Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak měřit hlavu psa pro výrobu náhubku na míru
Advertisements

Život na Zemi Přeneseme se do doby před mnoha miliony lety a seznámíme se s životem prazvláštních zvířat.
Hynek Moliš Králík domácí
Zpracovala Jitka Ciprová
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_535_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Ptáci.
Plazi - druhy.
Medvědi.
Druhohory Mesozoikum.
Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP VK Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání.
SOVY Znaky: Široká tvář,silné nohy,ostré drápy,zahnutý zobák,velké oči,velká křídla,měkké peří,maskovací zbarvení VELIKOST: 12 až 84 cm Mnozí noční.
VÝVOJ ČLOVĚKA Během čtvrtohor vyvrcholil vývojový proces, který začal u primitivních primátů a skončil vznikem moderního člověka. Člověk vyvinut z úzkonosých.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ROZDĚLENÍ ŽIVOČICHŮ
Čeleď: Šelmy kočkovité
LEVHART SKVRNITÝ.
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Neandrtálci (Homo neanderthalensis)
Základní škola a Mateřská škola Bělkovice – Lašťany
Plazi-želvy a krokodýli
Varan Komodský.
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
TLAČENÍ A TAHÁNÍ – ZKOUŠKA ROVNOVÁHY Když upustíme předmět, jako je například pravítko, spadne díky zemské přitažlivosti na zem. Když pravítko přesně v.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Krocan divoký Třída: Ptáci (Aves) Řád: Hrabaví (Galliformes) Čeleď:
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
KANÁRSKÝ CHRT-PODENGO
Řád: Dravci znaky: predátoři – loví kořist udržují přírodní rovnováhu
Moje první prezentace. Téma : zvířata.
Jak jsem pozorovala krkavcovité ve svém okolí
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
ŠELMY Řád savců přizpůsobených k lovu živé kořisti. Mají zvětšené špičáky, poslední třenové zuby a první dolní stoličky, což usnadňuje trhání kořisti.
Čeleď: šelmy kočkovité
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
Vačnatcy Vačnatcy vývoj mláďat probíhá ve vakuu vývoj mláďat probíhá ve vakuu nedochází ke vzniku složité placenty, pouze jednoduchá nedochází ke vzniku.
KROKODÝLI.
Psovité šelmy By: Petr West.
PRIMÁTI OD ČEHO JE ODVOZEN NÁZEV SKUPINY PRIMÁTI? od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek ze všech skupin živočichů jsou vývojově nejpokročilejší.
8. ročník, biologie člověka CO DĚLÁME V PŘÍRODOPISE.
VLK OBECNÝ Tereza Mičkova 8.A. OBSAH Zařazení Jak vypadá ? (obecné informace) Rozdíly mezi psem a vlkem Zajímavostí Obrázky Zdroje.
Ptáci zástupci 2 Dravci, sovy vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: VÝVOJ ZEMĚ ŽIVOTA A ČLOVĚKA
Klokani.
Jakub Pikal 7.A VELEJEŠTĚŘI
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Dinosauři Dinosauři.
Dinosauři.
Přírodopis – 6.ročník VY_32_INOVACE_
PRIMÁTI od slova primates = první mají nejdokonaleji vyvinutý mozek
Vypracoval David Holub
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
6. ročník Michaela Hantková
Dinosauři Co vše o nich víme…? Vojtěch Kopřiva.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Dinosauři Klára Marie Lohniská.
Vlk Obecný Jakub Šefčík Třída:1.L Předmět:Biologie
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Zvířata v Lese –test savci 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
REKORDY ZVÍŘAT.
První čelistnatci.
Dinosauři Petr Kaška.
Vypracoval David Holub
VOMBATI.
Ichtyosauři RYBOJEŠTĚŘI.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
PTÁCI – LETCI (DRAVCI) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu
TANY CHUDOZUBÍ LUSKOUNI ZAJÍCOVCI
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Druhohory Mezozoikum.
PŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA l. O čem bude řeč? Antropogeneze – vývoj člověka. Předchůdci člověka: o Australopithecus o Homo habilis – člověk zručný o Homo erectus.
Transkript prezentace:

Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Tyrannosaurus rex Autor: Alena Turoňová

Základní informace Tyrannosaurus rex . Tyrannosaurus rex jako („krutý ještěr“) byl jedním z posledních obrovitých a silných masožravců na světě.Patřil k největším dravcům,jaký kdy chodil po zemi.Gigantická chodidla připomínala nohy ptáků,měl tři prsty se silnými drápy.Měl lehkou stavbu kostry.Ocas používal k rovnováze a k běhu.

Charakteristika Tyrannosaurus rex : Délka: 15 m Hmotnost: 8 t . Charakteristika Tyrannosaurus rex : Délka: 15 m Hmotnost: 8 t Potrava: velcí býložravci např.: Patamosaurus,Triceratops a tak dál… Doba vládnutí: 68-65 milionů let ve křídě (65 mil. Narazil meteor) Velikost zubů: maximálně 18 cm Stisk: měl 10krát silnější než lev Naleziště:Kanada,USA Rychlost:40km/h a na krátké vzdálenosti až 50km/h

Způsob života Tyrannosaurus rex . Tyrannosaurus rex žil jednotlivě,v párech a nebo v smečkách.Lovili spíš staré a nemocné dinosauři.Třeba například Tryceratopse,Patamosaura a tak dál… Měl strašně silné drápy a zuby ,kterými se zakousl do kořisti a ona hned umřela.

Zub Tyrannosaurův zub Tyrannosaurovy . . zuby,z nichž největší byl až 18cm.Ostré jako nůž.Zub byl specializovaný na maso,aby se mu kousky masa nedostaly mezi zuby.

. Hlava Tyrannosaurovi díky dopředu namířeným očím mohl Tyrannosaurus rex odhadnout vzdálenost od kořisti.Když se rozhodl zaútočit,široce otevřel tlamu a vycenil zuby.Stačilo jen jedno kousnutí a kořist byla mrtvá.

. Lebka Tyrannosaurova Vysoká mohutná lebka krátkým čenichem,úzké čelisti a prostor na mozek.Mohl velmi hodně otevřít tlamu,takže klidně mohl i někoho spolknout.