Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Advertisements

Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
VY_32_INOVACE_46_Software_PC. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Operační systém Linux.
Mac vs. PC. PC Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) - Označení pro osobní počítače, původně od společnosti IBM (Lenovo) Hardware.
Historie Mac OS Marek Tůma ČVUT FEL. Úvod - přehled témat Něco málo o Apple Něco málo o HW Mac OS - do verze 7 Mac OS - do verze 9 Mac OS X - do verze.
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Co je Linux? Základní pojmy
IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals. 1. Operating Systems Fundamentals 2 Srovnání desktopových OS a NOSs  workstation jednouživatelské jednoúlohové.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Operační systémy.
Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
David Kratochvíl. * Linux – označení pro operační systém (OS) * 1,3 milionu mobilních zařízení s Androidem aktivováno každý den * Většina ze TV.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Distribuce Linuxu Petr Novák. Obsah Distribuce - typy a trendy Konkrétní systémy: – Pro začátečníky: Ubuntu Fedora OpenSuSE PCLinuxOS – Pro pokročilejší:
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
Operační systém GNU Linux
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Katedra počítačů ČVUT FEL
Operační systém GNU Linux Příkazy pro práci se soubory.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy operačních systémů
Apple Michaela Vodičková 5. A.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Operační systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/21 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Software.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
Tento projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost prostřednictvím Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
OPERAČNÍ SYSTÉMY učební text pro žáky SŠ.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_ICT_I_S1_01.
Předmět: INFORMATIKA Ročník: VII. Tématický celek: SOFTWARE A HARDAWARE Autor prezentace : Mgr.Jana Hložková EU do škol – šablona III/2 Inovace.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_17_ROZHRANI.
SOFTWARE Operační systémy.
Vypracoval / Roman Málek
Srovnání operačních systémů
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy - úvod
Operační systémy 1.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Ing. Karel Ondřej ZEAL s.r.o.
Operační systémy.
Transkript prezentace:

Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje Výpočetní technika I Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje

Obsah této prezentace Typy rozhraní operačních systémů (OS) Stručná historie OS Rozdíly Unix/Linux Přehled vývoje OS Windows

Typy rozhraní OS Rozhraní příkazového řádku (Command Line Interface) minulost: MS-DOS, Unix povely se zadávají pomocí příkazů na příkazový řádek ve formátu: příkaz [přepínače] [parametry] [přesměrování] ovládání především pomocí klávesnice Grafické uživatelské rozhraní (GUI – Graphical User Interface) současnost: Windows, Linux, Unix, Mac OS programy běží v oknech, ovládají se pomocí myši a klávesnice programy řízené událostmi, které vyvolává uživatel (např. kliknutí na tlačítko) příkazy se vybírají myší z nabídek Hlasové ovládání budoucnost, pracuje se na vývoji

Operační systémy – historie 1969 – Unix – pro střediskové počítače, dnes pro servery 1981 – MS DOS – pro PC 1991 – Linux – unixový OS určený původně pouze pro PC (1985) 1995 – Windows (firma Microsoft) 2001 – Mac OS X – unixový OS pro počítače firmy Apple (iMac, MacBook)

Jaký je rozdíl mezi Unixem a Linuxem? Unix Vznik: 1969, Bellovy laboratoře firmy AT&T (USA). Od 70. let vyvíjen jak komerčními subjekty, tak na univerzitách, především na univerzitě v Berkeley (Kalifornie, USA). „Univerzitní“ Unixy jsou zpravidla zdarma (označují se BSD – Berkeley Software Distribution), komerční se platí. Využití: Počítače (připojené do sítě) s vysokým výpočetním výkonem a/nebo s vysokými kapacitami pamětí, tzn, servery. Často výrobce serveru (HW) k němu dodává i vlastní Unix (SW).

Vývoj Unixových systémů

Jaký je rozdíl mezi Unixem a Linuxem? Linux V roce 1991, kdy se na PC používal „neohrabaný“ MS-DOS, naprogramoval finský student Linus Torwalds operační systém pro PC inspirovaný Unixem. Od té doby je postupně vyvíjeno volně dostupné jádro systému, ke kterému různé skupiny a firmy přidávají další funkce, pomocné nástroje a dalšího aplikačního SW a tak vznikají různé distribuce Linuxu, některé zdarma, jiné komerční. Příklady distribucí: Ubuntu, Mint, Fedora Core, Mandriva Linux, SuSE, Gentoo, Slackware, Debian GNU/Linux Viz např. http://proc.linux.cz/kde-ziskat.html Seznam distribucí Linuxu (Wikipedie)

Loga distribucí Linuxu

Přehled vývoje Mac OS X Tvůrce: firma Apple 2001: Mac OS X 10.0 Cheetah 2001: Mac OS X 10.1 Puma 2002: Mac OS X 10.2 Jaguar 2003: Mac OS X 10.3 Panther 2005: Mac OS X 10.4 Tiger 2007: Mac OS X 10.5 Leopard 2009: Mac OS X 10.6 Snow Leopard 2011: Mac OS X 10.7 Lion 2012: OS X 10.8 Mountain Lion

Přehled vývoje OS Windows