ještě jinde: v sebepoznání, v nejvnitřnějším pochopení, procítění, prostudování ženství, v objasnění cest, jimiž má jíti vývoj, správný a zdravý vývoj ženin k jejímu plnému rozvinutí, k možnosti, aby dala společnosti lidské nejcennější a nejlepší klady své bytosti po svém způsobu. Naučiti ženu tomuto vnitřnímu sebepoznání, umožniti jí růst ukázněně, ale po zákonech vlastní přirozenosti, toť znamená, vytvořiti ženu--osobnost, uplatňující se nejen sebezáporem, nejen ctnostmi pasivními, ale aktivitou, pevně ukázněnou harmonií celého člověka.” (L. Nosilová-Zlesáková. 1935. “F. F. Plamínková a vnitřní náplň feminism”, citováno v Burešové s.162.)

Závěr: Narozdíl od anglického nebo amerického ženského hnutí u nás nedochází k utlumení aktivit po získání volebního práva. Jestli ale naopak dochází k mobilizaci, to je otázka, kterou zatím nelze úplně zodpovědět a na níž se názory zřejmě vždy budou různit. Při hledání odpovědi potřeba uvážit: České ženské hnutí bylo až do 90. let 19. století záležitostí lokálních aktivit a několika osobností. Následuje relativně krátké období politizace ženských aktivit a masovějšího rázu hnutí. Po roce 1918 zcela určitě dochází ke koordinaci ženského aktivismu a snaha o celorepublikový dosah, ale vlastní aktivity jsou opět dílem relativně malého počtu žen.

Otázky k dalšímu studiu: 1. Existuje paralela mezi situací žen za 1. republiky a po roce 1989? (Teoreticky roznoprávnost ale jaká praxe?) 2. Jak došlo k přechodu od aktivního ženského hnutí 20. a 30. let 20. stol. k všeobecné pasivitě žen v 90. letech 20. stol.? (Pro odpověď potřeba zpracovat rozsáhlý historický materiál metodami srovnávací a genderové analýzy.)

Postavení žen a feminismu za českého státního socialismu V roce 1948 zrušeny všechny ženské organizace. Český svaz žen byl jedinou oficiální ženskou organizací až do roku 1990 a člen Národní fronty. Nazýván též “prodlouženou rukou KSČ”. Feminismus považován za buržoazní ideologii, která tříští úsilí třídního boje a cílů dělnické třídy (viz definice feminismu v Malé československé encyklopedii, 1984-1987). Komunistická vláda a propaganda zdůrazňovala emancipaci žen, avšak tato proběhla jen částečně ve veřejné sféře, sféra soukromá příliš zasažena nebyla (i když i tam se politka státu musela projevit).

Hlavní problémy s řešením ženské otázky za socialismu: Státní paternalismus. Nemožnost komunikace s mezinárodním ženským hnutím. Řešení společenského postavení žen především materiálních problémů. Přístup k řešení záležitostí žen vycházel z nereflektovaných tradičních představ o úloze a schopnostech žen. Nevěnování pozornosti hodnotovému systému toho, co je pociťováno jako mužské a ženské, vztahům mezi mužem a ženou v soukromé sféře, nicméně státní zásahy např. do sexuality a rodiny.

Česká republika po roce 1989: výchozí situace Téměř nulové informace o feminismu. “Teprve na podzim roku 1988 jsem dostala jedno číslo Lettres Internationale, které vydával A. J. Liehm v Paříži. To číslo bylo celé věnované postfeminismu. S hrůzou jsem si uvědomila, že skoro nic nevím o feminismu a již je tu postfeminismus. Než jsem si ale stačila toto číslo prostudovat, sebrali mně ho při domovní prohlídce a tento sešit byl společně s dalšími knihami (tak je to napsáno v protokolu o spálení knih s protistátním a protisocialistickým obsahem) dne 31. března 1989 spálen na dvoře v Benediktské ulici v Praze 1 jako ‘ideologicky závadové materiály’. “ (Jiřina Šiklová. 1999. Nové čtení světa, str.133.)

Václav Havel: Feminismus je něco jako dada. (Citováno podle Šiklové, Nové čtení světa, str.132. Přece jen jedna NGO: Pražské matky - ekologické sdružení, které se i po roce 1989 nedefinovalo jako ženská organizace

Ženská otázka a feminismus po roce 1989: Debaty, zda Československo feminismus potřebuje či ne (viz četba). Média Nevládní organizace Vzdělávací systém a akademie Vládní organizace a legislativa

Média a knižní průmysl Těsně po roce 1990: média otevřená, řada informativních článků o feminismu (Šmejkalová - Tvar, monotematické číslo Iniciály, Vokno) Asi od r.1992-3: obrat k negativní prezentaci feminismu a ženské otázky (TV: Respektování o znásilnění, články Oty Ulče, Josefa Škvoreckého) Feminismus zpravidla uváděn s nálepkou “militantní”. Zavedení pojmu “sexuální harašení” pro “sexual harrassment” (Ota Ulč). Od pol. 90. let: postupné otvírání prostorů, prezentace širšího názorového spektra Asi 1998 - dosud: podstatné zvýšení zájmu (vydavatelé: hlad po publikacích, média: ženy = atraktivní téma)

Nevládní organizace První organizované úsilí: Centrum pro gender studies (dnes Gender studies o.p.s.), Praha 1991, Jiřina Šiklová www.feminismus.cz Knihovna Osvětová činnost (veřejné přednášky, “gender diskuse” gender.info@ecn.cz ) Poradenství včetně legislativního - později Výuka VŠ kursů - v současné době už ne

Další nevládní organizace: proFem - konzultační středisko pro ženské projekty, 1993 www.profem.cz Aspekt, Bratislava - 1993, www.aspekt.sk -organizace zabývající se převážně sociální sférou: domácím násilím, rodičovstvím, prostitucí a obchodem se ženami. -převážně lokální působnost -adresář ženských organizací Alty a soprány z roku 1995: přes 30 organizací, stránky www.feminismus.cz v roce 2005: přes 80 Na FSS: Gender centrum, Brno - 2000, www.gender.pisi.cz Nora, Brno - 2004

Vzdělávací systém a akademie Počátky převážně přes anglicky mluvící badatelky - hlavně anglická literatura a sociologie První VŠ kursy: 1992-93 (FSV a FF UK) Později hlavně přes sociologii (Jiřina Šiklová: “putovní” kursy od roku 1994). Od 1995-96: postupné zabydlování tematiky genderu a feminismu v různých VŠ institucích (Brno od r.1998) Kursy OSF pro SŠ učitele (Praha, Brno) Asi od 2000: několik projektů učebnic a metodických materiálů pro SŠ a ZŠ 2004: bak. program GS na FSS MU 2005: mgr. program na FHS UK

Výzkum: Gender&Sociologie SoÚ AV ČR (Marie Čermáková), www.genderonline.cz Národní kontaktní centrum - Ženy a věda, 2001, www.zenyaveda.cz Program genderových studií FSS MU Katedra genderových studií FHS UK Individuální projekty Koordinační aktivity: Několik konferencí od cca 1994 Feministická pedagogika - od r. 2001, www.fhs.cuni.cz/gender/fem_ped.html Konference českých a slovenských feministických studií - září 2005, www.fhs.cuni.cz/gender/konference/pages/home.php

Vládní organizace a legislativa (K tematice vyčujeme zvláštní kurs.) Zájem vlády se výrazněji projevil až v souvislosti se vstupem ČR do EU.

Závěr: Feminismus se částečně odtabuizoval. Ženská otázka je legitimním tématem médií -- a tako komerční záležitostí. O ženském hnutí se nedá ještě hovořit, i když akademický feminismus a genderová studia jsou vyspělá.

Literatura: Jana Burešová. 2001. Proměny společenského postavení českých žen v první polovině 20. století. Olomouc: Univerzita Palackého. Marie Chřibková et. al., eds. 1999. Nové čtení světa I: Feminismus devadesátých let českýma očima. Praha: Marie Chřibková. Nanette Funk, Magda Mueller, eds. 1993. Gender Politics and Post-Communism. New York: Routledge. Gabriele Jaehnert et. Al., eds. 2001. Gender in Transition in Central and Eastern Europe: Proceedings. Berlin: Trafo Verlag. Alena Heitlinger. 1979. Women and State Socialism: Sex Inequality in the Soviet Union and Czechoslovakia. London: Macmillan.

Hilda Scott. 1976. Women and Socialism: Experiences from Eastern Europe. London: Alison&Busby. Barbara Wolfe-Jancar. 1978. Women under Communism. Baltimore: Johns Hopkins UP. (Libora Oates-Indruchová. 2002. Discourses of Gender in Pre-and Post-1989 Czech Culture, Scientific Papers of the University of Pardubice, Series C, Supplement 4, Pardubice: Univerzita Pardubice.)