Model transkulturní péče

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Vlivy na spotřebitele.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Zákon o sociálních službách
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Osvojení Pěstounská péče Svěření do péče fyzické osoby
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Komunitní péče.
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Nákupní jednání zákazníků Pochopení zákazníků je východiskem pro navrhování marketingových nabídek, které splní jejich požadavky.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Domácí péče Home care.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Průřezová témata.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
VI. Chování spotřebitelů při nákupu Otázky: 1.Jak odhadnout pravděpodobné nákupy 2.Jak sociol.a psych. vlivy působí na chování domácností při nákupu 3.Proč.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Model fungujícího zdraví
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Kupní chování a EU.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Definice, základní pojmy
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Sociální politika Definice Objekty sociální politiky Předmět sociální politiky Úrovně sociální politiky osobní rozsah věcný rozsah.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Mezinárodní den sester květen 2009
VÝSLEDKY PRŮZKUMU Zúčastněné země:.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filozofie ošetřovatelství
Sociální práce s rodinou 4
Sociální skupiny a role
MULTIKULTURNÍ OŠETŘOVATELSTVÍ
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
teorie oboru ošetřovatelství
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Sociálně psychologické aspekty kulturní historie lidstva
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Callisty Royové Madeleine Leiningerové
5. Kultura jako řešení problémů přežití
KULTURA Společenská kultura Kultura ; VY_32_INOVACE_D3_01
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Prvky edukačního procesu
Principy ochrany a podpory zdraví. Determinanty zdraví
Transkript prezentace:

Model transkulturní péče Madeleine Leininger Model transkulturní péče

Cíl ošetřovatelské péče Společná práce a porozumění péči a zdravotnickým otázkám různých kultur tak, aby se způsob péče, hodnoty, názory a životní styl staly podkladem pro poskytování péče specifické pro danou kulturu.

Role sestry Poznat laický způsob péče o pacienta. Využít pozitivní stránky při poskytování profesionální péče o pacienta, který pochází z jiné kultury.

Základní pojmy Kulturní antropologie (FHS) Kultura Dominantní kultura Subkultura Transkulturní ošetřovatelství

Kulturní antropologie Věda, zkoumající vývoj, strukturu a fungování různých kultur v čase a prostoru

Kultura Naučené a přenášené hodnoty, víra, normy, životní styl jednotlivce či skupiny, které usměrňují/ovlivňují jejich myšlení, rozhodnutí a činnosti.

Dominantní kultura Hlavní kultura, která má na daném území převahu. Je to kultura prioritní skupiny – tedy skupiny, která je v daném sociálním celku kulturně, ekonomicky a politicky dominantní. Nemusí to být skupina, která je počtem svých členů v převaze.

Subkultura Pojem, vztahující se na skupinu lišící se od příslušníků dominantní kultury, která je ovšem její součástí. Členové subkultury jsou nositeli specifických norem, hodnot, chování, životního stylu, kterým se odlišují od většinové kultury Z hlediska etnické příslušnosti (Rómové) Z hlediska náboženského (Svědci Jehovovi)

Transkulturní ošetřovatelství Obor, zabývající se podporou zdraví, udržováním zdravého způsobu chování či zotavení z choroby kulturně přiměřenými/vhodnými způsoby.

Model vycházejícího slunce Jiný název pro transkulturní ošetřovatelství Základní složky modelu kulturní a sociální struktura systémy péče typy péče

Kulturní a sociální struktura Faktory (vzájemně propojené) Náboženské, filozofické Politické, právní, ekonomické Kulturní, vzdělávací Rodinné Technické Životní styl Ovlivňují vnímání zdraví, nemoci i způsob péče, který jedinec využívá.

Systémy péče Tradiční systém – způsob péče praktikovaný příslušníky subkultury (také lidový nebo laický systém) Profesionální systém péče Pozor! Sestry mají také svůj tradiční systém péče.

Typy péče (Kulturní) péče pomáhající uchovat nebo získat zdraví (Kulturní) péče umožňující adaptaci (Kulturní) péče pomáhající uskutečnit změnu

(Kulturní) péče pomáhající uchovat nebo získat zdraví Zaměřená na zdravého i nemocného Zaměřená na udržení zdraví a pomoc při léčbě

(Kulturní) péče umožňující adaptaci Pomoc při adaptaci na nové životní role (role matky) Při nepříznivých životních událostech (role pacienta, úmrtí v rodině) Pomoc při vykonávání náboženských rituálů Sestra vystupuje jako zprostředkovatel mezi tradičním a profesionálním systémem péče

(Kulturní) péče pomáhající uskutečnit změnu Aktuální, pokud je nutné změnit způsob života Např. změna stravovacích návyků Od sestry pak nejen informace o dietě, ale pomoc při hledání vhodných jídel respektujících kulturní, náboženské, finanční možnosti.

Anamnesticky důležité údaje Jazyk, komunikace, gesta Způsob odívání, tělesný vzhled Způsob života, názor na techniku (dg.-th.) Způsob života v rodině Denní aktivity Stravovací zvyky, tabu Světový názor, náboženská víra, hodnoty

Hodnota vzdělání Ekonomické faktory (odhad příjmů) Politické vlivy Laická péče o zdraví Důležitost profesionální péče Informovanost o prevenci, péči o zdraví, jak o sebe pečovat