Přednáška č. 2 Druhy skupin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Etická hlediska péče o staré občany
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Prostředky dosahování pozitivních změn v práci s rizikovou mládeží
a jeho využití u klientů po CMP
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
ohroženým domácím násilím
VY_32_INOVACE_PSYPS11160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Struktura výuky.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Metody skupinové sociální práce
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Sociální vztahy Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace Interakce Interpersonální vztahy Sociální vztahy.
Člověk v obtížných životních situacích Úvodní přednáška o krizích a jejích souvislostech.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zdravá škola.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
1 HODNOCENÍ PRACOVNÍKŮ Hodnocení:  míra naplnění určitých kritérií v oblastech: a)pracovním výkonu b)pracovním chování Účel hodnocení:  získání informací.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Skupinová dynamika.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Kam kráčíš komunito ? Změny terapeutických komunit v měnícím se světě. Bratislava 2008 Dr. Martina Richterová Těmínová.
I n k l u z i v n í v z d ě l á v á n í aneb odvaha dělat věci jinak
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
P RIMÁRNÍ A SEKUNDÁRNÍ SKUPINY Mgr. Vladimír Velešík.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
HORIZONT ZLÍN Workshop
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vztahy mezi lidmi Percepce a komunikace Sociální a masová komunikace
Sociální skupiny a role
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
MOTIVACE Zora Syslová.
Krizová pomoc.
Psychologie výchovy a vzdělávání
Komunikace učitele se žáky
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
ROZVOJ INTELEKTUÁLNÍHO KAPITÁLU A VZDĚLÁVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Sociální psychologie.
Školská sociální práce
Transkript prezentace:

Přednáška č. 2 Druhy skupin MSSP Přednáška č. 2 Druhy skupin

Agenda Druhy skupin - rozdělení skupin Svépomocné a terapeutické skupiny Význam skupiny pro jedince Terapeutické faktory - Ukázky z filmu Rok ďábla

Rozdělení skupin – sociologické pojetí Podle velikosti -rozhodující je způsob kontaktu Malé skupiny umožňují bezprostřední kontakt "tváří v tvář" ( 20 - 40 osob) Velké skupiny budují svůj pocit identity na základě interakcí v malých skupinách Podle povahy vazby mezi členy V primárních skupinách převažují osobní kontakty laděné často intimně. Vztah ke skupině se tvoří skrze vztahy k jejím jednotlivým členům. V sekundární skupině získává určitý vztah ke svým "kolegům" právě a teprve na základě toho, že jsou členy téže skupiny jako on.  

Další dělení skupin Dle formálnosti vztahů Formální a neformální - Může však být primární skupina formální (skupina přátel při hře podle pravidel) a naopak Dle členství - podle způsobu, jakým je jedinec se skupinou spjat Do členské skupiny jedinec aktuálně náleží Na referenční skupinu se orientuje svými hodnotami a svým jednáním i v případě, že není jejím členem. Může být i - Negativní referenční Někdy označováno jako "out-group„a "in-group"

Další možné dělení Dle stálosti Dle časového ohraničení Dle míry exkluzivity (otevřenosti) Dle způsobu nabývání a rušení členství (míry zrušitelnosti) Dle zaměření - Skupiny rekreační, vzdělávací, zaměřené na rozhodovací proces a řešení problémů, svépomocné a podpůrné skupiny, skupiny pro výcvik lidských vztahů, skupiny zaměřené na dosažení sociálních cílů

Svépomocné skupiny Skupiny charakteristické absencí formálního vůdce Ve světě v současné době nejrychleji rostoucí forma pomoci Jsou důležitou silou v neprofesionální části komunity, reagují na současnou potřebu většího výběru způsobů poskytnutí sociální pomoci Slouží i netypické klientele  

Příčiny růstu svépomocných skupin Odráží potřeby společnosti, doplňuje služby, které chybí, nebo jsou pro určitou skupinu nedostupné Roste počet neúplných rodin, lidé se zvl. v USA více stěhují od svých blízkých Mění se hodnoty uspokojování potřeb Skupiny nahrazují někdejší tradiční komunitní uspořádání  

Typy svépomocných skupin pro fyzické a duševní choroby pro změnu návykového chování pro překonání krize spojené s náhlou změnou skupiny pro přátele a příbuzné osob s duševními problémy atd.  

Terapeutická komunita TK – jako forma řízení oddělení, zařízení či instituce Spočívá v přechodu od tradiční autoritativně hierarchické organizace k organizaci s důrazem na všestrannou otevřenou komunikaci a spoluúčast pacientů na spolurozhodování a léčbě. Pacienti přestávají být pasivními pacienty při léčbě, jsou vedeni ke vzájemné pomoci. Za maximální počet členů terapeutické komunity se považuje 400 členů.

Terapeutická komunita – užší pojetí TK jako metoda léčení vyžadující dynamický kontext Jde o společně žijící skupiny osob v rámci komunity. vytvářející malé organizované skupiny Společenství je jistým modelem společnosti, bydlí odděleně, komunita může mít jednu či více skupin Takto pojatá komunita má optimální počet 24 – 36 pacientů.

Význam skupiny pro jedince členství ve skupině - možnost emočního vyjádření, otevřené, nic nehrozí, „jsem mezi svými“ emoční podpora - vytváření klimatu psychického bezpečí pro členy skupiny , každý přijat takový jaký je i se svou odlišností, pomáhá jiným - ve skupině každý člen dává do popředí svou podporu ostatním, sdílí s nimi jejich problémy, empatie, interpretace, návrhy, rady sebeexplorace a sebeprojevení - projevení skrytých myšlenek, musí být pozitivní kontext od ostatních členů) odreagování – při projevu silných emocí dochází k abreakci modelové situace ze života, psychodrama, úleva klienta zpětná vazba – prohlubuje skup. dynamiku náhled – klient si uvědomí dříve neuvědomované skutečnosti, vztahy, souvislosti, maladaptivní chování, interpersonál. Učení získávání nových informací a sociálních dovedností - modelové situace použitelné pro život

Kdo chce být součást skupiny, musí poslouchat, dívat se a mluvit

Terapeutické faktory 1. dosáhnout vhledu do problematiky jedinců a pomoci jim pochopit a změnit nesprávné postoje; 2. změnit maladaptivní vzorce chování ve směru přiměřené sociální adaptace; 3. zprostředkovat poznatky o zákonitostech interpersonálních a skupinových procesů jako podklad k efektivnějšímu a harmoničtějšímu jednání s lidmi; 4. podpořit zrání osobnosti (rozvinuti vlastního potenciálu) zlepšení výkonnosti, pocit štěstí; 5. odstranit chorobné příznaky ať přímým nácvik s přecvičováním nebo nepřímo vyřešením interpersonálních či intrapsychických konfliktů, které je vyvolaly nebo udržovaly.

Rok ďábla