Výzkum veřejného mínění (VVM) Aneb úvod do problematiky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Výzkum trhu (VT) Aneb úvod do problematiky. Úvod Začněme od konce aneb požadavky ke zkoušce Sylabus, literatura Výuka, počet kreditů
Finanční možností svépomocných skupin
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Výzkum veřejného mínění v České republice
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Regionální aspekty uvedené v národní politice. Regionální aspekty systému VaV posilování role regionální spolupráce VŠ v oblasti socioekonomického rozvoje.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Korupce, kultura a princip kognitivní disonance
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Sociometrie = zjišťování sociálně - emocionálních vztahů mezi členy skupiny(sympatie,antipatie) SOCIOMETRIE = zjišťování sociálně - emocionálních vztahů.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Volební preference a jejich místo ve výzkumu veřejného mínění
ČTK a státní správa komunikace v zájmu veřejnosti.
Lucie Dvořáková, Markéta Foglová, Tomáš Gargulák
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_479.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
MARKETINGOVÝ MIX.
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza kvantitativních dat I.,II.,III. Mezinárodní komparativní výzkumné projekty: data pro sekundární analýzu UK FHS Historická sociologie (LS 2014+)
Studium pro školní metodiky prevence
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Ekonomika veřejného sektoru
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Jakub Alexa Zita Dostálová
Konkrétní příklady podpory demokracie a LP: Bělorusko, sociologický náhled a příklad z praxe , FSS MU.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Úvod do bydlení Ekonomika bydlení Přednáška č února 2007.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem. FINANČNÍ GRAMOTNOST ZADLUŽOVÁNÍ RODIN Spolek pro obnovu venkova Senát Parlamentu.
Výzkum veřejného mínění
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Subjekty a objekty veřejných politik
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Finanční gramotnost v ZŠ
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Zapomenutý volič a skryté nerovnosti
Transkript prezentace:

Výzkum veřejného mínění (VVM) Aneb úvod do problematiky

Začátek aneb nezbytné organizační náležitosti Sylabus a organizace výuky Literatura Zkouška (termíny a okruhy) Název kurzu Konzultace a kontakt

Výzkum trhu, výzkum veřejného mínění, sociologický výzkum Podobnosti a odlišnosti (zadavatel, techniky, mezinárodní spolupráce, ziskovost, opakování šetření atd.) Historie (censy, demografie- Petty, Graunt, rodinné účty - Le Play, postoje - Znaniecki, veřejné mínění a média - Lippman) Užívané metody Současný stav zejm. v ČR (skepse)

Stručná historie VVM v ČR 1946 – Ministerstvo informací (ÚVVM, Adamec), 50, léta konec, obnova pol. 60. let (od r. 67 součást ČSAV) 1989 IVVM (FSÚ) 2001 CVVM (SoÚ AV ČR) Od r zakládání agentur

Přehled agentur v ČR Členové SIMAR (GFK) (MEDIAN, 1994) (1992, od r člen sítě Další významné agentury (asi 1. založená) (FACTUM INVENIO) (Association for Independent Social Analysis)- dnes VVM nedělá

A co svět? Sdružení WAPOR (více než 450 členů z 50 zemí) a AAPOR Odborný časopis International Journal of Public Opinion Research (WAPOR) Největší agentury a instituce v USA

Agentury v USA Gallup zal G. H. Gallup, již od počátku pokus zorganizovat mezinárodní síť, dnes 2000 zaměstnanců, 40 poboček po světě, od roku 2003 univerzita, dále tiskové a vzdělávací centrumhttp:// NORC (při univerzitě Chicago) zal na univ. v Denveruwww.norc.org The Roper Center (archiv při univerzitě v Connecticut) zal. E. Roper 1947www.ropercenter.uconn.edu

Přehled základních témat výzkumu veřejného mínění I 1) Politika Výzkum volebních preferencí Profily stoupenců politických stran Popularita politiků Výzkum politických institucí (politické strany, parlament, vláda, prezident, soudy, policie, armáda, etc.) Hodnocení minulého a současného režimu a vývoj politické orientace obyvatel Spokojenost obyvatel s vývojem společnosti a politické situace Otázky bezpečnosti a obranyschopnosti, role ČR v NATO EU a mezinárodní integrace Církve a náboženské smýšlení obyvatel Hodnocení ekologických problémů Zdroj:

Přehled základních témat výzkumu veřejného mínění II 2) Výzkum sociálních problémů Sociální politika a sociální zabezpečení Nezaměstnanost a trh práce Otázky rodiny Sociální deviace (kriminalita, drogy, etc.) Etnické a rasové vztahy Sociální nerovnosti Byty a bydlení Zdravotnictví Školství Zdroj:

Přehled základních témat výzkumu veřejného mínění III 3) Ekonomický výzkum Ekonomická očekávání obyvatel Materiální situace rodin, chudoba a bohatství Spokojenost s průběhem ekonomických reforem Hodnocení vývoje životní úrovně Ekonomické strategie domácností Ekonomické postoje a ekonomické chování Energetické perspektivy České republiky Zdroj:

Přehled základních témat výzkumu veřejného mínění IV 4) Regionální tématika Společenská atmosféra v regionu, městě, malé obci Specifické problémy regionu, města, malé obce Zajištění služeb a uspokojování potřeb obyvatel Hodnocení práce správních orgánů a volené samosprávy Názory lidí na investiční záměry v regionu Rozvoj venkova Zdroj: