Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE1.34 Předběžná příprava potravin 1 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS1
ÚVOD DO TECHNOLOGIE Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:potravina, předpříprava, mechanické zpracování, způsoby přípravy Anotace: Materiál je určen k seznámení se s jednotlivými způsoby předběžné přípravy potravin rostlinného původu.
PŘEDPŘÍPRAVA POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODU
PŘEDBĚŽNÁ PŘÍPRAVA = odstranění nejedlých a nevzhledných částí potravin = to také krájení, strouhání, pasírování, sekání, odležení, mletí, vykostění, odblanění, naklepávání, špikování – protýkání slaninou =) mechanické zpracování potravin
POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Dbát na nízké ztráty BH =) malý odpad čistíme vcelku používáme kvalitní náčiní máčíme dobu nezbytně nutnou
SUCHÝ ZPŮSOB Přebírání: luštěniny, rýže, kroupy Loupání: OZ, BR, cibule, česnek Škrábání: zelenina, nové BR Okrajování: zelí, kapusta Vykrajování: porušených částí Vypeckování: olivy, ovoce
SUCHÝ ZPŮSOB Roztloukání: ořechy Vylupování: hrášek, fazole, pistácie Prosévání: mouka Oddělení stopek, stonků, semeníků Lisování: citróny, pomeranče
MOKRÝ ZPŮSOB Ponoření do vody: rybíz, hrozny Proudem vody: zelí, kapusta Máčení: brambory, ředkvičky Máčení ve vlažné vodě: květák, brokolice Sprchování: jahody, maliny Pod tekoucí vodou: hrášek, kořenová zelenina Výměna vody: houby, špenát
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA SUCHÝCH POTRAVIN Mezi suché potraviny patří obiloviny a luštěniny. Obiloviny: rýže, kroupy, krupky, pohanka, jáhly. Přebereme, odstraníme mechanické nečistoty, vypereme, spaříme =) tím odstraníme hořkost, šlem a pach.
PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA SUCHÝCH POTRAVIN Luštěniny: Přebereme, propereme, namočíme do studené vody podle druhu na 2 – 24 hodin. Máčením se naruší silná buněčná stěna slupky a rychleji při vaření změknou.
OPAKOVÁNÍ Co rozumíme předběžnou přípravou potravin? Rozumíme jí odstranění nejedlých a nevzhledných částí potravin, ale také jejich mechanické zpracování. Jaké metody používáme u potravin rostlinného původu? Používáme mokrou a suchou cestu.
OPAKOVÁNÍ Co patří mezi mokré způsoby předpřípravy? Máčení, sprchování, mytí pod tekoucí vodou. Jaké znáš suché cesty předpřípravy? Loupání, vylupování, prosévání, vypeckování, roztloukání, lisování, oddělování semeníků, stopek a stonků.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.