Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HMYZ ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HMYZ ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ."— Transkript prezentace:

1 HMYZ ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ

2 ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ Je skupina hmyzu, do které patří kobylky, cvrčci, saranče obecná a příbuzní živočichové. Mají kousací ústní ústrojí, skákací zadní nohy a jejich samci vyluzují cvrčivé zvuky třením křídel o tělo. Sluchové ústrojí mají na noze. Rovnokřídlí jsou luční, většinou teplomilní živočichové (kobylka), ale někteří žijí i pod zemí (např. cvrčci a jim příbuzná krtonožka). Jsou často draví (živí se např. jiným hmyzem), někteří rostlinožraví (např. saranče) mohou páchat velké škody v zemědělství. V Česku žije asi 90 druhů rovnokřídlých.

3 KOBYLKY Jejich křídla jsou přeměněna v kožovité krytky.
Mají dlouhá nitkovitá tykadla. Samci cvrkají pomocí přední části krytek. Samičky mají šavlovité kladélko. V holeni prvního páru noh je sluchové ústrojí. Všechny druhy jsou masožravé. Do řádu kobylek řadíme i cvrčky.

4 KOBYLKA ZELENÁ Kobylka zelená je běžný druh kobylky. Většinou obývá stromy a keře. Tak jako většina kobylek se živí převážně dravě. Jedná se o poměrně velký druh, samci dorůstají velikosti těla 28 až 34 mm, samice 27 až 38mm. Opticky se zdá větší díky dlouhým křídlům, daleko přesahujícím zadeček. Zbarvení je jasně zelené. Vyskytuje se v Evropě, severní Africe a části Asie. V České republice je hojná po celém území od nížin do pahorkatin.

5 CVRČEK POLNÍ Cvrček polní má černou barvu těla s obvyklou žlutou a načervenalou zadní stranou stehen. Křídla jsou převážně kratší než krytky. V České republice žije 11 druhů cvrčků. U samců se délka těla pohybuje v rozmezí mm U samic se délka těla pohybuje v rozmezí mm

6 CVRČEK DOMÁCÍ Cvrček domácí je středně velký, široce rozšířený cvrček.
Je hojným nevítaným obyvatelem ústředně vytápěných budov po celém světě, kde požírá uskladněné potraviny a v noci obtěžuje hlasitým cvrkáním. Dorůstá délky 16–20 mm. Má poměrně štíhlé, běložluté tělo s hnědou kresbou na hlavě a hrudi, dvěma dlouhými štěty na zadečku a poměrně dlouhými tykadly. Samice má na rozdíl od samce na zadečku navíc kladélko. Tento cvrček může infikovat svoji potravu, tím přenáší choroby například: salmonelu, roztoče a bakterie.

7 KRTONOŽKA OBECNÁ Krtonožka obecná je přizpůsobena životu v podzemí.
Vyskytuje se v celé Evropě, kromě Finska a Norska, v západní Asii a severní Africe. V Česku bývá místy hojná. Tělo má hnědé, pokryté jemnými chloupky. Délka těla samečků je mm a samičky je mm. Přední nohy má upravené pro hrabání v zemi. Samičky nemají kladélko, na rozdíl od ostatních cvrčků. Většinu života tráví v podzemních chodbách. Umí dokonce i plavat. Živí se dravě, loví hlavně hmyz, kroužkovce nebo měkkýše. Larva se vyvíjí 2 roky, dospělec žije od dubna do října.

8 SARANČE MODROKŘÍDLÁ Saranče modrokřídlá je rovnokřídlý hmyz rozšířený po celé Evropě. Nalezneme ji především na slunných, kamenitých a suchých místech. Sameček měří mezi 15 až 21 mm, samička od 22 do 28 mm. Je zbarvena ve všech odstínech hnědé . Díky barvě a struktuře povrchu těla se dokáže velmi dobře maskovat a bývá k nerozeznaní od kamení či hlíny. Pod hnědými svrchními křídly se nacházejí spodní křídla, která mají tyrkysovou barvu. Jedná se o velmi živého živočicha – její skoky jsou rychlé a kombinují je i s krátkými lety, při nichž jsou pozorovatelná i spodní, modrá křídla.

9 SARANČE STĚHOVAVÁ Obývá Asii, Evropu, Afriku, byla zavlečena do Austrálie. Vyskytuje se na travnatém území s otevřenou krajinou. Její potravou jsou nadzemní části rostlin, většinu jen okouše a nechá spadnout na zem. Délka těla 3,5-6 cm Samice klade vajíčka hluboko do půdy. Z nich se líhnou pohyblivé nymfy. Zajímavosti: Dospělci se liší vzhledem - stěhovavá fáze je pestřejší a větší. Při stěhování přeletují, řídí se při tom vzdušnými proudy. Za den urazí 30 až několik set kilometrů a průměrné hejno může být tvořeno 2 miliardami jedinců.

10 SARANČE ČÁRKOVANÁ Saranče čárkovaná je rovnokřídlý hmyz hojně se vyskytující i v Česku, hlavně na suchých loukách. Jedná se o středně velký (do 2,5 cm) býložravý hmyz zelenohnědé barvy s oranžovovohnědým zadečkem a silnýma zadníma nohama. Zadní holeně jsou zbarveny červeně či hnědě. Od jiných druhů saranči čárkovanou odlišují tmavá křídla. Na kladélku mají samečci viditelný zoubek.

11 POUŽITÉ ZDROJE Hmyz Rovnokřídlí kobylka zelená.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Ucivo.webnode.cz:[online] [cit ]. Dostupné z: Hmyz Rovnokřídlí cvrček polní.jpg :: ucivo.webnode.cz:. Ucivo.webnode.cz: [online] [cit ]. Dostupné z: Kobylky:. Uvod: [online] [cit ]. Dostupné z: Kobylka zelená - Fotka - VIVO.sk:. Fotky a fotografi na najväčšom fotoportáli na Slovensku - VIVO.sk: [online] [cit ]. Dostupné z: Fotografia: Kobylka zelená 2 | fotky.sme.sk:. SME.sk | denník SME - najčítanejšie spravodajstvo na Slovensku: [online] [cit ]. Dostupné z: Prirodabiinska:. Prirodabiinska: [online] [cit ]. Dostupné z: Křižník | Portál kulturního a přírodního dědictví Kraje Vysočina:. Portál kulturního a přírodního dědictví Kraje Vysočina: [online] [cit ]. Dostupné z: ACHETA farm - shop:. ACHETA farm - shop: [online] [cit ]. Dostupné z: Untitled Document:. Untitled Document: [online] [cit ]. Dostupné z: Krtonožka obecná | Škůdci:. Škůdci: [online] [cit ]. Dostupné z: Tři příklady úžasných mimikrů na Českolipsku - PŘÍRODA.cz:. PŘÍRODA.cz - příroda, ekologie, životní prostředí, zvířata, rostliny, biologie, život...: [online] [cit ]. Dostupné z: Řád Kudlanky, Strašilky, Kobylky, Sarančata:. Hmyz: [online] [cit ]. Dostupné z: Saranče stěhovavé (Locusta migratoria) - Insecta - Hmyz | Animals Holding:. | Animals holding: [online] [cit ]. Dostupné z: Domácí zvířata:. Domácí zvířata: [online] [cit ]. Dostupné z: BioLib - Obrázek - Stenobothrus lineatus (saranče čárkovaná):. BioLib - Taxonomic tree of plants and animals with photos: [online] [cit ]. Dostupné z: Kobylka nebo saranče? | Články | Photo-Macro.cz:. Photo-Macro.cz | Jaromír Dvořák | Makrofotografie: [online] [cit ]. Dostupné z: Wikipedie, Internetová encyklopedie [online]. Praha, 2002 [cit ]. Dostupné z WWW: < JURČÁK, Jaroslav; FRONĚK, Jiří. Přírodopis 6. Olomouc : PRODOS, s.


Stáhnout ppt "HMYZ ROVNOKŘÍDLÝ HMYZ."

Podobné prezentace


Reklamy Google