Sluneční soustava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

Pohyby Země a jejich důsledky
VY_52_INOVACE_Z.6.06-pohyby Země-prezentace
ROČNÍ OBDOBÍ.
Keplerovy zákony.
Sluneční soustava.
Modrá planeta Země.
Proč se střídají roční období?
Oběh Země kolem Slunce.
Pohyby Země Název školy
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_284_SLUNCE _A_ ZEMĚ Téma:
POHYBY ZEMĚ.
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Země MODRÁ PLANETA.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Země jako planeta Lucie Racková KVA.
Planeta Země.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
POHYBY ZEMĚ Martin VRZALA.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Gravitační síla. Gravitační pole
Glóbus Glóbus - zmenšený model Země - má své měřítko
POHYBY ZEMĚ.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
Sluneční soustava 5. ročník
Který pohyb Země způsobuje jev zachycený na fotografii?
Sluneční soustava.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Roční období a změny v přírodě. Střídání ročních období Během roku se u nás vystřídají 4 roční období: Jaro Léto Podzi m Zima.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR.
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Země – modrá planeta.
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
Neživá příroda – roční období, střídání dne a noci
Prezentace – výklad učiva
VY_32_INOVACE_15_32_STŘÍDÁNÍ ČTYŘ ROČNÍCH OBDOBÍ
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
Země a Měsíc Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země a Měsíce.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Otáčení Země kolem své osy
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Fyzika – vesmír.
POHYBY ZEMĚ.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETA ZEMĚ POHYBY ZEMĚ A JEJÍ DŮSLEDKY Vypracovaly: Natálie Kubešová
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
PLANETA ZEMĚ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
VY_52_INOVACE_35_ Země ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník Ing. Hana Adamcová
Transkript prezentace:

Sluneční soustava

komety, meteorické roje a meteoroidy meziplanetární prach K sluneční soustavě počítáme především Slunce a všechna tělesa, která se pohybují v jeho gravitačním poli: velké, střední planety planetky měsíce komety, meteorické roje a meteoroidy meziplanetární prach

Slunce je hlavním členem „sluneční rodiny“. Kolem něho obíhá osm planet, planetky a komety, kolem některých obíhají měsíce(družice). Základní silou, která drží sluneční rodinu pohromadě je gravitace.

Planety

Starobylé symboly „planet“

Komety

jsou zdrojem meteoroidů a SRÁŽKY PLANETEK jsou zdrojem meteoroidů a meziplanetárního prachu (led, kamenné meteoroidy či prach, železné meteoroidy)

Zrnko meziplanetárního prachu – zachycené vysoko v atmosféře Zrnko meziplanetárního prachu – zachycené vysoko v atmosféře. Jeho velikost je setina milimetru.

Všechna tato tělesa včetně Slunce obíhají kolem společného těžiště celé Sluneční soustavy po trajektoriích teoreticky složitých.

Hmotnost Slunce tvoří 99% hmotnosti celé sluneční soustavy Těžiště soustavy je prakticky totožné se Sluncem a trajektorie planet jsou elipsy, v jejichž společném ohnisku je Slunce.

Pohyb těles ve Sluneční soustavě se řídí třemi Keplerovými zákony

   Během roku se u nás vystřídají 4 roční období - jaro, léto, podzim a zima. Tyto změny jsou způsobeny sklonem zemské osy a oběhem Země okolo Slunce. Země oběhne Slunce za 365 a 1/4 dne. Při tomto oběhu Země urazí 939 miliónů km při průměrné rychlosti téměř 30 km/s (tj.107 000 km/h). Jistě jste si všimli, že osa, kolem níž se otáčí glóbus, není kolmá k podstavci. Je nakloněná (o 23 a půl stupně vzhledem k podstavci). Stejně nakloněná je i pomyslná osa Země. Při pohybu kolem Slunce se sklon ani směr osy nemění. Směr zemské osy neustále míří k hvězdě ze souhvězdí Malého vozu - k Polárce (podle ní lze v noci určit sever).

Vlivem sklonění rotační osy Země se mění vzdálenost od Slunce a množství světla a tepla, které dopadá na jednu či druhou polokouli. Tato skutečnost se na Zemi projevuje střídáním ročních období v pořadí jaro, léto, podzim a zima. Jelikož se ke Slunci vždy více přivrací pouze jedna polokoule, je střídání ročních dob protočené a tedy se střídá mezi severní a jižní polokoulí. Platí, že když je na jižní polokouli léto, je na severní zima a opačně.

Otázky: Vyjmenuj planety sluneční soustavy v pořadí jejich vzdálenosti od Slunce. Která další tělesa patří do sluneční soustavy? Které těleso ve sluneční soustavě má největší hmotnost? Jaký tvar mají trajektorie planet? Kam směřuje zemská osa při oběhu Země kolem Slunce? Které jevy probíhající na Zemi souvisejí s obíháním Země kolem Slunce? Které jevy probíhající na Zemi souvisejí s jejím otáčením okolo osy?