Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Elektrotechnické a elektronické stavebnice Základy elektroniky
Abiotické podmínky života
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické kmity a vlnění
Elektromagnetické vlny - úlohy na doma - © Petr Špína 2012 VY_32_INOVACE_C
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
Chemické složení organismů
Tepelná úprava pokrmů Vaření
Elektromagnetické vlny a záření
Využití elektromagnetického záření v praxi
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
„EU peníze středním školám“
Infračervené záření.
Elektormagnetické vlnění
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické vlny a Maxwellovy rovnice
Přehled elektromagnetického záření
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Mikrovlnná trouba.
HOBITI.
Prezentace tepla Skupina A.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Elektromagnetické jevy a záření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jan Břečka, Lukáš Folwarczný, Eduard Šubert Garant: František Batysta
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
MIKROVLNY pro FyzTyd 2004 Autoři : Petr Bludský (gymn. Pardubice)
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Mikrovlny - chování mikrovlnného elektromagnetického záření
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Petr Doubrava Vojtěch Jelen
Původ Vesmíru Kde se vzala hmota? Proč jme zde? Kam směřujeme?
Supervizor: Tomáš Markovič
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Spřažená kyvadla.
Elektromagnetické kmitání a vlnění
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Mikrovlnné trouby.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Fyzika.
Leden  proces rozptylování částic v prostoru (čaj)  v kuchyni, chemii  vznik: smíchání dvou látek, kde se jedna v druhé rozpustí(např. hypermangan.
- vysokofrekvenčí rádiové vlny o vlnové délce 1mm až 10 cm, což odpovídá frekvenci od 300 MHz do 300 GHz - jsou součástí elektromagnetického spektra -
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Mechanické kmitání, vlnění
Elektromagnetické vlnění
Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Vliv radiace na člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Elektromagnetické vlny a záření
Ukážu ti, jak být pořád v dobré kondici!
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Mechanické kmitání, vlnění
Transkript prezentace:

Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G

Oscilace magnetronu = V mikrovlnné troubě je to energetický zdroj, pomocí něhož jsou generovány elektromagnetické vlny, zahřívající potraviny. Od druhé světové války je magnetron používán u některých druhů radarů.

1. trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20 1.trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století (téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a cena 3000 dolarů) Japonský vývoj-> objevení menších magnetronů ->první kompaktní mikrovlnky (1967), pod 500 dolarů.

Tepelná úprava pokrmu prováděna za pomoci elektromagnetického záření s frekvencí 2,45 GHz tj. vlnovou délkou 12,24 centimetrů. ->Mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, (molekuly vody). Mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu, a tím dochází k velmi rychlému zahřátí celku. Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu a vyzařováno do ohřívacího prostoru. ->Ten má kovový povrch, kterým záření nemůže proniknout. -> vznik stojatého vlnění. K nejúčinnějšímu ohřevu proto dochází v kmitnách vlnění. Aby byl ohřev pokrmů rovnoměrnější, umísťují se zpravidla na otočný podnos; otáčení zajišťuje, že kmity postupně procházejí různými místy pokrmu.

Důsledky mikrovln na jídlo Maso: během přípravy v mase vzniká známý karcinohen, d- nitrosodiethanolamin. Zvýšená radioaktivita: mezi mikrovlnami zpracovanou potravou a libovolnou radioaktivitou v ovzduší vznikající „vazba“ způsobí výrazný nárůst nasycení potravin částicemi alfa a beta. Mléko a obilniny: v bílkovinných sloučeninách obsažených v mléce a obilních zrnech vznikají rakovinotvorné látky. Zmrazené potraviny: použití mikrovln k rozmrazování potravin má za následek změny katabolismu (štěpení) glykosidů a galaktosidů. Zelenina: už extrémně krátké vystavení syrové, vařené nebo zmrazené zeleniny mikrovlnám mění katabolismus alkaloidů.

Důsledky mikrovln na lidské tělo Podle výzkumů dochází u některých makromolekul, (např. bílkovin), ke změně prostorové struktury molekul -> může vést i např. ke vzniku infekční prionové bílkoviny a způsobit tím nemoci , jako tzv. „nemoc šílených krav“. Volné radikály: z určitých molekulárních formací stopových minerálů v rostlinných substancích (zejména v syrové kořenové zelenině) vznikají rakovinotvorné volné radikály. Krev: Po krevním odběru osob, které požily mikrovlnami připravenou potravu bylo pozorováno vyšší než normální procento rakovinových buněk (cytoma). Zvýšený výskyt rakoviny žaludku a střev Objev poruchy funkcí lymfatického systému u lidí konzumujících potraviny z mikrovlnek