1.1. Charakteristiky různých stránek VM dr.Ján Mišovič, CSc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INTENZITA POLE E.
Advertisements

INTENZITA POLE.
Předmět a prameny pracovního práva
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Sociální politika a Welfare State
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Jak se dělá andragogický výzkum
Struktura obyvatelstva
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Vnímání a mínění Eliška Jungová, IKŽ, FSV UK LS 2007/8.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Koncepty veřejného mínění Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
Strategický leadership
KEG Použití vzorů při vyhledávání na webu Václav Snášel.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
SOCIOLOGIE 10 Náboženství
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
1.1. Empirické a teoretické přístupy k veřejnému mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Sociální diferenciace
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Chyby při vnímání druhých lidí
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Metoda ohniskových skupin
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Monitoring médií Přednáška od 12:15 do 13: PaedDr.Emil Hanousek,CSc., :: Ing. Martin Švehla
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Osoba v právním smyslu Obecná charakteristika. Výběrová literatura: Korten, D.C., Keď korporácie vládnu svetu. Vyd. PARADIGMA.SK, Košice, 2000 Gray, J.,
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Mentální reprezentace
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Metoda ohniskových skupin Princip: získání údajů a pohledů, které by bez interakce ve skupině byly obtížně přístupné.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Veřejné Finance.
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Základní filozofické otázky
Co říká česká veřejnost?
Prvky edukačního procesu
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

1.1. Charakteristiky různých stránek VM dr.Ján Mišovič, CSc

2.2. r Charakteristiky různých stránek VM 1. Definice veřejného mínění 2. Skladba veřejného mínění 3. Vlastnosti veřejného mínění 4. Charakteristika vědomí společnosti

3.3. r Charkteristiky různých stránek VM Definice veřejného mínění J Wiatr charakterizuje veřejné mínění takto: historicky určený a proměnlivý stav vědomí velkých sociálních skupin, které mají zájem na veřejných záležitostech, projevují se veřejně a zaměřětem sporu v rámci daného systému.

4.4. r Charkteristiky různých stránek VM V pozadí všech definic stojí fakt, že jde o produkt s různým kolektivním zastoupením pohledů a názorových pozic na otázky společného zájmu.

5.5. r Charkteristiky různých stránek VM S pluralistickou podobou VM se setkáváme pomocí tří výrazových forem: První představuje masové mínění.Druhou součástí je VM skládající seze všech vyjádření diferencovaných skupin, Třetí forma se projevuje se všeobecným míněním koncipujícím se v důsledku celkového nashromáždění mínění jednotlivců

6.6. r Charkteristiky různých stránek VM Pro samotné výsledky výzkumů veřejného míněnínavrhl J.Wiatr pojem společenské názory. Jde o výsledky institucí zkoumajících veřejné mínění.

7.7. r Charkteristiky různých stránek VM Nadindividuální charakter veřejného mínění.Termín vyjadřuje rozdíl mezi nositelem a subjektem veřejného mínění.Opírá se o fakt, že společnost není představována jen množstvím ndividuí, ale tvoří samostatný historický subjekt. Projevuje se v charakteristikách podstaty, prostřednictvím jejich stránek

8.8. r Charkteristiky různých stránek VM Jednu z nich představuje diskusnost. V tomto smyslu veřejné mínění není prostou sbírkou individuálních mínění, ale produktem diskusního procesu.

9.9. r Charkteristiky různých stránek VM Nositelem veřejného mínění je jednotlivec, ale to neznamená že veřejné mínění je sumou individuálních stanovisek.

10. r Charkteristiky různých stránek VM Názorová struktura Jde o propojenost názorů, prostřednictvím vzájemných vazeb. P. Berger uvádí, že názory na v oblasti náboženství se vyskytují ve svazcích, nevytvářejí se izolovaně, a mnohdy se pojí s názory na jiné otázky.

11. r Charkteristiky různých stránek VM Významným zdrojem poznatků o názorových strukturách byli práce analyzující profil společenských postojů. S ucelenou koncepci přišli Howard Lavine a Bibb Latane.

12. r Charkteristiky různých stránek VM Povrchová vrstva veřejného mínění. Jde o složku reprezentovanou kombinací mínění, společenských nálad, předsudků, stereotypů.

13. r Charkteristiky různých stránek VM Vznik vrstev souvisí s respektováním poznatku, že schopnost veřejného mínění usuzovat je omezená. Veřejnost disponuje určitou kompetentností nebo prahem dostupnosti.

14. r Charkteristiky různých stránek VM Vlastnosti veřejného mínění. Za základní vlastnost je pokládána sjednocující síla názorů, jež se projevuje prostřednictvím funkcí veřejného mínění. K nejčastěji uváděným charakteristikám patří jeho směr a intenzita

15. r Charkteristiky různých stránek VM K obecným vlastnostem patříjeho menší či větší stabilita, labilita, někdy označována jako pomíjivost, trvalost.Pokud je pohled na minulé události, vztahující se k historii zakotvený v hloubkové vrstvě, zpravidla přetrvává dlouhá desetiletí.

16. r Charkteristiky různých stránek VM Významnou vlastností je intenzita VM rozpracovaná Lanem a Searsem. Kvalita a mohutnost intenzity se odráží v indexu intenzity, s jehož výpočtem přišel V.O.Key.

17. r Charkteristiky různých stránek VM Jde o poměr těch, kteří rozhodně souhlasí, k těm jenž spíše nebo částečně souhlasí Analogické je to i v případě nesouhlasících.Např. indexy podporující a odmítající umistění americké radarové základny v ČR v září 2006 byly v poměru 0,26: 1,38.V září 2008 byly indexy reprezentovány údaji 0,7:4 1,68. V září 2006 bylo rozhodně pro 5 % a 19 % spíše pro, 36 % rozhodně proti a 26 % spíše proti. V září % bylo rozhodně a 19 % spíše pro, 27 % spíše proti a 39 % rozhodně proti.

18. r Charkteristiky různých stránek VM Významným rysem je homogenita.Vyjadřuje míry shody nebo neshody mínění různých skupin populace na stejný problém. Další vlastnost – rozsah účinku souvisí s tím,zda vliv veřejného mínění je přímý nebo nepřímý.

19. r Charkteristiky různých stránek VM Dlouhodobé veřejné mínění. Jeden z projevů spojených s hloubkovou vrstvou VM.Zpravidla se opírá o racionální uvažování.

20. r Charkteristiky různých stránek VM Někdy se setkáváme s bimodálním rozdělením, se dvěma preferovanými, ale z cela opačnými pozicemi. V takových případech hovoříme o polaritě mínění.

21. r Charkteristiky různých stránek VM Oscilující veřejné mínění.Pojem může charakterizovat výsledek situace spojené s počáteční fází formování veřejného mínění.

22. r Charkteristiky různých stránek VM Podle zastoupení jednotlivých vlastností vznikají různé názorové konstelace.První z nich tvoří konsensus. Druhou reprezentuje většinové mínění,třetí má podobu pluralistického mínění, čtvrtý druh představuje intenzivní mínění menšiny, pátou kategorií je mínění pozorné veřejnosti

23. r Charkteristiky různých stránek VM Vzájemný vliv názorů, či převaha některého z nich vytváří názorové klima.Pojem pochází ze 17.stol. a v 80.letech 20.století ho oživila E.Noelleová

24. r Charkteristiky různých stránek VM Veřejné mínění bývá charakterizováno i jako stav vědomí veřejnosti. Z hlediska obsahu je propletené, vícevrstevnaté a strukturované.