Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tuky ve výživě ryb.
Advertisements

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Tuky ve stravování dětí
Co je to tuk? Doc. Ing. Jana Dostálová, CSc.
TUKY (LIPIDY).
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
TUKYTUKYTUKYTUKY. Pro tuky se se užívá také název LIPIDY. Jsou to estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. PEVNÉ tuky (např. sádlo, máslo, lůj),
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Tuky v dětském jídelníčku
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
LIPIDY.
LIPIDY.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
CZ.1.07/1.1.10/
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
ESENCIÁLNÍ MASTNÉ KYSELINY – OPOMÍJENÉ NEZBYTNOSTI V DĚTSKÉ VÝŽIVĚ MUDr. Bohuslav Procházka Praktický lékař pro děti a dorost.
Předmět: Potravina a výživa Ročník: první
Tuky Výživa ve sportu I.
Tuky Výživa ve sportu TVSP.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Ch_050_Lipidy, důležité přírodní látky Ch_050_Přírodní látky_Lipidy, důležité přírodní látky Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Dieta v prevenci a léčbě aterosklerozy Zjišťování výž. Zvyklostí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV2 Název školy SPŠ a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
TUKY (LIPIDY).
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky jsou vydatným zdrojem energie (1 g tuku = 38 kJ),
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Buňka  organismy Látkové složení.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_31_ Tuky Název materiálu (téma): Tuky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tuky Výživa ve sportu RVS.
Tuky = Lipidy Přírodní látky
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_323 Datum: 5.10.2012 Anotace: Tuky

Tuky - skládají se z glycerolu a vyšších mastných kyselin (MK) Dělení MK a jejich zdroje: A, nasycené MK (neesenciální) - především živočišné zdroje (sádlo, máslo, lůj) - tuhá konzistence B, nenasycené MK (esenciální), tekutá konzistence esenciální = tělo si neumí vyrobit, dodáváme potravou - především rostlinné zdroje (olivový olej, sojový, slunečnicový, klíčkový, lněný, makový..) - tekutá konzistence - zabraňují vzniku kardiovaskulárních onemocnění x nasyceným MK, správná činnost mozku a nervové soustavy

Rostlinné a živočišné tuky:

Druhy nenasycených masných kyselin: Monoenové - kyselina olejová C18 : 1 Polyenové - tzv. ω6 kyselina arachidonová C20:4 kyselina linolová C18 : 2 zdrojem: především rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sojový), ořechy tzv. ω3 kyselina linolenová C18 : 3 EPA - kyselina eikosapentaenová C20 : 5 DHA - kyselina dokosahexaenová C22 : 6 zdrojem: rybí tuk, ryby, mořští živočichové, žloutek

Rozdělení z hlediska původu: živočišné - mléčný tuk, sádlo, lůj, rybí olej rostlinné - oleje (kokosový, palmojádrový, slunečnicový, řepkový) a rostlinná másla (kakaové) Význam: - vstřebávání vitamínů rozpustných v tuku ( A, D, E, K ) - zdroj esenciálních MK - chrání před ztrátami tepla, poskytují ochranu orgánům - tvorba hormonů, buněčné membrány a strukturu mozkové tkáně - senzorické hledisko – pokrmy chutnější, sytější, voňavější - zdroj energie : 1g tuku uvolňuje 38 kJ

- tvoří max. 25 % přijaté energie (cca 80g /den) DVD: - tvoří max. 25 % přijaté energie (cca 80g /den) - poměr ω6 : ω3 => 5:1 - poměr nasycené, monoenové, polyenové MK N:M:P = 1:2:1 - trans - nenasycené MK 5 g/ den Pozor: Polynenasycené MK - nevhodným zpracování a skladováním -->mohou autooxiddovat --> hydroperoxidy --> a následně cyklické karcinogenní látky Trans nenasycené MK - vznik při výrobě ztužených tuků, minoritně i v živočišných tucích --> zvyšování cholesterolu (pekařské a cukrářské margariny) Při 200°C oxidace --> akrolein (karcinogen)

KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2 KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Obrazový materiál čerpaný z otevřené galerie na www – http://office.microsoft.com ( olej MP900428046, máslo MC900088276, slunečnice MP900145171, ořechy MP900313734, velryba MC900329575, prase MC900326472)