Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Důchodová reforma, jak bude fungovat bez II. pilíře. … jistě levněji
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
Důchodová reforma (úvod do problematiky) Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR.
Finanční produkty určené k ukládání peněz
GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Finanční gramotnost Fynanční gramotnost
Základní východiska důchodové reformy – II. a III. pilíř
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Do not put content on the brand signature area Jiří Rusnok Aktuální otázky důchodové reformy Prezident, APF ČR Předseda představenstva, ING Penzijní fond,a.s.
Nezbytná potřeba reformy důchodového systému Jan Kordík.
Důchodová reforma Cíle, problémy, Aktuální stav JUDr.Vít Samek
Důchodová reforma Postoj ČMKOS Senát JUDr.Vít Samek 1.
PENZIJNÍ REFORMA V ČESKÉ REPUBLICE 1. VÝCHODISKA DŮCHODOVÝCH REFOREM II. VIZE REFORMY III. PROČ REFORMA IV. REFORMA I. PILÍŘE V. REFORMA III.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Předpokládaný vývoj počtu osob v produktivním a důchodovém věku
Navrhovaná reformní opatření – důchodový systém
Demografická prognóza
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Programové cíle v sociální oblasti Bc. Tereza Bernardová místopředsedkyně strany stínová ministryně práce a sociálních věcí.
Model penzijního připojištění Jan Kořistka. Model Model typu "best estimate" vytvořený v Excelu Vychází ze skutečných dat o portfoliu penzijního připojištění.
Sociální dopady reforem v ČR Mezinárodní konference Pořádaná Zastoupením Friedrich-Ebert-Stiftung v ČR Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR.
Modelování důchodového systému a varianty důchodové reformy podle politických stran Vladimír Bezděk VŠE,
Státní rozpočet Rozpočet přebytkový Rozpočet vyrovnaný
Koncept PTJ a modelování mikrofinančních kritérií Jan Škorpík ČSA,
Moderní žena myslí na budoucnost II. Jan Diviš. Bude v ČR důchodová reforma? Demografické okénko Rok 2003 Poválečné ročníky na prahu důchod Dobrá zpráva,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí 27. listopadu 2008 Důchodová reforma.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
Důchodová reforma Pavel Rusý 1. Průběžnost vs. Akumulace Ekvivalence vs. Solidarita 2 Základní aspekty zajištění v důchodu Průběžný systém Fondový systém.
Varianta 2. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG. Pojistná sazba (23%) se nijak měnit nebude. II. pilíř budou provozovat reformované fondy.
Varianta 1. Popis varianty I. pilíř bude tvořit současný PAYG, do kterého poplyne 20 p.b z 23 procentní sazby pojistného II. pilíř bude tvořit nový fondový.
1 Některé mýty a bludy okolo české penzijní reformy Seminář na VŠFS 10. prosince 2007.
Makroekonomický scénář, nástin modelů a stručná zadání variant důchodové reformy Výkonný tým Smilovice,
Vnitřní míra výnosu – souhrnný ukazatel výnosnosti důchodového systému z pohledu jednotlivce Smilovice,
Veřejné finance a penzijní systémy - klíčová východiska Státem provozovaný penzijní systém ve své stávající podobě je součástí veřejných rozpočtů váhově.
PŘEDSTAVENÍ SATUM CZECH
Důchodová reforma Vladimír Bezděk Sdružení Lípa; ; Harachov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
1 Důchodová reforma v České republice - aktuální informace - Vladimír Bezděk Praha, 3.května 2010, Smilovice.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_05 Název materiálu: SPOŘENÍ NA STÁŘÍ Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace vysvětluje.
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Penzijní fondy – III. pilíř.
Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště
Kolektivní investování
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Podnikání v oboru penzijního připojištění a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Důchodová reforma v ČR a vývojové tendence v evropských zemích 14. prosince 2006 J I Ř Í K R Á L.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
EU_62_A_sada 2_20_M_Penzijní připojištění_Duch Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorMgr. Duchová Renáta Anotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Spoření ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Vliv demografického vývoje na důchodový systém v ČR Ing. Lenka Fulínová.
Životní pojištění, jeho daňové motivace a postavení v systému důchodového zabezpečení v ČR a ve vybrané zemi EU Vypracovali: Jakub Procházka Antonín Spálovský.
Růst počtu lidí v poproduktivním věku jako zdroj ohrožení veřejných financí, formy penzijního připojištění v ČR a Evropě.
DŮCHODOVÁ REFORMA. 2 Současné hlavní problémy I.pilíře Vnímání systému jako jednozdrojově financovaného (pouze pojistné) OSVČ - platí méně než 30% vyměřovacího.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Kolektivní investování
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Projekce veřejných příjmů a výdajů v oblasti zdravotnictví
Transkript prezentace:

Dr. Vít Samek VMS CONSULTING, s.r.o. Vysoká škola finanční a správní 10. prosince 2007 Praha Důchodová reforma Reálné možnosti soukromých penz.systémů

WB: Vícepilířové důchodové systémy v roce 1985

WB: Vícepilířové důchodové systémy v roce 2000

WB: Vícepilířové důchodové systémy v roce 2010

Důvody pro vícepilířový DS výhodnost kombinace způsobů financování a správy penzí (zejm. veřejné průběžné a soukromé fondové) výhodnost kombinace způsobů financování a správy penzí (zejm. veřejné průběžné a soukromé fondové) rozložení rizik (demografické, investiční) kombinací různých forem financování a dávek s různou mírou solidarity či ekvivalence (DB a DC) rozložení rizik (demografické, investiční) kombinací různých forem financování a dávek s různou mírou solidarity či ekvivalence (DB a DC) více prostoru pro individuální výběr a odpovědnost – co s nezodpovědnými? více prostoru pro individuální výběr a odpovědnost – co s nezodpovědnými?

Neexistuje ideální systém Rozdílnost PAYG a FF či DB a DC vylučuje existenci ideální podoby důchodového systému Není oběd zdarma, vždy je něco za něco („magický trojúhelník“ – důchodový věk, sazba, výše dávky) Je třeba posuzovat nejen výši důchodu, ale také riziko s ní spojené (riziko jak pro jednotlivce, tak i pro systém, resp. stát) Stávající DS je riskantní jak pro jedince, tak i pro stát

Důchodová abeceda … Restrikce PAYG či jeho privatizace (opt-out) samy o sobě nevedou k vyšším důchodům pro všechny Žádný systém nevyloučí všechna rizika úplně Stárnutí ohrožuje všechny důchodové systémy Přechodem z vyspělého PAYG na povinné spoření zaplatí tranzitivní generace své důchody dvakrát… …je to fair? Změna způsobu financování penzí pouze změní rozložení těchto nákladů ve společnosti, ale v zásadě nezmění jejich velikost Bez zaměstnavatelů dostatečné soukromé důchody pro všechny nebudou…

Pokles podílu výše důchodu ke mzdě před přiznáním důchodu Pokles podílu výše důchodu ke mzdě před přiznáním důchodu Příklad důchodu přiznaného z PAYG v roce 2005 při 40 letech pojištění

Prodlužování doby dožití v Evropě

Průměrné doby dožití při narození WorldLow & middle incomeHigh income: OECDEU 15EU 27EU 12

Naděje dožití v 60 letech

Proč ČR nezavedla povinné spoření? Lidé jsou s průběžným systémem spokojeni Lidé jsou s průběžným systémem spokojeni Nedostatek společné politické vůle na straně velkých politických stran Nedostatek společné politické vůle na straně velkých politických stran Dvojí cena za důchody pro ztracenou generaci Dvojí cena za důchody pro ztracenou generaci Náklady přechodu, na které země zřejmě nemá Náklady přechodu, na které země zřejmě nemá Volné privatizační zdroje již prakticky nejsou (ČEZ?) Volné privatizační zdroje již prakticky nejsou (ČEZ?) Obava z rizik, která ani možná všechna ještě neznáme (státní garance, výše penzí, klesající výnosy globalizované světové ekonomiky) Obava z rizik, která ani možná všechna ještě neznáme (státní garance, výše penzí, klesající výnosy globalizované světové ekonomiky) Chceme přijmout Euro kolem roku 2010 a nemůžeme si dovolit dluhy, na které nemáme Chceme přijmout Euro kolem roku 2010 a nemůžeme si dovolit dluhy, na které nemáme Vyšší růst mezd než kapitálové výnosy ještě dlouho potrvá Vyšší růst mezd než kapitálové výnosy ještě dlouho potrvá Penzijní připojištění funguje 13 let a co ukázalo? Penzijní připojištění funguje 13 let a co ukázalo?

Bez příspěvků zaměstnavatele to nejde Opustí zaměstnavatelé svoji tradiční roli v penzijních systémech? Opustí zaměstnavatelé svoji tradiční roli v penzijních systémech? Spolutvůrci, plátci nebo nic … ?! Spolutvůrci, plátci nebo nic … ?! Automatický růst příspěvků i fondů Automatický růst příspěvků i fondů Motivace zaměstnanců k účasti i vyšším příspěvkům Motivace zaměstnanců k účasti i vyšším příspěvkům Jak je to s vysokými náklady práce? Jak je to s vysokými náklady práce?  vadí v I. pilíři (PAYG)!  nevadí v II. a III. pilíři?!

Provozní náklady penzijních systémů Veřejnoprávní (státní) systém je nejlevnější - cca 2 až 3 % ročních příspěvků Veřejnoprávní (státní) systém je nejlevnější - cca 2 až 3 % ročních příspěvků Odvětvové penzijní fondy - cca 8 % ročních příspěvků při nesoutěžní formě Odvětvové penzijní fondy - cca 8 % ročních příspěvků při nesoutěžní formě Individuální penzijní systémy v soutěžní formě - cca 15 a více % ročních příspěvků Individuální penzijní systémy v soutěžní formě - cca 15 a více % ročních příspěvků Britská, dánská či švédská snaha o redukci nákladů Britská, dánská či švédská snaha o redukci nákladů  jak drahé dealery a správce systém unese?  lze přestupy účinně regulovat? Má to smysl?

Mohou na „privatizační DC“ důchodové reformě vydělat všichni? Vlastníci správcovských důchodových společností mají své jisté a skoro bez rizika Vlastníci správcovských důchodových společností mají své jisté a skoro bez rizika Dealeři nabízejí penzijní smlouvy a převádějí kmen účastníků na penzijním trhu mají své jisté a skoro bez rizika Dealeři nabízejí penzijní smlouvy a převádějí kmen účastníků na penzijním trhu mají své jisté a skoro bez rizika Účastníci a jejich zaměstnavatelé musí přechod zaplatit – nevědí přitom, co účastníci získají Účastníci a jejich zaměstnavatelé musí přechod zaplatit – nevědí přitom, co účastníci získají Stát musí přechod garantovat, popř. doplatit Stát musí přechod garantovat, popř. doplatit

Deficit při částečném opt - out

Vývoj deficitu při vyvázání

Stárnutí je problémem i pro soukromé důchody (DB i DC)

Penzijní připojištění ukazuje možnosti

Vývoj penzijního připojištění

Penzijní připojištění zatím neslouží k poskytování penzí  Výplaty dávek v roce 2004:  82,4% jednorázová vyrovnání  12,1% odbytná  Celkem za celou dobu existence systému:  85% jednorázová vyrovnání  12% odbytná

Cíle změn v penzijním připojištění:  udržet současných cca 150 mld Kč v. systému a využít je pro doživotní penze  další znevýhodnění volby O a JV  aktivní podpora volby penze  zlepšit předpoklady pro dostatečnost penzí  zvýšit závislost příspěvků na mzdě  zvýšit reálné výnosy (3,5 % podle Bezděkovy. komise místo 1 % dnes)  dále snižovat náklady na získávání účastníků a. správu systému

Kapitálové trhy mohou pomoci českému důchodovému systému: Potřebujeme další poskytovatele investičních služeb? Potřebujeme další poskytovatele investičních služeb? Konkurence více správců penzijního fondu je prospěšná. Konkurence více správců penzijního fondu je prospěšná. Penzijní produkty investičních společností Penzijní produkty investičních společností  Spolehlivý vysoký výnos ve spořící fázi  Garance výnosů pro dlouhodobé poskytování valorizovaných penzí Prioritou zájmy a potřeby (výnosy, dávky) účastníků, Prioritou zájmy a potřeby (výnosy, dávky) účastníků,  Více srozumitelných informací účastníkům  Kdo poskytne objektivní a nezávislé informace  Výchova veřejnosti není věcí jedné kampaně  Žebříčky úspěšnosti investičních správců  Opravdu nelze garantovat budoucí výnosy?

Děkuji za pozornost