Ústav patologické fyziologie 1.LF UK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza experimentu pro robustní návrh
Advertisements

Úvod do Teorie her. Vztah mezi reálným světem a teorií her není úplně ideální. Není úplně jasné, jak přesně postavit herněteoretický model a jak potom.
Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
Metodika hodnocení bariér v domácím prostředí. Obsah prezentace •O projektu •Subjektivní část hodnocení •Objektivní část hodnocení •Plán na následující.
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Lekce 1 Modelování a simulace
Úvod do umělé inteligence
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 08 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Rozsah.
Klíčová aktivita: 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Audiologická problematika senia
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Učte se anglicky 4krát rychleji Úvod Dr. Arkady Zilberman *US Patent 6,341,958.
Systémy pro podporu managementu 2
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Bloková schemata tří základních podsystémů informačního systému mozku.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 07 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Princip.
Symbolické funkce a jejich poruchy
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
Vyšší nervová činnost.
Dita Matesová, David Lehký, Zbyněk Keršner
Základy sociální psychologie
Základy sociální psychologie
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Úvod do biomedicínské informatiky
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Vývojová dysfázie.
Počítačové zpracování češtiny v Ústavu formální a aplikované lingvistiky
centrální porucha zpracování řečového signálu
VÝVOJ ŘEČI VY_52_INOVACE_ února 2014
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Paměť novorozeneckého mozku Michal Koubek Dosavadní poznatky: Dosavadní studie na kojencích prokázaly: schopnost rozlišovat známá a neznámá slova.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt M. Lejska Hradec Králové
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 04 – Čití a vnímání NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
Úskalí korekce sluchové vady u nejmenších dětí XX.celostátní foniatrické dny E.Sedláčkové a 7. česko-slovenský foniatrický kongres Liberec,
Mentální reprezentace
D IDAKTIKA INFORMATIKY : SOUČASNÝ STAV A PERSPEKTIVY JEJÍHO ROZVOJE V RÁMCI SYSTÉMU OBOROVÝCH DIDAKTIK Miroslava Černochová (Univerzita Karlova v Praze)
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Hlemýžď, mechanorecepce a sluch, aneb Teorie slyšení, popis postupující vlny, aktivní kochleární mechanika a další Petr Maršálek lékařská fakulta UK Praha,
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Hudební akustika PhDr. Petr Kalina, Ph.D
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
vnímání velikosti a prostoru zpracování zrakové informace v mozku
Vědní obory zabývající se informacemi
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ANTROPOMOTORIKA.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Dějiny psychologie Strukturalismus.
Kognitivní psychologie
Témata kognitivní psychologie
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
A4M39PSY Psychologie v návrhu UI
Transkript prezentace:

Ústav patologické fyziologie 1.LF UK Porozumění mozku, na příkladě sluchu, experimenty a modelování, kde jsou bariéry, kde je strop? Petr Maršálek Ústav patologické fyziologie 1.LF UK Petr.Marsalek@LF1.CUNI.CZ /30

Osnova Úvod Stručný přehled anatomie a fyziologie sluchu Možnosti studia mozku: experimenty a teorie Experimenty: Psychofyzika/ psychoakustika/ Elektrofyziologie Teorie: Modelování Funkce slyšení pro vnímání řeči, ontogeneze Prostorové slyšení Bariéry/ strop Závěr /30

Vnější, střední a vnitřní ucho /30

Řez Cortiho orgánem /30

Basilární membrána – pohled shora a rozvinutá do lichoběžníku Šířka u base 100 mm Šířka u apexu 500 mm Délka 33 mm Basilární membrána – pohled shora a rozvinutá do lichoběžníku /30

Kódování zvuku – podle hlasitosti a podle frekvence /30

Obor slyšení: frekvence a hlasitosti Nadpis /30 Obor slyšení: frekvence a hlasitosti

/30 Obor řeči a zpěvu

Zpracování řeči v centrech mozkové kůry /30

Brodmanovy arey – dvě hlavní řečová centra /30

Tři poznámky ke stranové symetrii sluchové dráhy: Sluchová dráha Tři poznámky ke stranové symetrii sluchové dráhy: >Na rozdíl od zrakové dráhy, kde se kříží levé a pravé vnější části zrakové scény, sluchová dráha od „třetího“ (prvního binaurálního neuronu) je křížením zálohovaná >Stranově asymetrická jsou řečová centra (to má zřejmě funkční význam) >Porovnání informace zleva a zprava je využito pro prostorové slyšení /30 >Na rozdíl od zrakové dráhy, kde se vždy kříží levé a pravé části zrakové scény, sluchová dráha od „třetího“ (prvního binaurálního neuronu) je křížením zálohovaná >Stranově asymetrická jsou řečová centra (to má zřejmě funkční význam) >Porovnání informace zleva a zprava je využito pro prostorové slyšení

Elektrofyziologie: neinvazivní a invazivní /30

Psychofyzika/ psychoakustika /30

Patologická fyziologie řeči: Afázie: poruchy řečových center /30

Patologická fyziologie řeči: Afázie: poruchy řečových center /30

Vývojová stadia rozvoje řeči 6 měsíců Počátky žvatlání. 1 rok Počátky rozumění řeči, jednoslovná produkce. 1.5 roku Slovník s 30 až 50 slovy. 2 roky Slovník s 50 až několika sty slovy. Holé věty (telegramy/ SMSky). 2.5 roky Věty se třemi a více slovy. Mnoho gramatických chyb, neologismy, idiosynkratické výrazy. Dobré porozumění řeči. 3 roky Slovník s 1000 slovy. 4 roky Produkce řeči blízká schopnostem dospělého, slovník s 2000 slovy. Podle: [Kandel, Schwartz, Jessel, Principles of Neural Science, 1991] (Jak je to v jiných jazycích? CZ: žvatlat, SK: džavotať, EN: babble, GE: plappern, FR: babiller, LAT: balbuties, a.t.d…) /30

Formanty anglických samohlásek /30

„Psychofyzikální“ a elektro- encefalografické odpovědi kojenců a malých dětí /30

Prototypy samohlásek a syntetické samohlásky v prostoru formantů [P Prototypy samohlásek a syntetické samohlásky v prostoru formantů [P. Kuhl et al., 1992] /30

„Psychofyzikální“ odpověď kojenců ve věku 6 měsíců na samohlásky rodného a cizího jazyka [P. Kuhl et al., 1992] /30

Modelování -?-?-? … /30

Prostorové slyšení: časový a prostorový klíč /30

Výstup modelových neuronů v závislosti na časovém klíči (DK = detektory koincidence) Červeně – DK bez inhibice Modře –DK s inhibicí Error bars – směrodatná odchylka simulací /30

[Hopfield, Brody, 2000], Fig. 5 /30

Aplikace elektrofyziologie a poznatků o nervovém kódu: kochleární implantáty /30

Posun stimulů/ akčních potenciálů v čase (timing jitter) [Laback and Majdak, 2008] /30

Kde jsou bariéry pro další výzkum? Kognitivní úlohy umělé inteligence: Přirovnání s bariérou rychlosti zvuku v_letectví (=zdálo se, že tuto bariéru nebude možné překonat, ale použití motorů s vyšším výkonem její překonání umožnilo) …V robotice se uvádí bariéra „koncepčního“ myšlení jako „těžká“ úloha robotiky/ umělé inteligence. Příklad: používání nástrojů, malé dítě kačera táhne na provázku, anebo tlačí klacíkem, robot „neví“ o rozdílech tlačit/ táhnout, klacík/ provázek… Technické možnosti napodobit vnímání při stimulaci mozku: kochleární implantáty, implantáty v jiných částech mozku: v bazálních gangliích při parkinsonismu, v thalamu a na různých místech při epilepsii. Bariéra je v neznalosti nervového kódu, v neschopnosti tento kód reprodukovat… U sluchových experimentů často nebyl dosud nalezen vhodný stimulus. Jednou z hlavních bariér jsou současná omezení v porozumění nervovému kódu... Divergence v řešeních kognitivních úloh lidmi (=přirozenou) anebo umělou inteligencí… Nejen popisy řešení kognitivních úloh, ale hlavně vědecké disciplíny, které toto studují, divergují a postrádají společný jazyk, je málo mezioborového výzkumu, mezioborový výzkum se špatně zařazuje, asi i proto bude méně podporován granty. (Příklad: na jaké katedře je pracovní skupina pro výzkum počítačových virů?) /30

Kde je strop? Bariéry - pokračování Technické úlohy pro umělou inteligenci: strojový překlad, přepis mluveného slova, interpretace (simultánní překlad mluveného slova). Kde je strop? Well posed problems/ versus ill posed problems… Mozek řeší úlohu zpracování zvuku (anebo řeči, obrazu, atd.) jinak než počítač: počítače zvládly multimédia díky zvyšování rychlosti zpracování, a schopnosti provádět úlohy o větší výpočetní složitosti./ „Pomalý“ lidský mozek se to vše nejdříve musí naučit a potom dosahuje toho všeho paralelním zpracováním. Filosofie a psychologie: „Lehké“ a „těžké“ problémy při porozumění mysli. Filosofické odpovědi: Pozitivismus – funkci mozku porozumíme a budeme schopni ji napodobit strojem. Agnosticismus – snaha porozumět myšlení je tak marná, jako kdyby mravenec chtěl pochopit teorii relativity (komplexita, neexistence nástrojů). Metodická skepse – porozumění myšlení si vyžádá přístupy a metody, o kterých se nám zatím ani nesní. Jiná perspektiva - ? 5. Další dílčí komentáře: Studium řeči – neexistence invazivního experimentálního modelu… /30

Shrnutí Sluchová dráha sestává z řady nervových jader od vnitřního ucha až do mozkové kůry. Jedna (menší) součást sluchové dráhy slouží prostorovému slyšení. Tvorbě a porozumění řečí slouží centra v mozkové kůře, nejsou párová, jsou jen v dominantní (většinou levé) hemisféře. Veškeré naše vnímání (vstupy), myšlení (zpracování informace) a motorika (výstupy) je zakódováno pomocí akčních potenciálů, relativně pomalých (trvají 2 ms) a jako kód obtížně popsatelných. Metody výzkumu mozku jsou: experimentální a teoretické, patří sem: psychofyzika, invazivní a neinvazivní elektrofyziologie, modelování, numerická simulace na počítači. Příklady: výzkum ontogenze řeči a modelování prostorového slyšení. Závěrečná část byla spekulativní – typický vědecký pracovník nemá na filosofii a na reflexi svého výzkumu čas, ani vzdělání a pojmový aparát – toto je „postěžování si“ a proto také výzva ke komunikaci mezi obory … /30

/30