Pavouci a Štíři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavoukovci jsou skupina bezobratlých živočichů z podkmene klepítkatců. Vědecké jméno získali podle dívky Arachné. Zahrnuje asi 73 000 zejména suchozemských.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník: ročník
ČLENOVCI nejpočetnější skupina živočichů
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_502_Př6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět : Přírodopis Ročník:
OBOJŽIVELNÍCI PŘÍRODOPIS 7. ROČNÍK.
Členovci  Členovci představují největší kmen živočišné říše se značným hospodářským významem. Mimo hmyz k nim patří také například korýši, pavoukovci.
Sadili jsme stromy Nejdříve to byl strom „POHÁDKOVNÍK“, který měl i své kmotry: PaedDr. Zdeňka Szpaka, člena Zastupitelstva Zlínského kraje Mgr. Milenu.
ROHÁČ OBECNÝ.
ovád kůň Je veliký až 25 mm. Ovád se zdržuje v blízkosti vody.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Pavoukovci Mgr. Helena Roubalová
Členovci - pavoukovci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
RAK ŘÍČNÍ astacura ZPRACOVAL: PAVEL SEDLÁK.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.08 Anotace: Vysvětluje základní rozdíly, seřazuje jednotlivé zástupce. Vzdělávací oblast: Členovci – popis těla, zástupci Autor:
Živočichové opakování Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
NEJJEDOVATĚJŠÍ ŽIVOČICHOVÉ
Tulák sob a jiné zajímavosti
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Nemertea 2005.
ČLENOVCI.
Život pavouků Pokoutníci.
Nártoun filipínský.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové
PAVOUCI.
PAVOUKOVCI.
Základní škola Kladruby
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Kmen: Členovci nejpočetnější skupina článkované tělo a končetiny
Pavoukovci skupina bezobratlých živočichů zahrnuje přes druhů
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
9.1 Vím, kdo jsou pavoukovci
Bezobratlí živočichové Kmen členovci Třída pavoukovci.
Hmyz v lese Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KUDLANKY (Mantodea) Vojtěch Beneš.
Sklípkani.
Korýši Mgr. Helena Roubalová
ZÁKLADNÍ ZNAKY SYSTÉM ČLENOVCŮ
PAVOUKOVCI; HMYZ V RYBNÍKU
Štířy.
ZŠ Grünwaldova, Č. Budějovice Mgr. Zuzana Šimečková
KORÝŠI (ČLENOVCI) Eva Ječmínková Bi-Ze
ČLENOVCI KORÝŠI RYBNÍKA.
Hmyz s proměnou dokonalou
Hmyz domácí Karolína Černá.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Richard Gall Vyučující:Mgr.Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L.
Členovci. Znaky členovců Nestejnoměrně článkované tělo (hlava, hruď, zadeček) Vnější kostra (KUTIKULA) z chitinu a uhličitanu vápenatého NS žebříčkovitá.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ČLENOVCI 1. část PAVOUKOVCI KORÝŠI
Prezentace – David Schröpfer
Živá a neživá příroda III. 3. přednáška
VZDUŠNICOVCI dýchají soustavou vzdušnic = rozvětvených trubic, které prostupují a okysličují všechny tkáně nejpočetnější skupina živočichů na Zemi patří.
Štíři Vypracoval: Petr Štancl Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Členovci Pavouci.
PAVOUKOVCI 1.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Dana Tvrzníková NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_PŘ6_VÁŽKY TÉMA: VÁŽKY DATUM: duben 2012.
Zvířata v lese – zmije obecná
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
VY_52_INOVACE_61_ Členovci- korýši- pavoukovci-učební text
Členovci - Pavoukovci  Pavouci Př. křižák obecný.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Kmen: Členovci.
Živočichové.
Anotace Výukový program pro žáky 6. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Členovci - pavoukovci. Možnost využití: interaktivní tabule.
Transkript prezentace:

Pavouci a Štíři

Pavouci Pavouci podobně jako hmyz, mají článkované nohy a těla, která jsou tvořena z několika částí . Ale na rozdíl od hmyzu se jejich těla neskládají ze tří, ale ze dvou částí: hlavohruď a zadeček a nemají šest končetin, ale osm. Pavouci také nemohou létat, i když mláďata a někteří dospělí se mohou vznášet na dlouhých hedvábných vláknech-pavučina. Všichni pavouci mohou vytvářet hedvábí. Vytlačují ho ze zvláštních orgánů, zvaných snovací bradavky, které mají pavouci na zadečku. Hedvábí se tvoří jako tekutina, ale na vzduchu okamžitě tuhne. V hedvábí schovávají pavouci svá vajíčka a balí do něho svou kořist. Někteří z hedvábí vytvářejí pasti, pavučiny, do kterých si chytají kořist.

Ne všichni pavouci si tkají pavučiny Ne všichni pavouci si tkají pavučiny. Slíďák má větší oči než druhy tvořící pavučiny a spoléhá se pouze na svůj zrak a rychlost, když chce kořist přelstít a zabít. Všichni pavouci jsou masožravci. Živí se hlavně těly hmyzu nebo jiných malých živočichů a největší druhy mohou dokonce chytat zvířata velká jako malý pták nebo myš. Když chytí pavouk kořist, vstříkne do ní svými špičatými klepítky jed, který kořist ochromí. Obsahuje také trávící šťávy, jež rozkládají tělo kořisti na tekutinu. Pavouk se pak živí tak, že tuto tekutinu vysává.

Štíři Žijí hlavně v teplejších částech světa. Málokdy je můžeme vidět, protože žijí osaměle, ve dne se ukrývají a v noci vycházejí na lov. Živí se hlavně hmyzem a jinými drobnými živočichy. Zabíjejí je svými velkými klepety, kořist trhají na kusy klepítky. Když se kořist brání, použijí škorpióni jedovatý trn, který mají na konci zadečku. Trn používají také v obraně proti větším nepřátelům, například opicím. Jejich jed může být nebezpečný i pro člověka. V době rozmnožování vedou štíři velmi důmyslné námluvy, které předcházejí samotnému páření. Tyto námluvy vypadají jako tanec, protože sameček vodí samičku přes váček se spermiemi.

Malí štíři se rodí živí, většinou postupně jeden nebo dva, během několika týdnů. Mláďata se vozí své matce na hřbetu a tak jsou chráněna, dokud se poprvé nesvlékají.

Rozšíření Délka života téměř po celém některé větší druhy se dožili 15 let. světě (štíři jen v teplejších oblastech) Většina jich pravděpodobně žije kratší dobu. Největší pavouk největší pavučina víc než 10 cm dlouhý některé kruhové pavučiny měřily na obvodu (rozpětí nohou může být dvakrát větši) 5-7 m. Největší štír vele štír obrovský asi 18 cm dlouhý