MVDr. Lýdia Lánská Čačková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Projekt Fakultní nemocnice u sv
Režim práce s mladým koněm
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zákon o sociálních službách
Péče o pracovníky.
PODESTÝLÁNÍ, ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA STÁJÍ, VÝBĚHŮ A OHRAD PRO KONĚ OŠETŘOVÁNÍ A ČIŠTĚNÍ KONÍ Ing. Jiří Ptáček.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Welfare = „životní pohoda˝ „kvalita života” – PRODUKCE je hlavním cílem komerčních chovů: – Světová organizace pro výživu a zemědělství (FAO) udává,
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
Kontrola podmíněnosti (Cross Compliance) v praxi
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
ZDRAVÍ 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Domácí zvířata – druhy, chov
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Welfare koní inovativní postupy a technologie
CHOV ŽIVOČICHŮ V BYTĚ Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z 7.,8.17.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
KONSTITUCE.
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Rychlost a šíření zvuku
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
ProPIG Specifické strategie pro snížení environmentálních dopadů zemědělské činnosti zlepšením zdraví, welfare a výživy prasat chovaných v ekologickém.
05.1 Péče o tělo, hygiena v dospívání
ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL - I. část. P RO ZAČÁTEK TROCHU OPAKOVÁNÍ to ZDRAVÍ? 1. co je to ZDRAVÍ? NEMOC? 2. co je NEMOC? OVLIVNIT? 3. čím můžeme své vlastní.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci
Legislativa.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Specifické metody SP LS 2014
Agrese a agresivita.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Dětský aerobik Pod pojmem dětský aerobik rozumíme rozmanitá cvičení za hudebního doprovodu, která vycházejí především z aerobiku pro dospělé, ale také.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu:Velkochovy Označení materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_PRVOUKA.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
Ochrana hospodářských zvířat
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dvořáček Josef. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
SPRÁVNÁ CHOVATELSKÁ PRAXE
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Pracovní výchova - dívky 9.tř. Prezentace č.19
Doc. MVDr. Vladimíra Pištěková, Ph.D.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Co je to zdravá výživa ?
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Transkript prezentace:

MVDr. Lýdia Lánská Čačková WELFARE MVDr. Lýdia Lánská Čačková

WELFARE Zabývá se zachováním základních podmínek života a zdraví zvířat a jejich ochranou před negativními činiteli, kteří mohou ohrožovat jejich zdraví, způsobovat jim bolest, utrpení a psychickou újmu. Ochrana zvířat proti týrání je v podmínkách ČR upravena příslušným zákonem a dalšími právními předpisy v aktuálním znění. 

WELFARE Cílem každého chovatele by mělo být zvíře především znát. Pouze znalost a respektování biologických nároků zvířat na chovné prostředí je tou správnou cestou k úspěšnému chovu.

CO BY MĚL KAŽDÝ CHOVATEL (NESTUDENT ZEMĚDĚLSKÝCH OBORŮ) PŘED ZAHÁJENÍM CHOVU UČINIT?

Seznámit se s anatomií a fyziologií koně

Seznámit se s odbornou literaturou

Ujasnit si účel chovu koně

Rozmyslet si ekonomickou náročnost

Rozmyslet si zda-li máme pro zvířata vhodné ustájení, a dostatek pastvy

JAKÉ JSOU ZÁSADY WELFARE?

odstranění hladu, žízně a podvýživy zvířete zajistit koni čistou, hygienicky nezávadnou vodu, v dostatečném množství Zajištění výživy musí být v dostatečném množství, vhodné skladby a přizpůsobené věku a zatížení koně

odstranění fyzikálních a tepelných faktorů nepohody Místo k odpočinku Závětří Přiměřená teplota vzduchu ve stáji Čistota vzduchu ve stáji

možnost projevů normálního chování Dostatečný prostor pro život Kontakt mezi zvířaty a tvorba sociální hierarchie

odstranění strachu a deprese (úzkosti)

odstranění příčin vzniku bolesti, zranění a nemoci Bezpečné prostředí s minimální možností zranění zvířete Pečlivost, starostlivost a prevence chorob  Schopnost rozeznat změny zdravotního stavu, znalost první pomoci a správný odhad nutnosti zavolat odbornou pomoc