Mikrovlnná trouba Michaela Muchová 3.G
Oscilace magnetronu = V mikrovlnné troubě je to energetický zdroj, pomocí něhož jsou generovány elektromagnetické vlny, zahřívající potraviny. Od druhé světové války je magnetron používán u některých druhů radarů.
1. trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20 1.trouba byla vyvinuta v USA koncem 40. let 20. století (téměř dva metry vysoká, vážila kolem 400 kilogramů a cena 3000 dolarů) Japonský vývoj-> objevení menších magnetronů ->první kompaktní mikrovlnky (1967), pod 500 dolarů.
Tepelná úprava pokrmu prováděna za pomoci elektromagnetického záření s frekvencí 2,45 GHz tj. vlnovou délkou 12,24 centimetrů. ->Mikrovlnné záření je v pokrmu schopno rozkmitat částice, (molekuly vody). Mikrovlny pronikají dovnitř pokrmu, a tím dochází k velmi rychlému zahřátí celku. Mikrovlnné záření je generováno pomocí magnetronu a vyzařováno do ohřívacího prostoru. ->Ten má kovový povrch, kterým záření nemůže proniknout. -> vznik stojatého vlnění. K nejúčinnějšímu ohřevu proto dochází v kmitnách vlnění. Aby byl ohřev pokrmů rovnoměrnější, umísťují se zpravidla na otočný podnos; otáčení zajišťuje, že kmity postupně procházejí různými místy pokrmu.
Důsledky mikrovln na jídlo Maso: během přípravy v mase vzniká známý karcinohen, d- nitrosodiethanolamin. Zvýšená radioaktivita: mezi mikrovlnami zpracovanou potravou a libovolnou radioaktivitou v ovzduší vznikající „vazba“ způsobí výrazný nárůst nasycení potravin částicemi alfa a beta. Mléko a obilniny: v bílkovinných sloučeninách obsažených v mléce a obilních zrnech vznikají rakovinotvorné látky. Zmrazené potraviny: použití mikrovln k rozmrazování potravin má za následek změny katabolismu (štěpení) glykosidů a galaktosidů. Zelenina: už extrémně krátké vystavení syrové, vařené nebo zmrazené zeleniny mikrovlnám mění katabolismus alkaloidů.
Důsledky mikrovln na lidské tělo Podle výzkumů dochází u některých makromolekul, (např. bílkovin), ke změně prostorové struktury molekul -> může vést i např. ke vzniku infekční prionové bílkoviny a způsobit tím nemoci , jako tzv. „nemoc šílených krav“. Volné radikály: z určitých molekulárních formací stopových minerálů v rostlinných substancích (zejména v syrové kořenové zelenině) vznikají rakovinotvorné volné radikály. Krev: Po krevním odběru osob, které požily mikrovlnami připravenou potravu bylo pozorováno vyšší než normální procento rakovinových buněk (cytoma). Zvýšený výskyt rakoviny žaludku a střev Objev poruchy funkcí lymfatického systému u lidí konzumujících potraviny z mikrovlnek