odpor vodiče, supravodivost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrický proud v kovech
Advertisements

Elektrický proud.
13. Rezistor a elektrická vodivost
Opakujeme Přesvědčili jsme se: I – elektrický proud – A ( ampér )
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Základy elektrotechniky
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Základy elektrotechniky Proudové pole
III. Stacionární elektrické pole, vedení el. proudu v látkách
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_D2 – 13.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
OHMŮV ZÁKON Ing. Radek Pavela.
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
Fyzika + Elektřina.
Druhy teploměrů Prezentace do fyziky.
Ohmův zákon. Elektrický odpor.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Schémat. značky Poznej fyzika Fyzik.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_06  Název materiálu: Elektrický proud v kovech.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ55 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Základy elektrotechniky Proudové pole
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_ELEKTRICKÝ.
Elektrický odpor a jeho měření
Elektrické jevy III. Elektrická práce, výkon, účinnost
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_ELEKTRICKÝ.
Základy Elektrotechniky
TEPLOTNÍ OBJEMOVÁ ROZTAŽNOST
Práce a výkon v obvodu stejnosměrného proudu
Elektrický proud.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrický proud (8. roč.)
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 2. část Elektrický proud v látkách
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Ohmův zákon. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
Usměrněný pohyb částic s elektrickým nábojem. Kovy: usměrněný pohyb volných elektronů Vodivé kapaliny a ionizované plyny: usměrněný pohyb iontů.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Závislost elektrického odporu na vlastnostech vodiče Číslo DUM: III/2/FY/2/2/12 Vzdělávací předmět: Fyzika.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_36_FYZIKA
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
OHMŮV ZÁKON PRO ČÁST ELEKTRICKÉHO OBVODU.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Ohmův zákon(příklady)
Základy elektrotechniky Proudové pole
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_36_ Závislost elektrického odporu na vlastnostech.
Odpor.
Transkript prezentace:

odpor vodiče, supravodivost

odpor vodiče Elektrický odpor R charakterizuje odpor vodiče. Jednotkou elektrického odporu je Ω. Přístroj pro měření odporu se nazývá ohmmetr. Elektrický odpor vodičů, jenž slouží ke spojení v elektrickém obvodu spotřebiče spolu s se zdrojem napětí, má být co nejmenší. Největší odpor je naopak u vláken žárovek a drátů tepelných spotřebičů.

ODPOR VODIČE Elektrický odpor je přímo úměrný délce vodiče a nepřímo úměrný obsahu S jeho průřezu. Hodnoty měrného odporu různých materiálů jsou uvedeny v MFCHT. Převrácená hodnota elektrického odporu je elektrická vodivost G. Elektrická vodivost je dána vztahem: kde γ je měrná elektrická vodivost. Jednotkou vodivosti je siemens S.

ODPOR VODIČE, SUPRAVODIVOST Elektrický odpor závisí na teplotě podle vztahu: kde α je teplotní součinitel odporu. Pokud je α > 0 s rostoucí teplotou roste elektrický odpor. Pokud je α < 0 s rostoucí teplotou klesá elektrický odpor. Supravodivost je fyzikální jev, při kterém klesá měrný elektrický odpor látky na nulovou hodnotu. Supravodivost se objevuje při velmi nízkých teplotách a kritické hustotě proudu supravodiče. Supravodič je látka, která má supravodivé vlastnosti.

Rezistor – má předem stanovený odpor. Je tvořený drátem, který je vyráběný z odporové slitiny izolovaný keramickým válečkem. Reostat a potenciometr – mají proměnný odpor. Posuvný reostat je používaný ke spojité změně odporu.