Výroba procesorů „složitost součástek se každý rok zdvojnásobí při zachování stejné ceny“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách
Počítačové sítě Přenosová média
* Nejdůležitějším krokem při výběru počítače je uvědomit si, za jakým účelem nám bude sloužit. * Stolní nebo přenosný? * Jaký výkon budu potřebovat? *
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Hardware- počítačové komponenty
Systémy tisku CTP a CTF semestrální práce
ASUS P5N32-E SLI plus. Obsah balení Supreme FX audio modul Zadní čelo do skříně Flexibilní SLI můstek Několik bracketů USB a Firewire Jeden IDE kabel.
REDOXNÍ DĚJ RZ
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm,
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Den otevřených dveří Představení TPV Práce s daty Doporučení pro konstrukci DPS Co děláme navíc O krok dále Co připravujeme ZávěrObsah.
GRAFICKÉ KARTY Úvodem:
Výroba kyseliny dusičné
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE
Procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Výroba mikroprocesorů
Procesor. Na trh byl uveden v 70.letech minulého století a znamenalo to průlomv konstrukci počítače. Je to jakýsi mozek počítače, vykonává všechny instrukce,které.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Kyslík.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Nanotechnologie Nanotechnologie je rozvíjející se obor výzkumu a vývoje zaměřený na řízení struktury materiálů v nanorozměrech (0,1 až 100 nm, alespoň.
Chlazení osobních počítačů
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Chladiče a chladící systémy PC
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Procesor je ústřední výkonnou jednotkou počítače, která čte z paměti instrukce a na jejich základě vykonává program. Procesor je ústřední výkonnou jednotkou.
CHLAZENÍ POČÍTAČE.
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Využití energie Slunce
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
SKLADBA PC 5 OP VK VYT 2.5 Chladiče a ventilátory Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrotechnologie.
Princip laseru Zdrojem energie (např. výbojka) je do aktivního média dodávána energie. Ta energeticky vybudí elektrony aktivního prostředí ze zákl. energetické.
Elektrický proud.
Konstrukční uspořádání
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_HARDWARE_S1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/03 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
1.1 Procesory fyzická struktura  čip(integrovaný obvod) křemíková destička s tranzistory v pouzdře s vývody  osazuje se do patice(socketu) 
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
PRŮMYSLOVÉ VYUŽITÍ ELEKTROCHEMIE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_10_CHLAZENI.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
TECHNOLOGICKÉ PROCESY PŘI VÝROBĚ POLOVODIČOVÝCH PRVKŮ I.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Procesor
Centrální procesorová jednotka
Základní desky Anna Daňková
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Autor: Mgr. Václav Chvál
Transkript prezentace:

Výroba procesorů „složitost součástek se každý rok zdvojnásobí při zachování stejné ceny“

Návrh a výroba procesorů Příprava ingrediencí: Křemíkový wafer - průměry 200, 300 v budoucnu i 400mm Chemikálie a plyny - hexamethyldisilazane sloučeniny, bór Kovy - vodiče: Al, Cu Ultrafialové záření Masky

Postupná konstrukce Vznik jádra mikroprocesoru na waferu provází stovky úkonů a vzniká v jednom z nejčistších prostředí jaké si lze představit. Říká se mu cleanroom, do kterého se dá vstoupit pouze ve specialním skafandru, aby se zamezilo případnému znečištění.

První růst Pokrytí fotorezistem Fotolitografie Leptání vypěstování vrstvy oxidu křemičitého na waferu Pokrytí fotorezistem vrstva na ox. křemičitém, která mění svoje vlastnosti v zavislosti na UV zaření Fotolitografie vytvoření obvodů pomocí UV záření přes masky Leptání zanechá pouze požadované vzory tvořené oxidem křemičitým na křemíkovém plátu

Proces vrstvení aplikace vrstvy polysilikonu na další vrstvu ox. křemičitého a další vrtsvy fotorezistu Iontová implantace Ionty jsou implantovány na křemíkový wafer k zaměnění cest, kterými je pak vedena elektřina Proces vrstvení a aplikace masek, osvěcovaní, leptání a další procesy jsou opakovány a zanechávají zde otvory, které zde dovolí vést spoje mezi jednotlivými vrstvami.

Příprava jádra a testování důkladné prohlédnutí waferu a oddělení jednotlivých jader waferu Kompletace procesoru umístění procesoru na organickou nebo keramickou destičku, která umožňuje procesor umístit do socketu Testování - speed binning třídění dle kvality

Procesor je hotov Procesor je kompletní a je prakticky možné s ním počítat jako s prodejním kusem. Po zabalení do krabice a případném přidání chladiče je již obvykle připraven k odeslání třeba k výrobci počítačů nebo do obchodu...

Chlazení procesoru v dřívějších dobách nebyl chladič procesoru vyžadován dnešní moderní výkonné procesory, ale potřebují také výkonné chlazení několik základních druhů chladičů:

Pasivní hliníkové chladiče doplněné aktivním ventilátorem Nejrozšířenější Levné Hlučné

Heatpipe chladiče rozšířená Cena přiměřená Bez aktivního chlazení nehlučné

Vodní chlazení Méně rozšířené Drahé Účinné

Peltierův článek Rarita Drahé Energeticky náročné

Chlazení procesorů budoucnosti proudění vzduchu vzniklé v důsledku reakce elektrod s okolním prostředím Uhlíkový chladič

Přetaktování daný komponent v počítači je provozován na vyšších hodnotách než jsou pro něj standardní důvod je zvýšení výkonu U procesoru zvyšujeme taktovací frekvenci

Způsoby přetaktování Změna FSB Změna násobiče pomocí BIOSu nebo pomocí speciálních programů způsob taktování, který namáhá všechny komponenty okolo Změna násobiče Pomocí BIOSu, můstků na desce nebo programu Některé procesory mají násobič uzamknutý