Komiks pro děti Kamila Bartošová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo v digitálním archivu školy
Advertisements

Život Ferdy Mravence.
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Josef Lada ( – ) autor: Kateřina Marková.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Helena Zmatlíková ( – ) autor: Kateřina Marková.
Stručná anotace : Prezentace slouží k výkladu a procvičení učiva tématu Západ USA tématu Západ USA Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Individualizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Doba bronzová a železná
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Radek Pilař ( – ) autor: Kateřina Marková.
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Elektronická učebnice - I
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Hmyz - stavba těla, zástupci
Ilustrace oblíbené knihy
Autor: Bc. Eva Doležalová
VY _32_INOVACE_05_01K.J.Erben
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Vzdělávací oblast: Český jazyk – literatura Autor: Vlasta Lindovská
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Mika Waltari životopis, romány, ukázka.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Druhy transformátorů.
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_III/2_INOVACE_93_Helena Zmatlíková
Adolf Born (nar ) autor: Kateřina Marková.
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Poznávání povolání. V obchodě prodává….. …prodavačka.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Dobrodružná literatura charakteristika.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Kyseliny a zásady Měření pH
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Lidové pohádky životopis Boženy.
Spisovatelé dětské literatury
Dobrodružná literatura -literární epický žánr
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_33.
KOMIKS výtvarné možnosti. Rychlé šípy kultovní komiks Jaroslava Foglara, na kresbě se postupně podíleli Jan Fischer, Marko Čermák, Václav Junek, Bohumír.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
–  významný český spisovatel literatury pro mládež  redaktor několika dětských časopisů a zážitkový pedagog.
Název:VY_12_INOVACE_ČJ_21 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44 Autor: Mgr. Jolana Vaněčková Mgr. Jolana Vaněčková Ročník: 6. Tematický okruh, předmět:
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Ondřeje Sekory Anotace: Seznámení s ilustracemi Ondřeje Sekory Autor: Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_34.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
Jaroslav Foglar * Český spisovatel literatury pro mládež
ONDŘEJ SEKORA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
v knihách pro děti a mládež
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Nabídka vzdělávacích lekcí pro školy
Transkript prezentace:

Komiks pro děti Kamila Bartošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Kamila Bartošová Obr. 1

Historie Josef Lada, zvířecí hrdinové pro nejmenší. Ondřej Sekora, největší úspěch Ferda mravenec, Kuře Napipi, kapitán Animuk. Řadu postav převedl v 50. a 60. letech do knižní podoby. Jaroslav Foglar a dr. Jan Fischer ve 30. letech představil nejdelší český komiksový seriál Rychlé šípy. Příběhy vycházely ještě o mnoho desítek let později. Po předčasně zesnulém Janu Fischerovi převzal kresbu Marko Čermák. (1) Obr. 2 Obr. 4 Obr. 3

60. – 90. léta 1969 komiksový časopis Čtyřlístek, vychází 43 let a neustále je mezi dětmi populární. Titulní komiks stvořil kreslíř Jaroslav Němeček a spisovatelka Ljuba Štíplová. Karel Franta nejkvalitnější tvůrce obrázkových seriálů pro menší čtenáře. V 60. a 70. letech v časopisech Ohníček, Pionýr a Sluníčko. Nejznámější Malý Vinnetou, SOS, Strašidýlko Kuk a Návštěva z pralesa. (1) Obr. 5 Obr. 6

Později další tvůrci se svými komiksy. Např. : Polda a Olda od J Později další tvůrci se svými komiksy. Např.: Polda a Olda od J. Maláka, Vynálezy Pana Semtamťuka od A. Borna, Anča a Pepík od L. Lomové, Velké putování Vlase a Brady od F. Skály (1) Obr. 8 Obr. 9 Obr. 7

Současnost Vydávání komiksů se úspěšně se rozvíjí. Dětským komiksům se věnují různá nakladatelství, např. Albatros, Portál a další. K aktivním autorům patří např. Klára Smolíková - časopisy Pastelka, Sluníčko, Mateřídouška a Čtyřlístek. Od roku 2004 píše knížky pro děti. Většinu jejích knih ilustroval Honza Smolík. Obr. 10 (1) Obr. 11

Úspěšní autoři a dětské komiksy současnosti František Skála: Velké putování Vlase a Brady Původní český komiks pro děti. Příběh je napínavý, chytrý, plný tajemství, a svou svébytností u nás nemá obdoby. (2) V rokličce pod skálou žijí dva dobří přátelé. Jmenují se Vlas a Brada a nikdy nebyli dál v Kraji. Jedné noci Vlas záhadně zmizí. Brada jej najde, osvobodí a společně se vydají na cestu zpět do rokličky. Narazí na zákeřného Zmarlena, který chce zničit město. Vlas a Brada to nemohou dopustit...(3)  Obr. 12 Obr. 13

Ukázka z knihy Obr. 15 Obr. 14

Pavel Čech: Velké dobrodružství Pepíka Střechy Hlavní hrdina je trochu outsider, který žije více ve snech než v realitě. Pohybuje se v prostředích, která jsme všichni jako děti jistě někdy prozkoumávali a určitě se nám po nich tak trochu stýská. Ve svém příběhu musí Pepík Střecha projít řadou zkoušek a prokázat dostatek odvahy, srdce i rozumu. Kniha získala ocenění Magnesia Litera (4) Obr. 16 Obr. 17

Ukázka z knihy Obr. 18 Obr. 19

Lucie Lomová: Anča a Pepík Dobrodružství dvou chytrých myšek, Anči a Pepíka. Příběhy, které se odehrávají jak v jejich reálném životě, jako třeba na táboře, v loutkovém divadle, na výletě, v cirkuse, tak také ve světě fantazie. (5) Vycházely s příznivým ohlasem deset let v časopise Čtyřlístek (1990-2000). Kniha přináší prvních 22 příběhů, které si u dětí získaly velkou oblibu svým osobitým humorem, svižným dějem a pravou pohádkovou spravedlností, která vždy zvítězí. (6) Obr. 20 Obr. 21

Ukázka z knihy Obr. 22 Obr. 23

Petr Sís: Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou Ojedinělá kniha, která čtenářům přibližuje dobu komunismu, léta 1948-1989, kdy za "železnou oponou" v Československu žili, pracovali a snili obyčejní lidé. Velmi očekávaný projekt v New Yorku usazeného českého výtvarníka a spisovatele. Celobarevné vydání kombinuje kresby, komiks a autentické obrazové deníky. (7) Obr. 24 Obr. 25

Ukázka z knihy Obr. 26 Obr. 27

Seznam použitých zdrojů: 1. Český komiks. [online]. cs.wikipedia.org. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%BD_komiks> 2. Velké putování Vlase a Brady. [online]. kosmas.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <kosmas.cz/knihy/134506/velke-putovani-vlase-a-brady/> 3 Velké putování Vlase a Brady. [online]. miror.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <minor.cz/repertoar/velke-putovani-vlase-a-brady/> 4. Pavel Čech: Kniha Velké dobrodružství Pepíka Střechy získala ocenění Magnesia Litera. [online]. agatinsvet.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <agatinsvet.cz\pavel-cech-kniha-velke-dobrodruzstvi-pepika-strechy-ziskala-oceneni-magnesia-litera> 5. Anča a Pepík. [online]. kosmas.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <kosmas.cz\knihy\123644\anca-a-pepik\> 6. Anča a Pepík zasahují. [online]. kosmas.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <kosmas.cz\knihy\129772\anca-a-pepik-zasahuji\> 7. Zeď. [online]. databazeknih.cz. 2014. [cit.15. 12. 2014]. Dostupný z WWW: <databazeknih.cz/knihy/zed-19614/>

Seznam použitých obrázků: 1. http://www.iphonetips.cz/wp-content/uploads/2012/01/11-294x320.jpg 2. http://www.navychod.cz/images/aimages/komix_lada.jpg 3. http://i.lidovky.cz/pes/09/093/pnesd/WAG2dff85_Ferda_Mravenec.jpg 4. http://www.vhrsti.cz/wp-content/uploads/2013/12/KomiksNews_264_Rychle_sipy.jpg 5. http://img.reflex.cz/static/old_reflex/2009/top/ctyrlistek/Ctyrlistek_obalka04_~40578.jpg 6. http://wexova.sweb.cz/mavi/mavia.jpg 7. http://chrz.wz.cz/stranky/img/250_1.jpg 8. http://www.lambiek.net/artists/image/l/lomova_lucie/lomova_anca_pepik.jpg 9. http://data.bux.cz/book/009/532/0095329/large.jpg 10. http://www.zschrastice.cz/sites/default/files/u10/logo_0.jpg 11. http://img.mf.cz/157/490/slunicko-9-2007.jpg 12. http://img.reflex.cz/static/old_reflex/2009/osobnostXX/xx_-_vytvarnici/XX_skala_~38937.jpg 13. http://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/134506_big.jpg 14. http://media0.webgarden.name/images/media0:4ebd5bf9376d4.jpg/b_c2415-6048904363122e39d3b25daf0147264e.jpg 15. http://media1.webgarden.name/images/media1:4ebd5be91840e.jpg/b_c2415-d8ab5bf5ed9e407abc8b75d45770e5d3.jpg

16. http://www.topzine.cz/wp-content/uploads/2013/06/cech1.jpg 17. http://obalky.kosmas.cz/ArticleCovers/173169_big.jpg 18. http://img.agatinsvet.cz/images/9788087595121-4.jpg 19. http://img.agatinsvet.cz/images/9788087595121-2.jpg 20. http://2012.literarnijaro.cz/wp-content/uploads/2012/02/lomova-lucie-300x300.jpg 21. http://data.bux.cz/book/008/812/0088120/large.jpg 22. http://www.daemon.cz/img/gallery/hirez/1276_1.jpg 23. http://www.daemon.cz/img/gallery/hirez/1276_2.jpg 24. http://www.tyden.cz/obrazek/201203/4f608a1376f58/crop-181266-sis.jpg 25. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Wiki_Zed_obalka_2007.jpg/220px-Wiki_Zed_obalka_2007.jpg 26. http://www.arara.cz/i/imgs_orig/878/178878.jpg 27. http://www.arara.cz/i/imgs_orig/880/178880.jpg