Vikingové.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky osídlení našeho území
Advertisements

ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Vikingové Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Bažant obecný (Phasianus colchicus)
LODNÍ DOPRAVA.
Kodaň Karel Jurásek DÁNSKO.
Vikingové Dějepis VY_32_INOVACE_306, 16. sada, D
VODA & ENERGIE.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_02
VIKINGOVÉ By Martin Ehrlich 2.B.
Co evropany rozděluje a co spojuje
Shrnutí učiva raného středověku
SEVEŘANÉ NORMANÉ VARJAGOVÉ VIKINGOVÉ.
Norsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Kryštof Balajka Vikingové.
r začátek doby vikinské
Austrálie obyvatelstvo
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
Normané - muži severu na svých cestách
AMERIKA.
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Seveřané a vikingové Slované
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Evropa Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_003
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Rumunsko, Bulharsko 21. prosince 2005.
VIKINGOVÉ: PhDr. Jana Žáková
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
VIKINGOVÉ KNÍŽATA MOŘÍ OBJEVITELÉ DALEKÝCH ZEMÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mgr. Lenka Venclová 7. ročník
Ze Skandinávie (Norsko, Švédsko) se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie (kláštery Iona a Lindisfarne) a také pobřeží Francie (zejména.
Evropa v boji s Vikingy Dě 6A/8 VII-01.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
EVROPA Martin VRZALA.
Jedna ze základních hospodářských činností člověka Není zcela ovlivnitelná člověkem ( závisí na přírodních podmínkách a sociálně-ekonomických podmínkách)
Pracovní list – cesta kolem světa
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Středověk Výboje Vikingů Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0108.
LITVA.
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
VIKINGOVÉ Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Archaické období Dagmar Zemanová
VY_32_INOVACE_13 Asie - Jižní Asie - pracovní list
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_16_Dánsko Téma:
Vikingové. Kdo byli vikingové  patřili mezi germánské kmeny  slovo Viking je pravděpodobně odvozeno od vík=záliv, říkali si tak obyvatelé dnešního Dánska,
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Milena Závišová ČísloVY_32_Inovace_3169 NázevVikingové Téma hodinyVikingové PředmětDějepis Ročník/y/7.A.
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Island Jakub Jenšovský.
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
VIKINGOVÉ Téma: Dějepis – 7. třída
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_ZE7-04 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obecná charakteristika kontinentu
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
„Ó Bože, osvoboď nás od řádění Normanů.“
Demografie je věda, která se zabývá:
Transkript prezentace:

Vikingové

Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11 Vikingové byli skandinávští mořeplavci, kteří se v 8. – 11. století vydávali na loupeživé výpravy do mnoha evropských zemí. Pro konsolidující se evropské státy tehdy představovaly hrozivé nebezpečí. Z hlediska etnického původu představovali severní větev Germánů. V Evropě byli nazýváni Normany (Francie), Dány (Anglie), Ascomany (Německo) nebo Varjagy (Rus, Byzanc).

Obyvatelstvo Skandinávie se živilo převážně lovem a rybolovem Obyvatelstvo Skandinávie se živilo převážně lovem a rybolovem. Jejich obživu tvořily různé druhy masa, ale pojídali také stravu rostlinného původu. Zemědělství se věnovali pouze v některých oblastech, kde k tomu byly přírodní podmínky. Přes zimu si pak vyráběli nástroje, se kterými pak muži vyráželi za obchodem. Ženy, děti, starci a otroci zůstávali doma a starali se o hospodářství. Zajímavé je, že ženy Vikingů neměly ve společnosti zrovna nízké postavení. Samy se totiž musely o všechno postarat.

Ze Skandinávie se vypravili zhruba v 8 Ze Skandinávie se vypravili zhruba v 8. století, plenili pobřeží Británie a také pobřeží Francie a to až do 11. století. Pirátské nájezdy spojovali s obchodem - obchodovali s kořistí i válečnými zajatci. Důvody nedostatek zemědělské půdy pravděpodobně i velké napětí mezi Franky a Dány obchody v Evropě (bohatá kořist) sociální změny Vyvinuli si i své vlastní lodě - veslice, jinak přezdívané drakkary. Tyto lodě měly malý ponor, což byl pro Vikingy skvělý prostředek.

Drakkar byla rychlá vikinská dlouhá loď, jednořadá válečná veslice se sklopným stěžněm a velkou příčnou ráhnovou plachtou, zaoblenou přídí i zádí, ovládaná kormidelním veslem. Nejčastější délka lodě byla 30 až 40 metrů, i když jsou známy menší i ještě delší. Šířka trupu odpovídala zhruba šestině délky. Drakkar se vyznačoval snadnou ovladatelností, rychlostí a odolností proti nepřízni počasí, díky nízkému ponoru mohl přistávat i na mělčinách či plout řekou; proti proudu Volchova se Varjagové dostávali dál na východ Evropy. Drakkar znamená dračí loď, pojmenován byl podle dračí hlavy, kterou měl zdobenou příď; loď s hlavou hadí se nazývá snekkar.

Při plavbách se Vikingové orientovali zejména podle pobřeží a zdaleka viditelných orientačních bodů, které znali buďto z vlastní zkušenosti, nebo z vyprávění jiných mořeplavců. Oblast, ve které se nacházejí, dokázali určit podle barvy moře a druhu mořských chaluh a řas i na volném moři. Při plavbě přes oceán s sebou brávali mořské ptáky, které vypouštěli a když se pták rozlétl nějakým směrem, následovali ho, protože věděli, že tam leží země. Když se pták vrátil zpět na loď, byla země ještě daleko. O navigačních mapách nebo plavební denících neexistují žádné záznamy.

Území osídlená Vikingy (zeleně) a trasy jejich plaveb.

Přikryl Adam 1.B