RACI Zástupci: Rak říční,bahenní,kamenáč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrobiologie na řece Ostravici
Advertisements

Monitoring bezobratlých říčních živočichů
Rostliny našich rybníků 4.ročník
LOSOSOVITÉ RYBY Lososovité druhy ryb jsou významnými druhy pro sportovní rybolov. Lipan společně s pstruhem obecným patří mezi původní druhy. Koncem 19.století.
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA LIŠEJNÍKY
ROHÁČ OBECNÝ.
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
KORÝŠI.
Blechy Michala Doskočilová.
Mnohobuněční bezobratlí živočichové
Střechatky (megaloptera)
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích.
Dudek Chocholatý.
vnější a vnitřní stavba těla rakovci mořští korýši další korýši
Členovci Vývojově nejvíce úspěšní bezobratlí na zemi
Raci (Macrura).
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Ještěrky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_272.
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Vážky Odonata.
ROVNOKŘÍDLÍ.
Ledňáček říční.
Členovci Korýši.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
Kmen: členovci II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
JEPICE Autor: Daniel Ďásek.
Krajta Královská Python Regius.
Třída:Korýši hlavohruď a zadeček 2 páry tykadel
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
AUTOREM MATERIÁLU JE MGR. JIŘINA HAMZOVÁ, ZŠ DOBŘÍŠ, KOMENSKÉHO NÁM. 35, OKRES PŘÍBRAM INOVACE ŠKOLY – DOBŘÍŠ, EUPENIZESKOLAM.CZ PŘÍRODOPIS 6. ROČNÍK KORÝŠI.
Mlži -2lastury Zdroj:cs.wikipedia.org/wiki/mlži.
Živočichové kolem rybníku
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hmyz domácí Karolína Černá.
KORÝŠI.
podkmen: žabernatí třída: korýši
Název projektu: Živá příroda ve škole
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_TEMA_KORÝŠI TEMA: Zástupci korýšů.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._29.RAKOVCI TÉMA: RAKOVCI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky korýšů klíčová slova : sladkovodní raci, mořští raci, nižší korýši autor: Kamila.
Měkkýši, kroužkovci, členovci - korýši
Jméno:. * Pstruh říční * Zelené řasy * Rak říční * Kapr obecný * Štika obecná * Skokan hnědý * Blatouch bahenní * Leknín bělostný * Kachna divoká rybník.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky podkmene žabernatí klíčová slova : korýši, rak říční autor: Kamila Černá zpracováno:
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Živočichové u vody 3. ročník.
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
RYBÍ PÁSMA Mgr. Radka Macháňová.
Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník Cílová skupina
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
Ryby - opakování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
ROHÁČ OBECNÝ Největší brouk Evropy Žije v dutinách starých stromů a v mrtvých pařezech v lesích a hájích. U nás se vyskytuje na Jižní Moravě.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_13_HMYZ_NA_POLI_V_PUDE
Název školy Autor: Název: Téma: Číslo projektu: ZŠ a MŠ Březno
Kristýna Veselá ZŠ Holice, Komenského 100
VY_32_INOVACE_04-40 Ročník: VI. ročník Vzdělávací oblast:
Třída: KORÝŠI.
AUTOR: Mgr. Radoušová Marcela
ZOO JaMka Pracovali na tom: Martin Svoboda Jan Katz
HMYZ ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ.
Transkript prezentace:

RACI Zástupci: Rak říční,bahenní,kamenáč

Rak říční - dorůstá délky i nad 150 mm a hmotnosti kolem 250 g - obývá zejména chladnější čisté vody horních úseků toků s kamenitým či štěrkovitým dnem - je rozšířen po celém území ČR v tekoucích i stojatých vodách - samice mají menší klepeta a větší zadeček, samci naopak, samci jsou větší - je velmi citlivý na kvalitu vody - raci jsou odděleného pohlaví s přímým vývojem - samečkové dospívají ve třetím,samičky ve čtvrtém roce. Samička klade kolem 200 vajíček,které si přilepuje k zadečkovým nožkám,kde se vyvíjejí do června následujícího roku

Rak bahenní - dorůstá délky i přes 150 mm a hmotnosti 200 g - obývá zejména chladnější čisté vody horních úseků toků s kamenitým či štěrkovitým dnem - tělo je žlutohnědé až světle hnědé barvy, klepeta jsou zelenohnědá se světle žlutou spodní stranou - samice mají menší klepeta a větší zadeček, samci naopak - oproti raku říčnímu vykazuje vyšší odolnost proti organickému znečištění a menší nároky na kyslík rozpuštěný ve vodě.

Rak kamenáč - dorůstá délky do 80 mm a hmotnosti do 100 g. - v ČR se v současné době vyskytuje zejména v oblasti Plzeňska, Příbramska a Českého lesa - je velmi citlivý na kvalitu vody, nesnáší jakékoliv chemikálie - tělo šedohnědé až šedozelené, břišní strana světle zbarvená, klepeta a nohy špinavě bílé. - samice mají menší klepeta a větší zadeček, samci naopak - plodnost raka kamenáče je vzhledem k jeho menšímu vzrůstu nižší a pohybuje se od 50 – 100 ks vajíček.

Rak bahenní Rak říční Rak kamenáč