Lucie Šabachová. Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura a vlastnosti kapalin
Advertisements

STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN II.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
FYZIKA PRO II. ROČNÍK GYMNÁZIA F6 - STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_19 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
KAPALINY Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Mechanika kapalin a plynů
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_01 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_178_Tekutiny AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
Těleso a látka Tělesa = předměty, které pozorujeme
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Vzájemné silové působení těles
Mechanické vlastnosti kapalin Co už víme o kapalinách
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
19. Struktura a vlastnosti kapalin
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Kapaliny.
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
1 ÚVOD.
Co jsou ekvipotenciální plochy
Vlastnosti plynů.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
7. Přednáška – BOFYZ kapaliny
Kapilární jevy.
Struktura a vlastnosti kapalin
KINETICKÁ TEORIE LÁTEK
STRUKTURA A VLASTNOSTI KAPALIN
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhKapaliny TémaVlastnosti.
Částicová stavba látek
Částicové složení látek
Mechanické vlastnosti kapalin Částice kapalin konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou malé mezery. Kapaliny jsou: téměř nestlačitelné tekuté.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Mechanika kapalin a plynů
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace657 _ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Mechanické vlastnosti kapalin
Částicová stavba látek
POVRCHOVÁ SÍLA KAPALIN
POVRCHOVÁ SÍLA.
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_20 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Název úlohy: 5.7 Smykové tření
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALIN
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Kapilární jevy Mgr. Kamil Kučera.
Pohyby v homogenním tíhovém poli Země Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Termika, molekulová fyzika.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_04 Název materiáluPovrchová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_18 Název materiáluPohyb těles.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_07 Název materiáluIdeální.
Molekulová fyzika a termika
Látky a částice 6. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vítězslava Baborová. Dostupné z Metodického portálu
Povrchové napětí VY_32_INOVACE_22_Povrchove_napeti
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Kapilární jevy 1.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
ELEKTRICKÝ POTENCIÁL ELEKTRICKÉ NAPĚTÍ.
Jevy na rozhraní kapaliny a pevného tělesa
Povrchová vrstva kapalin
Vlastnosti kapalných látek
POVRCHOVÁ SÍLA.
Páry, kapaliny a pevné látky
POVRCHOVÁ VRSTVA KAPALINY
Vlastnosti kapalin.
Transkript prezentace:

Lucie Šabachová

Povrch kapaliny se vždy snaží mít nejmenší hodnotu - proto z kohoutku padá kapka a ve sklenici máme vodorovnou hladinu Závisí na druhu kapaliny a na prostředí nad povrchem kapaliny Závisí i na teplotě – s rostoucí teplotou klesá Je výsledkem vzájemné interakce přitažlivých sil molekul nebo atomů, z nichž se skládá povrchová vrstva

Při posunutí molekuly je nutno vykonat práci Molekula v povrchové vrstvě má větší potenciální energii Rozdíl potenciálních energií … povrchová energie W  W =  S. 

Kapaliny na některém povrchu dobře ulpívají, jiných se snaží ani nedotknout např. voda: nesmáčí mastné povrchy (snaha nedotýkat se jich), ale dobře smáčí např. sklo, papír, vlnu, … Stykový úhel - úhel, který svírá povrch kapaliny s povrchem stěny nádoby Obr. aobr. b

Částice stěny působí na uvažovanou molekuly silou kolmou na stěnu. Ostatní molekuly kapaliny působí na tuto molekulu silou směřující dovnitř do kapaliny. Molekuly vzduchu působí na uvažovanou molekulu silou stejně zanedbatelnou jako je tíhová síla. Směřuje-li výsledná síla ven z kapaliny, musí být volný povrch kapaliny u stěny dutý, aby byl kolmý na sílu (viz obr. a). Jinak by nastal pohyb molekul v kapalině. Jestliže síla směřuje dovnitř kapaliny, pak volný povrch musí být vypuklý (viz obr. b).

Fyzika pro gymnázia: Molekulová fyzika a termika Fyzika pro každého; L.D. Landau, A.I. Kitajgorodskij Wikipedie; internetová encyklopedie Google.com