SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Význam malých vodních ploch pro krajinu
Advertisements

Vytvořila Beata Duchková
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
Vodní ekosystémy a jejich struktura - stojaté vody
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 6- vodstvo_CR
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
VODSTVO ČR.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Střední škola rybářská a vodohospodářská
Projekt ZOO Praha 6. ročník Živočichové vodního prostředí
HYDROSFÉRA.
Hospodářsky významné ryby a ptáci.
Jihočeský kraj - procvičování
Jihočeský Kraj David Němec.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Identifikátor materiálu: EU
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
HYDROLOGIE Mgr. Iva Lulayová.
VODSTVO ČR Díky poloze můžeme ČR označit za „střechu Evropy“ – ČR prochází hlavní evropské rozvodí, které rozděluje řeku do tří úmoří (viz. obrázek)
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
RYBY 2 Ryby 2.
Krajina a životní prostředí
Život ve vodě Filip Bordovský.
Jihočeský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Ekosystémy.
Jezera, rybníky a přehrady ČR
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Obecná limnologie - 10 vodní ekosystémy struktura a funkce
RYBNÍK JAKO CELEK.
Přirozené nádrže Umělé nádrže Podzemní vody Minerální vody Řeky
Ekosystém lesa a rybníka
Rybníky a rybníkářství
Třeboň Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_09 Název materiáluVodstvo.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Bioindikátory čistoty vod
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření29.10.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_14_05_vodní plochy. Víš, jak se jmenuje nejstarší a nejhlubší jezero na světě? Jezero Bajkal je nejhlubším jezerem na světě – hloubka.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
Ekosystém rybník Rostliny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Za Jakubem Krčínem Autor: Ivana Tesařová
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Krajina České republiky
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_52_INOVACE_66_Savci vod - učební text
Bc. Jan Hutla Vy_32_INOVACE_4B_20_Člověk_a_příroda Člověk a příroda
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Jezera, přehrady a rybníky. Jezera v ČR není mnoho přírodních jezer Jezera podle původu: 1. Ledovcová karová jezera  na Šumavě:  Černé jezero - největší.
Rožmberkové.
VY-52-INOVACE-67_Vodní ekosystém - učební text
Základy ekologie vodního prostředí
Transkript prezentace:

SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I RYBNÍK

Osnova Charakteristika Hlavní pásma v rybníce Potravní řetězce a tok energie Rákosiny Význam rybníků v krajině Historie rybnikářství Rybníky v ČR Rybníky a Brno

Charakteristika Umělá vodní nádrž s malou hloubkou (2-3 m) a plochou Nebeské x průtočné Vodní biotop s většími teplotními rozdíly Kolísání obsahu kyslíku a živin (eutrofie x oligotrofie) Funkce: retenční, rybochovná, rekreační, závlahy, regulace hladiny podzemní vody, chov kachen, atd. (minulost: splavování dřeva, pohon mlýnů a pil, důlních zařízení, menších hutí a hamrů)

Hlavní pásma v rybníce Pelagiál Bentál E – epilimnion M – metalimnion H – hypolimnion Bentál L – litorál S – sublitorál P – profundál

Hlavní pásma v rybníce Rostlinní obyvatelé Živočišní obyvatelé Fytoplankton: Zelené řasy, sinice, rozsivky Vyšší rostliny Živočišní obyvatelé Zooplankton: buchanky, perloočky Nekton: ryby, pulci Bentos: raci, mlži Perifyton: mlži, hmyz Neuston: hmyz

Potravní řetězce a tok energie

Rákosiny Přechod k suchozemskému biotopu Největší primární produkce ze všech ekosystémů mírného pásma Dostatek vody, vysoký obsah živin, příznivý sluneční režim Potrava a úkryt pro mnoho živočišných druhů: moták pochop, strnad rákosní atd.

Význam rybníků v krajině Zásobárna vody v krajině Klimatický vliv na okolní krajinu Stabilizující ekologická funkce Životní prostředí mnoha živočišných i rostlinných druhů Estetická hodnota krajiny Rybochovná funkce Rekreační funkce

Historie rybníkářství Budovány již za Karla IV. (př. Máchovo jezero) Opatovický kanál – 16. stol., délka 34 km, Pardubicko Českobudějovicko a Třeboňsko – 16. stol., Štěpánek Netolický, Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan (Rožmberkové) Panovník, šlechta, města, církev

Rybníky v ČR Asi 23 000 rybníků Největší Rožmberk Nejhlubší Staňkovský rybník Českobudějovicko a Třeboňsko Chráněné rezervace: Lednické rybníky, Velký a Malý Tisý

Rybníky a Brno – Žebětínský rybník

Rybníky a Brno – Údolí Říčky