NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hans Christian Andersen
Advertisements

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Hans Christian Andersen
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karel Hynek Mácha.
Kdo to byl William Shakespeare
Autor: Pokorná Martina
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
NĚMECKO ITÁLIE MAĎARSKO Mgr. Michal Oblouk. -básník a prozaik -vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg -narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Romantismus.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Victor Hugo ( ).
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
EDUARD BASS 9. ročník.
Spisovatelé dětské literatury
František Hrubín Jan Musil.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_04 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Johann Wolfgang.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Hynek Mácha Anna Coufalová C2B.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 2. června 2012 Název: VY_32_INOVACE_4.2.2.
Portréty literárních osobností světové literatury.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_47_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_09 Tematická.
Brat ř i Grimmové - n ě me č tí pohádká ř i Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurence schopnost Není.
Reálie - bankovky.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY
Ruský romantismus.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Emil František Burian
Karel Čapek.
Český jazyk a literatura
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POHÁDKY Bylo, nebylo, za devatero lesy a devatero horami……… Žil,
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení autorů severského realismu.
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_11.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Český jazyk a.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
František Ladislav Čelakovský
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
ROMANTISMUS VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
Transkript prezentace:

NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk ROMANTISMUS NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk

NOVALIS (1772 – 1801) básník a prozaik vl. jménem Friedrich Leopold von Hardenberg narodil se jako syn statkáře a ředitele solivaru studoval filozofii, práva a báňskou akademii pracoval ve státní správě zajímal se o básnictví, filozofii a přírodní vědy zasnoubil se s třináctiletou Sophií, která však za 2 roky zemřela – její smrt, stejně jako smrt jeho mladšího bratra, ovlivnila jeho literární tvorbu zemřel na tuberkulózu dílo: HYMNY NOCI - sbírka básní s motivy ztracené lásky, touhy po smrti a oslavou Panny Marie Heinrich z Ofterdingenu - nedokončený román, pojednává o potulném středověkém básníkovi, který vidí smysl života v hledání „modrého květu“ (symbol smyslu života v romantické poezii)

JACOB (1785 – 1863) a WILHELM (1786 – 1859) GRIMMOVÉ sběratelé klasických německých lidových pohádek, jazykovědci, zakladatelé germanistiky Jacob byl slavný jazykovědec, Wilhelm byl především spolupracovníkem bratra oba studovali práva r. 1825 se Wilhelm oženil, Jacob zůstal svobodný od r. 1830 pracovali v knihovně v Göttingenu, r . 1841 se stali profesory na univerzitě v Berlíně, kde začali pracovat na německém výkladovém slovníku Deutsches Wörterbuch (projekt založili r. 1838, dokončen byl r. 1961) dílo: POHÁDKY PRO DĚTI A CELOU RODINU – přes 200 fantastických a novelistických pohádek, často s hrůzostrašnými motivy a krutým dějem, např. Sněhurka, Červená karkulka, Popelka, Jeníček a Mařenka, Šípková Růženka,…

HEINRICH HEINE (1797 – 1856) prozaik, básník, publicista a esejista pocházel ze zámožné židovské obchodnické rodiny (stal se ale protestantem), studoval práva od r. 1831 žil v pařížské emigraci, jeho díla byla v Německu zakázána (patřil k nejcenzurovanějším autorům na světě - velmi kritický k tehdejší společnosti ) sympatizoval se socialismem, přátelil se s Karlem Marxem od r. 1848 byl těžce nemocný (vysychání míchy) dílo: KNIHA PÍSNÍ – soubor básní (elegie, balady, romance), subjektivní prožitky (nešťastná láska), nejznámější balada Lorelei (o víle svádějící lodníky do záhuby) NĚMECKO: ZIMNÍ POHÁDKA – satiricko-elegický epos, silná kritika německé společnosti

DALŠÍ PŘEDSTAVITELÉ Heinrich von Kleist (1777 – 1811) - dramatik a prozaik Friedrich Hölderlin (1770 – 1843) - náboženský básník a vizionář Adelbert von Chamisso (1781 – 1838) – básník a botanik Ernst Theodor Amadeus Hoffmann (1776 – 1822) – satirik Achim von Arnim (1781 – 1831) – básník Joseph von Eichendorff (1788 – 1857) – básník Wilhelm Hauff (1802 – 1827) – autor pohádek Eduard Mörike (1804 – 1875) – básník a prozaik

GIACOMO LEOPARDI (1798 – 1837) jeden z největších italských básníků (lyrik) narodil se ve šlechtické rodině, kvůli tyranskému otci odešel od rodiny studoval filozofii, ovládal řadu jazyků v důsledku skoliózy páteře byl hrbáč, trpěl depresemi pobýval v mnoha italských městech zemřel při epidemii cholery věřil, že celý život je jen neodvratné a nevyhnutelné utrpení, ze kterého existuje jediná cesta, totiž zánik jeho nejčastějším tématem je utrpení všechna jeho díla přeložil do češtiny Jaroslav Vrchlický dílo: ZPĚVY – sbírka reflexivní lyriky, pesimismus, návrat k antice

ALESSANDRO MANZONI (1785 – 1873) italský básník, prozaik a dramatik pocházel ze šlechtické rodiny studoval v církevních kolejích v letech 1806 – 1810 žil v Paříži politické události v Itálii sledoval z vlasteneckých pozic, k významným událostem se vyjadřoval ódami ve sjednocené Itálii byl vysoce uznáván, r. 1860 byl jmenován senátorem, vedl Komisi pro unifikaci jazyka dílo: SNOUBENCI – historický román ze 17. století během španělské nadvlády, příběh lásky vesnických milenců, přes překážky došla naplnění, vylíčena morová epidemie v Miláně, odpor k násilí a tyranii mocných – román významně podpořil italské risorgimento (zápas o sjednocení Itálie)

SÁNDOR PETÖFI (1823 – 1849) PERLY LÁSKY – milostná a přírodní poezie maďarský revoluční básník, autor ohlasů lidové slovesnosti narodil se ve smíšené rodině, otec byl Srb, matka Slovenka středoškolská studia absolvoval v různých městech, pak prošel různými zaměstnáními (pomocník u divadla, písař, redaktor) r. 1848 vstoupil jako válečný zpravodaj do uherské revoluční armády padl v bitvě u Segesváru, jeho hrob nebyl nikdy nalezen dílo: PERLY LÁSKY – milostná a přírodní poezie APOŠTOL – lyrickoepická skladba, vlastenecká poezie s autobiografickými rysy (o tragickém osudu revolucionáře) BOHATÝR JAN – epos

HANS CHRISTIAN ANDERSEN (1805 – 1875) dánský spisovatel, jeden z největších světových pohádkářů narodil se v rodině ševce a pradleny, pocházel z velmi chudých poměrů v dětství vášnivě miloval literaturu - znal nazpaměť celé Shakespearovy hry a přednášel je byl přecitlivělý, ctižádostivý a marnivý po smrti otce musel opustit školu a začít pracovat v továrně, ve čtrnácti letech se vydal do Kodaně s cílem proslavit se vystudoval gymnázium (díky řediteli divadla, který mu zajistil stipendium), studium mu ale nešlo r. 1833 podnikl cestu po Evropě odmítal jakýkoli sexuální vztah, platonicky miloval muže i ženy r. 1872 spadl z postele, vážně se zranil a již se nikdy zcela neuzdravil jeho pohřeb, kterého se zúčastnil i král, byl vyhlášen dnem národního smutku

ANDERSENOVO DÍLO Pohádka mého života – autobiografie (vzpomínky, vlastní osudy) Pohádky – vycházel ze světové literatury a vlastních myšlenek, nepovažoval je za plnohodnotnou tvorbu, nevážil si jich a nepovažoval se za pohádkáře – cítil se být zneuznaným básníkem a dramatikem, celkem 156 příběhů s pohádkovými motivy (určené pro starší děti a dospělé), zpravidla nekončí dobře, např. Císařovy nové šaty, Statečný cínový vojáček Ošklivé káčátko, Malá mořská víla O princezně na hrášku, Křesadlo Holčička se zápalkami, Sněhová královna Hloupý Honza, O Malence

MIHAI EMINESCU (1850 – 1889) rumunský národní básník a hrdina, otec moderního rumunského jazyka narodil se v rodině moldavského statkáře navštěvoval německou školu a dvouleté gymnázium r. 1867 se stal členem divadelní společnosti, nakonec se usadil v Bukurešti, kde pracoval pro rumunské Národní divadlo v letech 1869 - 1872 navštěvoval filozofickou a právnickou fakultu ve Vídni jako posluchač (neměl maturitu, a proto nemohl studovat) žil s básnířkou Veronicou Micle, která po jeho smrti spáchala sebevraždu otravou arsenikem od r. 1883 se u něj projevovala duševní choroba – zemřel na následky syfilidy dílo: BÁSNĚ – sbírka, dílo ovlivněno filozofem Arthurem Schopenhauerem, jeho pesimismem a nenávistí k ženám, mnoho témat (příroda, láska, nostalgické vzpomínky na dětství, nenávist a společenská kritika)

SELMA LAGERLÖFOVÁ (1858 – 1940) švédská spisovatelka, představitelka novoromantismu, nositelka Nobelovy ceny za literaturu (jako první žena) narodila se v rodině důstojníka a statkáře proti vůli rodičů vystudovala učitelský ústav a v letech 1885 až 1896 působila jako učitelka, posléze se zcela věnovala literatuře zemřela ve svém domě na následky cévní mozkové příhody dílo: Gösta Berling - příběh kněze, hrdina žije z milosti podivínské statkářky na panském sídle, po mnoha příhodách se změní v prospěšného člověka Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem --klasická cestopisná pohádka, líčící osudy malého švédského chlapce, který je za svou neposlušnost zaklet ve skřítka a takto podniká s divokými husami cestu Švédskem a Laponskem

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Novalis http://cs.wikipedia.org/wiki/Brat%C5%99i_Grimmov%C3%A9 http://cs.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Heine http://cs.wikipedia.org/wiki/Giacomo_Leopardi http://cs.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Manzoni http://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1ndor_Pet%C5%91fi https://cs.wikipedia.org/wiki/Romantismus_(literatura)#Anglic k.C3.A1_literatura http://cs.wikipedia.org/wiki/Hans_Christian_Andersen https://cs.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu https://cs.wikipedia.org/wiki/Selma_Lagerl%C3%B6fov%C3%A1