Bůh, národy a reformace na počátku novověku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Advertisements

Český stát v době předhusitské
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Husitství v kostce.
Jan Hus (asi1371 – 1415)
Registrační číslo projektu:
Křesťanství vznik a podstata.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
MARTIN LUTHER 1483 – 1546.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Co se ti vybaví?. 16. století Hnutí, které usilovalo o reformu (nápravu) církve.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Z latiny: přetvoření, obnovení, napravení, zlepšení
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_08_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: Dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_361_Jan Amos Komenský AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
VY_32_INOVACE_23-08 Reformace 2/ Německá reformace.
Reformace v Německu a její šíření v Evropě
KŘESŤANSTVÍ.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Patristika Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Vpád rozumu do období novověku
Centrum pro katechezi v Olomouci o období hlubokého duchovního života; o liturgie součástí života křesťana; o důraz na osobní vztah k Bohu individualismus.
Jan Amos Komenský.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Kalvinismus Anglikánská církev
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Podstata myšlenkových podnětů v průběhu novověku  Srovnání názorového vývoje od 16. do 19. století.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Reformace Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Šíření reformace v Evropě
Západní Evropa v době boje o investituru
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Předchůdci Husovi, Jan Hus
REFORMACE NĚMECKÁ REFORMACE 1.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
KŘESŤANSKÉ NÁBOŽENSTVÍ Lucie Tvrdíková C4B. OBSAH: KŘESŤANSTVÍ KATOLICKÁ CÍRKEV PROTESTANTSKÁ CÍRKEV ROZDÍLY.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
RANÝ NOVOVĚK (1526 – 1648).
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
RENESANCE A HUMANISMUS - 1
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PAPEŽSKÉ SCHIZMA.
VY_32_INOVACE_D8.15 Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: listopad 2011
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

Bůh, národy a reformace na počátku novověku PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

Obsah Reformátoři před reformací Německá reformace Martin Luther (1483 - 1546) Velikost Lutherových myšlenek

Bůh, národy a reformace na počátku novověku Národy si vytvořily svůj svět a svá božstva Křesťanství dalo národům Západu společnou víru. Všichni jsou křesťané, avšak každý národ má svou formu, do které uspořádal myšlenky spojené s Bohem Německým fenoménem se stala reformace Reformace anglická, francouzská, skandinávská, uherská a polská jsou pouze jejími napodobeninami

Reformátoři před reformací Sebastian Brant vydal roku 1494 Loď bláznů, kde kritizuje nevzdělanost kněží V dolním Německu vyšla ve stejné době satira Lišák Ferina. Veškeré nepravosti se zakrývají penězi Pietro Pomponazzi napsal knihu O nesmrtelnosti duše. Zakladatelé náboženství si vymysleli nesmrtelnost pro masu lidí jako odměnu či trest Jan Viklef vystupoval proti uctívání obrazů i relikvií. Jedině Bůh může odpouštět hříchy Jan Wessel tvrdí, že většina papežů propadá bludům a že i koncily jsou omylné. Zavrhuje zpověď i odpustky Erasmus Rotterdamský zesměšňuje uctívání svatých a scholastickou dogmatiku

Sebastian Brant od Albrechta Dürera

Pietro Pomponazzi

Jan Viklef

Erasmus Rotterdamský na obraze Hanse Holbeina z roku 1523

Německá reformace nebyla jednotná, byla výslednicí několika složek, avšak všechny se odvolávaly na evangelium Náboženská a národní složka -nechtěli řízení z Říma, chtěli německou církev Ekonomická složka -nechtěli posílat své daně Církevnímu státu -usilovali o sekularizaci církevního majetku Vědecká složka -šlo o učenou kritiku církve -prosazovali používání národního jazyka v bohoslužbě

Martin Luther (1483 - 1546) -na rozdíl od svých předchůdců, kteří o reformě církve pouze učili, on ji žil -byl to poslední velký mnich Evropy -viděl duchovní souvislosti, k jejichž naplnění došlo až v průběhu dalších staletí -jeho modernost je ve třech momentech: 1 – individualismus 2 – demokratičnost 3 – světskost

Velikost Lutherových myšlenek Individualismus Luther učinil z náboženství věc vnitřního prožitku. Každá duše si vytváří svého Boha. Je to nejhlubší osvobození osobnosti Demokratičnost Rozboural středověký systém, který dovoloval laikům setkání s Bohem pouze prostřednictvím církevních osob. Zavedl do církevního života princip rovnoprávnosti Světskost Veškerý profánní všední život prohlásil za určitý druh bohoslužby. V každém stavu, povolání, úřadu a řemesle může Bůh nacházet zalíbení. Svatořečil práci

Seznam použitých zdrojů Friedell, Egon: Kulturní dějiny novověku I. Nakladatelství Triton, Praha 2006. ISBN 80- 7254-683-X. [online]. [cit. 2013-05-02]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Holbein-erasmus.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Duerer_brant.png http://leccos.com/index.php/clanky/viklef-jan http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pietro_Pomponazzi.jpg http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Luther46c.jpg